Meddelanden

Ansökningstiden till yrkeshögskolor och universitet 15.3. – 5.4.

Aktuellt Högskoleutbildning
Den andra ansökningstiden i vårens gemensamma ansökan till yrkeshögskolor och universitet inleds den 15 mars kl. 8. Ansökningstiden löper ut på onsdagen den 5 april kl. 15.

Majoriteten av högskolornas utbildningar ingår i den andra ansökningstiden i vårens gemensamma ansökan. Utbildningar erbjuds av 37 högskolor, av vilka 14 är universitet och resten yrkeshögskolor. Antalet ansökningsmål är cirka 1500, som är 12 procent mindre än ifjol på våren. Minskningen beror bland annat på att antalet magisteransökningsmål som ingår i den gemensamma ansökan har sjunkit (på våren 2016 450 st., nu 330 st. i gemensam ansökan). En delorsak är att högskolorna erbjuder bredare ansökningsmål till de sökande i enlighet med undervisnings- och kulturministeriets rekommendation. T.ex. Helsingfors universitet har gallrat utbildningar som är riktade till personer som har avlagt en utbildning på andra stadiet med 40 procent.

I den andra ansökningstiden i vårens gemensamma ansökan erbjuds cirka 46 600 studieplatser, av vilka 10 % (ca 4 700 platser) är till universitetens magisterprogram och 8 % (ca 3 500 platser) till högre yrkeshögskoleexamina. Antalet sökande under den andra ansökningstiden är uppskattningsvis 140 000, till skillnad från ca 141 900 under samma period ifjol.

59 % av studieplatserna reserverade för förstagångssökande

En del av studieplatserna reserveras för sökande som söker sin första studieplats, dock inte i universitetens magisteransökningsmål eller ansökningsmål som leder till högre yrkeshögskoleexamen. I vårens ansökan har ca 22 600 studieplatser (59 %) reserverats för sökande som söker sin första studieplats i en högskola.

Man kan göra ändringar på ansökningen via en separat länk eller i Min Studieinfo –tjänsten

Den sökande skall lägga utbildningarna i prioritetsordning på ansökningsblanketten. Det är möjligt att söka till sammanlagt sex ansökningsmål under de två ansökningstiderna i vårens gemensamma ansökan. Den sökande kan göra ändringar på ansökningsblanketten både i Min Studieinfo -tjänsten samt via en separat länk, som den sökande får per-epost. E-postadressen är en obligatorisk uppgift då man fyller i ansökningsblanketten elektroniskt.