Tiedote

Kevään yhteishaun toinen hakuaika 15.3. – 5.4.

Ajankohtaista Korkeakoulutus
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään yhteishaun toinen hakuaika alkaa keskiviikkona 15.3. klo 8 ja päättyy keskiviikkona 5.4. klo 15.

Yhteishaun toisena hakuaikana on tarjolla suurin osa korkeakoulujen koulutuksista. Koulutuksia tarjoaa 37 korkeakoulua, joista 14 on yliopistoja ja loput ammattikorkeakouluja. Hakukohteita on noin 1 500.

Hakukohteita on nyt 12 prosenttia vähemmän kuin viime keväänä. Vähennystä selittää muun muassa se, että yhteishaussa mukana olevia yliopistojen maisterihakukohteita on hieman vähemmän (kevään 2016 yhteishaussa 450 ja nyt 330 hakukohdetta). Lisäksi ministeriö on suositellut, että hakijoille tarjottaisiin laajempia koulutuskokonaisuuksia. Esimerkiksi Helsingin yliopisto on vähentänyt toisen asteen tutkinnon suorittaneille suunnattuja koulutuksia noin 40 prosenttia.

Kevään yhteishaun toisena hakuaikana on aloituspaikkoja haettavana noin 46 600, joista yliopistojen maisterihakujen aloituspaikkoja on 10 prosenttia (noin 4 700 aloituspaikkaa) ja ylempiä ammattikorkeakoulututkintojen aloituspaikkoja 8 prosenttia (noin 3 500 aloituspaikkaa). Hakijoita arvioidaan olevan noin 140 000, kun heitä viime keväänä oli noin 141 900.

Ensikertalaisille 59 prosenttia aloituspaikoista

Korkeakouluilla on velvollisuus varata osa yhteishaun aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Velvollisuus ei koske yliopistojen maisterihakukohteita eikä ylempien ammattikorkeakoulututkintojen hakukohteita. Korkeakoulujen ilmoitusten mukaan ensikertalaisille on tänä keväänä on varattu 59 prosenttia aloituspaikoista eli noin 22 600 paikkaa.

Hakemusta voi muokata Opintopolussa

Hakijan on asetettava koulutukset hakulomakkeelle mieluisuusjärjestykseen. Kevään yhteishaun kahtena hakuaikana voi hakea yhteensä enintään kuuteen hakukohteeseen. Hakijalla on mahdollisuus muokata hakulomakettaan sekä Oma Opintopolku-palvelussa että erillisen linkin kautta, jonka hakija saa sähköpostiin tulevassa hakemuksen lähettämisen vahvistusviestissä. Sähköpostiosoite on pakollinen tieto sähköisessä hakulomakkeessa.