Tiedote

Korkeakoulujen yhteishaussa opiskelupaikka yli 47 000 opiskelijalle

Ajankohtaista Korkeakoulutus
Kevään yhteishaussa korkeakouluihin haki 152 900 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 47 300, eli 31 %. Luvut ovat samankaltaiset kuin vuonna 2017. Yhä useampi saa opiskelupaikan suoraan ylioppilastodistuksen perusteella, tänä vuonna 18 % hyväksytyistä.

Viime vuosien tapaan vaikeinta oli päästä opiskelemaan yliopistojen taidealoja, kuten teatteri- ja tanssi- sekä kuvataidealaa, joille hyväksyttiin 4 % hakeneista, sekä psykologiaa, jolle hyväksyttiin 5 % hakeneista. Helpoiten opiskelupaikan sai ammattikorkeakoulujen tekniikan alalta sekä luonnonvara- ja ympäristöalalta, joille hyväksyttiin 36 % hakijoista.

Opiskelupaikan saaneista 83 % ensikertalaisia

Korkeakoulujen aloituspaikoista 63 % oli tämän vuoden yhteishaussa varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaisten osuus kaikista hakijoista oli tänä keväänä 80 % ja hyväksytyistä noin 83 % (viime keväänä hakijoista 82 % ja hyväksytyistä noin 83 %). Tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuneista 82 % haki korkeakoulujen yhteishaussa, ja heistä 36 % hyväksyttiin.

Ammattikorkeakouluihin hakeneista hyväksyttiin 28 % ja yliopistoihin hakeneista 25 %.

Ammattikorkeakouluin hyväksytyistä 85 % oli ensikertalaisia. Yliopistoon hyväksytyistä ensikertalaisten osuus oli 79 %. Suurimmat ensikertalaisten osuudet olivat ammattikorkeakoulujen osalta matkailu- ja ravitsemisalalla (92 % hyväksytyistä) ja yliopistojen osalta kauppatieteellisellä alalla (91 % hyväksytyistä).

Todistuksen merkitys opiskelijavalinnassa kasvaa

Todistusvalinta oli tänä vuonna käytössä perinteisten teknillistieteellisten ja luonnontieteellisten alojen lisäksi useimmilla ammattikorkeakoulujen koulutusaloilla sekä myös kauppatieteellisellä alalla. Suoraan ylioppilastodistuksen perusteella opiskelupaikan sai 18 % hyväksytyistä. Kauppatieteellisellä alalla peräti 59 % hyväksytyistä pääsi opiskelemaan ilman valintakoetta todistusvalinnan kautta. Vuonna 2020 todistusvalinnasta tulee pääasiallinen väylä korkeakouluun.

Korkeakoulut tekevät yhä enemmän alakohtaista valintayhteistyötä. Esimerkiksi tänä vuonna oikeustieteellinen ala sekä lääketieteellinen ja hammaslääketieteellinen ala siirtyivät yhteisvalintaan, jossa valintakoe ja valintaperusteet ovat yhteisiä.

Tulokset tällä viikolla – vapaita paikkoja voi hakea lisähaussa

Hakijat saavat tällä viikolla tiedon yhteishaun tuloksista sähköpostiinsa. Hakija on voinut hakea 6 eri opiskelupaikkaa ja tuloskirjeessä kerrotaan tulokset kaikkien koulutusten osalta. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa viimeistään tiistaina 10.7. klo 15. Varasijalta voi vielä tulla hyväksytyksi 31.7. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille 2.7.─15.8. välisenä aikana. Tarjolla olevat koulutukset ovat nähtävissä Opintopolussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä. Koulutuksiin haetaan Opintopolun kautta yhteishaun lisähaun lomakkeella.