Tiedote

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi Helsingissä 1.─2.8.2019

Ajankohtaista Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Äidinkieli ja kirjallisuus
Toista sataa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaa eri koulutusasteilta kokoontuu yhteen Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumissa, jonka otsikkona on Lukemalla parempi maailma. Tänä vuonna tarkastellaan erityisesti uudistuvien opetussuunnitelmien perusteiden vaikutuksia opetukseen sekä Lukuliikkeen toimintaa.
Kuvituskuva: opettaja auttaa oppilasta

Opetushallituksen ja Äidinkielen opettajain liiton yhteistyönä järjestettävässä koulutuksessa käsitellään äidinkielen, kirjallisuuden, kulttuurin ja median ajankohtaisia aiheita, alan uusia tutkimuksia ja opetussuunnitelmia sekä tuoreita pedagogisia näkökulmia.

Kaksipäiväinen tilaisuus koostuu luennoista ja työpajoista. Lisäksi näyttelyssä tutustutaan äidinkielen ja kirjallisuuden sekä viestinnän opetuksen materiaaleihin.

Koulutuksella tuetaan paikallisten opetussuunnitelmien käyttöönottoa ja laatimista sekä innostetaan opettajia keskustelemaan alan ajankohtaisasioista. 

– Tarkoituksena on tukea ja vahvistaa ammattitaitoa ja ammatillista identiteettiä, foorumin järjestäjä Minna Harmanen Opetushallituksesta kertoo.

Lukion uudet opetussuunnitelman perusteet julkaistaan marraskuussa, ja foorumissa perusteiden uudistuksista kertoo Opetushallituksen lukiokoulutus ja taiteen perusopetus -yksikön päällikkö, opetusneuvos Petri Lehikoinen

Opetusneuvos Minna Harmanen ja äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen avaavat sitä, mikä muuttuu suomen kielen ja kirjallisuuden oppimäärässä. Opetusneuvos Katri Kuukka taas esittelee sitä, mitä uusissa perusteissa sisältyy suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärään.

Foorumissa käsitellään myös muun muassa perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerien täydentämistä sekä kuullaan kokemuksia ensimmäisistä digitaalisista äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeista. 

Suomalaisten lukutaitoa vahvistetaan yhteistyössä

Tämänvuotisen koulutuksen teemana on erityisesti lukeminen. Ohjelmaan sisältyy puheenvuoroja, joissa opettajat esittelevät lukutaitofoorumin tuloksena syntyneen Lukuliikkeen tapahtumia ja toimintaa sekä antavat esimerkkejä siitä, miten oppilaita ja opiskelijoita on innostettu lukemaan. 

– Uudessa hallitusohjelmassa ilahduttaa maininta Lukuliikkeen jatkumisesta sekä kirjastopalveluiden saatavuuden parantamisesta. Lukuliike haluaa vahvistaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa kaikkien suomalaisten monilukutaitoisuutta ja innostaa erityisesti lapsia ja nuoria lukemaan, Lukuliikkeen koordinaattori Pia Lumme kertoo. 

Lumme avaa puheenvuorossaan keinoja, joilla opetusalan ammattilaiset voivat vahvistaa osaamistaan sekä lasten ja nuorten lukutaitoa.

 

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 1.–2.8.2019: Lukemalla parempi maailma
Aika: 1.─2.8.2019 klo 8.30─15.45
Paikka: Helsinki Congress Paasitorni, Paasivuorenkatu 5A, 00530 Helsinki

 

Lisätiedot: opetusneuvos Minna Harmanen, puh. 029 533 1481, minna.harmanen [at] oph.fi