Uutinen

Euroopan kielten päivä kannustaa opiskelemaan kieliä

Ajankohtaista
Euroopan neuvosto on julistanut syyskuun 26. päivän Euroopan kielten päiväksi. Päivän teemat liittyvät tiiviisti esimerkiksi perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Yhteistä on esimerkiksi ajatus siitä, että jokainen ihminen ja koulu on monikielinen.

Euroopan kielten päivä on osa Euroopan neuvoston nykykielten keskuksen ECML:n toimintaa. Opetushallitus on ECML:n vastuutaho Suomessa. Idea teemapäivästä syntyi, kun Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni nimesivät vuoden 2001 Euroopan kielten vuodeksi ja saivat miljoonia ihmisiä mukaan erilaisiin tempauksiin.

Tänä vuonna kieliä juhlitaan siis jo seitsemättätoista kertaa. Päivän tavoitteena on tuoda esiin Euroopan kielellistä rikkautta ja innostaa opiskelemaan kieliä. Elinikäistä kielten oppimista tuetaan koulussa ja koulun ulkopuolella, oli tavoitteena sitten opinnoissa tai ammatissa edistyminen tai halu tutustua eri maihin ja kulttuureihin pintaa syvemmältä. Kieliä maistellaan myös huvin vuoksi.

Monta tapaa juhlistaa kieliä

Euroopan kielten päivänä eri maissa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Suomessa päivää juhlistetaan monissa kunnissa ja oppilaitoksissa.

Tapahtumien pääpaino on kielimaistajaisissa, kielipeleissä ja kielenkäytöstä nauttimisessa. Mukaan kutsutaan kaikkia kielistä ja niihin liittyvistä positiivisista asioista kiinnostuneita. Kielipäivään voi osallistua kotona, työpaikalla, koulussa, bussissa tai harrastuksissa. Kielipäivänä jokainen on monikielinen.

Valtakunnallinen päätapahtuma järjestetään tänä vuonna Oulussa kauppakeskus Valkeassa. Turussa päivää juhlistetaan pääkirjastossa. Tapahtumassa on mukana muun muassa M.A Numminen.