Tiedote

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumista vahvistetaan uusilla vapaan sivistystyön koulutuksilla

Ajankohtaista Vapaa sivistystyö
Opetushallitus on myöntänyt 2 miljoonaa euroa vapaan sivistystyön oppilaitoksille maahanmuuttajien kotoutumista edistävien koulutusten järjestämiseen. Koulutukset on tarkoitettu aikuisille maahanmuuttajille, jotka ovat asuneet Suomessa yli kolme vuotta, mutta joiden kieli-, yhteiskunta- ja työelämätaidot eivät riitä kotoutumiseen. Koulutuksiin osallistuu yli 2 000 työelämän ulkopuolella olevaa maahanmuuttajaa.
Kuvituskuva, opettaja neuvoo maahanmuuttaja-oppilasta

Kotoutumiskoulutusta voidaan järjestää pääsääntöisesti vain kolmen vuoden ajan oleskeluluvan saamisesta. Nyt alkavilla uusilla koulutuksilla tavoitetaan myös ne maahanmuuttajat, jotka eivät ole tässä ajassa saaneet riittäviä taitoja osallistuakseen työelämään ja toimiakseen yhteiskunnan jäsenenä.

Koulutusten erityisenä kohderyhmänä ovat pakolaisina maahan tulleet ja kotivanhemmat. Usein esimerkiksi kotiäideillä ei ole ollut mahdollisuutta osallistua kotoutumiskoulutukseen ja heidän kielitaitonsa on jäänyt heikoksi. Koulutusta järjestetään myös työttömille maahanmuuttajille, joilla on jo jonkin verran työkokemusta mutta joiden on opiskeltava suomea työllistyäkseen uudelleen. Lisäksi koulutusta suunnataan esimerkiksi pakolaistaustaisille, oppimisvaikeuksista kärsiville henkilöille, joiden kielitaito ei riitä kotoutumiseen.

‒ Tämä on uusi askel aikuisten maahanmuuttajien koulutuksen saavutettavuudessa. Ratkaisu on herättänyt kiinnostusta myös muiden maiden maahanmuuttajakoulutuksen asiantuntijoissa, kertoo opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta.

Opetushallitus myönsi avustusta 60 oppilaitokselle eri puolilla Suomea. Avustusta suunnattiin erityisesti alueille, joilla on paljon maahanmuuttajia.

Koulutukset voivat alkaa välittömästi ja niitä voidaan järjestää vuoden 2020 loppuun saakka. Oppilaitokset tekevät koulutettavien rekrytoinnissa yhteistyötä erityisesti kuntien maahanmuuttajapalveluiden, maahanmuuttajien yhdistysten, muiden järjestöjen ja TE-toimistojen kanssa.

Koulutusten laajuudet vaihtelevat noin 40 opetustunnista 60 viikkoon. Monien koulutusten aikana on myös mahdollista aloittaa ammatilliset opinnot tutustumalla ja suorittamalla oppilaitoksen koulutustarjonnassa olevista ammattitutkinnoista niiden osia.

Lista myönnetyistä avustuksista (pdf)

Lisätietoja

  • Opetusneuvos Leena Nissilä, puh. 029 533 1155, leena.nissila [at] oph.fi
  • Opetusneuvos Marja Anitta Pehkonen, puh. 029 533 1782, marjaanitta.pehkonen [at] oph.fi