Tutkimusyhteistyö käynnistyy tutkijan tai tutkimusryhmän yhteydenotolla Opetushallitukseen. Meille osoitetut tutkimushanke-ehdotukset arvioi yksikkö, jolla on paras asiantuntemus aiheesta. Yksikkö saa tukea arviointiin tutkimusyhteistyön tukitiimiltämme.
Ehdotusten arvioinnissa hyödynnetään seuraavia kriteerejä:
- Relevanssi: Tutkimuksen aihe on Opetushallituksen tehtävän kannalta tärkeä ja tuottaa uutta tietoa tunnistettuun tarpeeseen.
- Toteutuksen laatu: Tutkimusverkoston monitieteisyys, tutkimus- ja työsuunnitelman ja verkoston toimijoiden tieteellinen taso, tutkimuksen eettisyys sekä resurssit ja johtaminen, Opetushallituksen roolin tarkoituksenmukaisuus hankkeessa.
- Tutkimuksen vaikuttavuus: Tuotetun tiedon avoimuus, tiedon levityksen ja hyödyntämisen strategia sekä vuorovaikutus sidosryhmien kanssa.
Yksikkö huomioi arvioinnissa myös yhteistyön mahdollisuudet suhteessa resursseihimme ja strategiaamme sekä Opetushallituksen roolin ehdotetussa hankkeessa.
Yksikön päällikkö tekee ehdotuksen tutkimusyhteistyön tukitiimille tutkimushankkeeseen osallistumisesta tai pois jäämisestä. Lopullisen päätöksen tutkimusyhteistyöstä tekee Opetushallituksen pääjohtaja.