Uutinen

Ranskasta löytyy muutakin hyvää kuin sipulikeittoa

Kokemuksia Ammatillinen koulutus Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle
Keväällä 2017 päättynyt kaksivuotinen Erasmus+ -hanke oli Ahlmanin ammattiopistolle ensimmäinen laatuaan. Se sujui niin hyvin, että käynnissä on jo jatkohanke. Se laajentaa tämän yli 100 vuotta vanhan, entisen maamies- ja emäntäkoulun kansainvälistä yhteistyötä entisestään.
Kuvituskuva, kokki asettelee peltejä pöydälle

"Koko ajan globalisoituvassa maailmassa on tärkeää, että opiskelijat saavat kansainvälistä opiskelu- ja työkokemusta jo opintojensa aikana. Siksi on hienoa, että pystyimme hankkeen kautta lähettämään maailmalle 21 opiskelijaamme", hankkeen projektipäällikkönä toiminut Raija Ilmasti-Koivisto sanoo.

Koulun penkillä ja kauhan varressa

Ahlmanin kaksi partnerikoulua, ravintola-alan oppilaitos Lycee Jean Monnet ja eläintenhoidon oppilaitos Lycee des Combrailles sijaitsivat molemmat Auvergnen alueella, noin kahden ja puolen tunnin junamatkan päässä Pariisista etelään. Kunkin opiskelijan liikkuvuusjakso kesti neljä viikkoa. Ravintola-alan opiskelijoiden osalta se jakaantui kahden viikon opiskeluun partnerikoulussa ja kahden viikon työssäoppimisjaksoon jossakin hankkeen yhteistyökumppaneina toimineista paikallisista ravintoloista. Yksi heistä oli Joona Huitula, jolla oli jo hakuvaiheessa selkeät perustelut osallistumiselleen. "Halusin saada kokemusta opiskelusta ja ravintolaympäristössä työskentelystä ulkomailla”, Huitula sanoo.

Hänen mukaansa opiskelu Ranskassa oli melko samantyyppistä kuin Suomessa. Työssäoppimisjaksostaan hän piti erittäin paljon siitä huolimatta, että erilainen kulttuuritausta aiheutti välillä haasteita. ”Aluksi meillä ei siellä ravintolassa ollut yhteistä kieltä, mutta asiaan löytyi ratkaisu: keittiömestari piirsi keittiön seinälle tai paperille työvaiheiden ja annosten kuvat ja minä seurasin niitä”, Huitula kertoo.

Opettajatkin liikkuivat

Hankkeeseen osallistui Ahlmanilta myös viisi opettajaa, heidän joukossaan ravintola-alan opettaja Pasi Lassila. Hän kertoo oman roolinsa olleen monipuolinen: ”Paikan päällä Ranskassa sain tutustua sikäläisiin opetusmenetelmiin ja Ahlmanin opiskelijoiden tuleviin työssäoppimispaikkoihin. Lisäksi suunnittelin ja valmistin yhdessä ranskalaisten opettajien sekä suomalaisten ja ranskalaisten opiskelijoiden kanssa Suomi-menun, joka oli tarjolla sikäläisessä opetusravintolassa.”

Lassila toimi opettajana myös ranskalaisille, jotka saapuivat hankkeen puitteissa Ahlmanille opiskelemaan – silloin vuorossa oli ranskalaisen menun tarjoaminen Tampereella. Sitä oli mukana tekemässä myös kaksi ranskalaisopettajaa. Heistä toinen, Sylvain Tauveron, on työskennellyt vuosia Michelin-ravintolassa ja voittanut useita alan palkintoja.

Hyötyjä kaikille osapuolille

Hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena oli opiskelijoiden kansainvälisten työelämävalmiuksien parantaminen, mikä Joona Huitulan kohdalla onnistunut hyvin. ”Oli mukavaa nähdä sekä opiskelua että työelämää Ranskassa. Parasta oli se, että pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia asioita aidossa keittiöympäristössä ja huomasin pärjääväni monenlaisissa tilanteissa”, Joona Huitula kertoo.
Joonan mukaan nämä kokemukset ovat antaneet hänelle eväitä opiskeluun ja työntekoon kotimaassa ja hän suositteleekin kaikkia lähtemään tällaiselle ulkomaanjaksolle, jos siihen tulee mahdollisuus.
”Kielitaitonikin kehittyi sen verran, että pystyn jatkossa hyödyntämään sitä asiakaspalvelutilanteessa”, hän iloitsee.

Samoilla linjoilla on myös Pasi Lassila. ”Oli hyvin avartavaa nähdä, miten Ranskassa opetetaan asioita ja olenkin ottanut omassa opetuksessani käyttöön siellä saamiani vinkkejä, Lassila sanoo ja jatkaa;
”En usko, että millään muulla tavalla on mahdollista saada sekä opettajille että oppilaille oman alansa kansainvälistä oppia ja kulttuuritietoutta kuin tällaisten hankkeiden kautta”.

Raija Ilmasti-Koivisto kertookin olevansa erittäin iloinen siitä, että Ahlman sai rahoitusta myös jatkohankkeelleen. ”Siinä on mukana uusina yhteistyömaina Hollanti, Tanska ja Italia sekä uusina opintoaloina matkailu- ja puutarha-alat. Lisäksi yritysyhteistyö syvenee, kun tamperelaisia ravintola- ja puutarha-alan yrittäjiä pääsee vierailemaan Ranskassa”, hän kertoo.

 

Teksti: Marko Jääskeläinen
Kuvat: Pasi Lassila