Aina valmiina levittämään vaikuttamishumua
- On huolestuttava ilmiö, etteivät nuoret äänestä! parahtaa Iida Yliniskala.
Olemme Turussa yhteiskuntasuhdetrainee-partiolaisten järjestämässä Nuori ääni 2.0 -tapahtumassa oppimassa, miksi on tärkeää yrittää vaikuttaa ja miten se tapahtuu. Kansanedustajaehdokkaat valmistautuvat vaalipaneeliin, järjestöt antavat käytännön vaikuttamisvinkkejä, ja tapahtumajärjestäjiin lukeutuva Iida on “vaikuttamishumussa”.
- Olen ihan että jee, vaalit, vaalit, ja vähänkös vaikuttaminen on siisti juttu! Näin ei kuitenkaan ollut vielä vuosi sitten.
Yksi voi viedä viestin monelle
Niin kuin ei lukemattomilla muillakaan suomalaisilla nuorilla, ei Iida Yliniskalallakaan ollut harmainta hajua, miten ja missä poliittinen päätöksenteko oikein tapahtuu. Puhumattakaan siitä, kuinka hän voisi nuorena ihmisenä vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.
Tämä muuttui, kun partioharrastuksessa tuli eteen mahdollisuus hakea yhteiskuntasuhdetrainee-koulutukseen. Siellä Iida Yliniskala vakuuttui siitä, että äänioikeutta on sata hyvää syytä käyttää, ja että muitakin vaikutusmahdollisuuksia on viljalti, nuorillakin. Kahden koulutusviikonlopun aikana partiolaiset eri puolilta Suomea saivat paitsi tietoa ja toimintamalleja, myös eväät välittää opit eteenpäin omiin partiopiireihinsä. Osallistuneiden tulee muun muassa järjestää heille ja nuorille ylipäätään Nuori ääni 2.0:n kaltaisia tapahtumia.
- Ongelmana on, miten tavoittaisimme nekin nuoret, joita ei kiinnosta vaikuttaminen siksi, että he kuvittelevat, etteivät kumminkaan voi mihinkään vaikuttaa, pohtii yhteiskuntasuhdetrainee Viivi Larri. Eikä ihme, sillä mainostuksesta huolimatta lauantaiseen tapahtumaan ei lounaissuomalaisten partiolaisten lisäksi uskaltaudu juuri muita kuin järjestäjien kavereita.
- Mutta viimeksi järjestimme tapahtuman Porissa ostoskeskuksessa. Se oli hyvin erilainen tapahtuma, sinne tuli sijainnin takia paljon ihmisiä ja erityisen paljon pieniä lapsia hakemaan karkkia, Larri kertoo.
- Me pääsimme siinä hyvin juttelemaan lasten vanhempien kanssa, että meinaatko äänestää, Yliniskala jatkaa.
- Haluamme myös kannustaa muuhunkin vaikuttamiseen kuin äänestämiseen. Alaikäinenkin voi käydä kaupungintalolla ja mennä mukaan järjestöjen toimintaan.
Vaikuta ilmastoahdistus siedettäväksi
Epäusko omiin vaikutusmahdollisuuksiin yhdistää koko Euroopan nuoria. Tähän tosiasiaan Iida Yliniskala törmäsi Strasbourgissa, jonne hän matkusti partiolaisten My Europe My Say -tapahtumaan lisää yhteiskuntaoppia saadakseen.
- Eri valtiot puuttuvat tähän yhtenäiseen ilmiöön eri toimin. Islannissa valtio järjesti ilmaiskonsertin kaikille nuorille, jotka äänestivät parlamenttivaaleissa! Iida Yliniskala ihailee. Ilmastonmuutosahdistus on toinen Euroopan nuoria yhdistävä tekijä. Yhteiskuntatraineet ovat siksi kutsuneet Nuori ääni 2.0 -tapahtumaan Siiri Jaakkolan WWF:ltä. Hän laittaa ihmiset äänestämään itselleen mieluisinta henkilökohtaista ilmastotekoa ja jakaa hyviä uutisia. Niitäkin on, ja niiden levittäminen on tärkeää synkkien ilmastoennusteiden keskellä. Hän antaa esimerkin:- Merikotka ei enää ole uhanalainen, se on saatu niitten lajien listalta pois sitkeiden luonnonsuojelutoimien ansiosta!
- Jo alakoululaisilla on nykyään ympäristöahdistusta, kun näistä asioista puhutaan paljon, mutta he eivät koe voivansa tehdä asioille mitään. Siksi meillä on aina vahvasti esillä se, miten ilmastonmuutoksen torjuntaan voi vaikuttaa.
Vaikuttaminen vähentää ilmastoahdistusta, ja muutakin ahdistusta. Iida Yliniskala tuhahtaa niille, jotka eivät äänestä ketään, koska eivät tykkää mistään puolueesta puoluekureineen:
- Eihän äänestämättömyys auta asiaa yhtään! Jos nuoret eivät äänestä nuoria, vanhat keräävät kumminkin äänet. Mutta jos joku nuori kerää paljon ääniä, hän saa kyllä varmasti paljon sanavaltaa puolueessaan.
Jääkö vaikuttamiselle harrastuksilta aikaa?
Ilmastonmuutoksen torjunnasta pannaan kansanedustajaehdokkaatkin puhumaan. Keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen, vihreitten ja SDP:n nuoret jäsenet kertovat puolueensa linjauksista, nuorisotoiminnasta sekä partion eduskuntavaalitavoitteista, kuten esim. äänestysikärajan laskemisesta 16 vuoteen.
- On tärkeää tavata ehdokkaat oikeasti, sillä somessa on niin helppo antaa itsestään hyvä ja fiksu kuva, Yliniskala huomauttaa.
Panelistit pannaan miettimään ääneen sitäkin, miksi niin harvaa nuorta kiinnostaa mennä mukaan poliittisiin nuorisoliikkeisiin. Onko verkossa ja toisissa viihdetodellisuuksissa hengailu vaan niin paljon helpompaa ajankäyttöä?
Lippukunnan Tasalam Boja puheenjohtaja Antti Kurki saapui tapahtumaa seuraamaan Raumalta. Hänen mielestään eri puolueiden ehdokkaat vaikuttivat aika yksimielisiltä monissa asioissa.
- Toimintatavat erosivat. Kaikki olivat kyllä hyviä panelisteja. Sitä he tosin korostivat liikaa, että nuoret viettävät aikansa virtuaalimaailmassa, hän tuumaa.
- 50-luvulla nuori sai valita kolmesta harrastuksesta. Nykyään niitä on vaikka kuinka, ja netissäkin loputtomasti tekemistä. Ei haluta sitoutua enää yhteen asiaan. Politiikka näyttäytyy nuorille jonain erillisenä juttuna, jota mennään tekemään, kylmänä ketkuiluna, vaikka oikeastihan se on yhteisten asioitten hoitamista ja erottamaton osa arkea.
‘En sano ketä, mutta sanon että äänestä’
Nuori ääni 2.0:n kaltainen tapahtuma on Antti Kurjesta tervetullut. Kun hänelle opetettiin aikoinaan koulussa äänestämisestä ja kansanedustuslaitoksesta, opetus oli niin kuivaa, että äänioikeuden saadessaan hän oli jo unohtanut ne opit.
- On hienoa, että partiopiiri järjestää tämmöistäkin!
19-vuotiaat Viivi Larri ja Iida Yliniskala ovat vakuuttuneet siitä, että vaikuttamisinto kyllä tarttuu, kunhan nuoret vain saavat tarpeeksi tietoa. Yhteiskuntasuhdetrainee-koulutus on antanut heille paitsi tarvittavat tiedot tähän, myös koulutusta esiintymiseen, argumentointiin ja päättäjien kohtaamiseen. Kesällä yhteiskuntasuhdetraineet lähtevät Poriin SuomiAreenalle opittuja taitoja testaamaan. Ja pian aloittaa uusi 30 yhteiskuntasuhdetraineeksi koulutettavan nuoren ryhmä.
Partio on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö. Se kuitenkin pyrkii tekemään jäsenistään aktiivisia, vastuuntuntoisia kansalaisia. Niinpä Nuori ääni 2.0:aan tulleet partiolaiset kuljettavat viestin eteenpäin. Niillekin, jotka eivät tällaisissa tapahtumissa käy.
Partiolaiset keräilevät partiomerkkejä, ja jotkut partiopiirit jakavat vaalimerkkiä, jonka saa suorittamalla vaaliaiheisia aktiviteetteja.
- En missään nimessä ota kantaa siihen, ketä pitää äänestää, mutta kehotan kyllä johtamiani nuorempia partiolaisia äänestämään ja perehtymään politiikkaan! Antti Kurki kertoo.
Teksti: Natalia Kisnanen
Yhteiskuntasuhdetrainee-ohjelman toteuttaa Suomen Partiolaiset vuosina 2018-2020 ja mukana on 60 nuorta oppimassa vaikuttamiskeinoista, kansallisesta päätöksenteosta, ja muitten nuorten innostamisesta vaikuttamaan. Hanke on rahoitettu Erasmus+ Youth in Action-ohjelmasta (KA3).