Uutinen

Pääjohtaja Heinonen koulutusviennin edistämismatkalla Malesiaan: ”Suomea pidetään koulutuksen mallimaana”

Ajankohtaista
Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen vieraili Malesiassa koulutusviennin edistämismatkalla lokakuussa. Mukana matkalla olivat koulutusviennin kasvuohjelma Education Finlandin ohjelmajohtaja Lauri Tuomi ja joukko suomalaisia koulutusvientiyrityksiä.

 Kaakkois-Aasian kehittyvät markkinat on yksi Suomen koulutusviennin kohdemarkkinoista. Malesia on nostanut Suomen malliksi oman koulutusjärjestelmänsä kehittämisessä. Vierailun yhteydessä Malesian opetusministeriö järjesti yhteistyöfoorumin, jossa maan opetusviranomaiset, oppilaitosten johto ja opettajat yhdessä pohtivat Suomen ja Malesian koulutusjärjestelmien yhteneväisyyksiä, eroja ja ideoita kehittämiskohteiksi.

Yhteistyöfoorumin jälkeen Suomen edustajat pääjohtajan johdolla tapasivat Malesian opetusministerin Maszlee Malikin. Tapaamisessa keskustelitiin yhteistyömahdollisuuksista. Muun muassa opettajien koulutus nousi yhdeksi keskeiseksi aiheeksi.

– Täällä Suomea pidetään koulutuksen mallimaana. Tulevaisuussuuntautunut koulutusjärjestelmämme ja sen keskeiset menestystekijät ovat olleet yhteisiä keskustelun aiheita Malesian ja Suomen välillä. Oikeita vastauksia ei ole, vaan keskeistä on kunkin maan kyky hyödyntää käytössä olevaa tietoa ja sitoutua kehittämiseen. Yhteistyölle ja koulutusviennille on erinomaiset edellytykset, Heinonen toteaa.

Education Finland järjesti matkan aikana suomalalaisten ja malesialaisten yritysten tapaamisen yhdessä ulkoministeriön rahoittaman Finnpartnership-liikekumppanuusohjelman kanssa. Yli 20 suomalalaista koulutusvientiorganisaatiota etsi yhteistyökumppaneita Malesiasta.

Education Finlandin ohjelmajohtaja Lauri Tuomi puhui Malesian startup-yrityksille Suomen koulutusteknologiasektorin tilanteesta ja tulevaisuuden suunnasta Malesian Global Innovation & Creativity Centren järjestämässä foorumissa.

– Suomen koulutusviennin tarjonta kiinnostaa ja koulutuksen kehittäminen on ajankohtaista sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Uskomme, että matka tulee näkymään uusina vientiavauksina. Koulutusteknologayrityksille Malesia voi olla erinomainen ponnahduslauta Kaakkois-Aasian markkinoille. Malesia englanninkielisenä, teknologian startup-toimintaa ja koulutussektoria kehittävänä alueena on mielenkiintoinen viejien kannalta, Tuomi kertoo.

Lisätietoja

Ohjelmajohtaja Lauri Tuomi, puh. 0295 331 667, lauri.tuomi@oph.fi