Uutinen

Erasmus+ tuki koulutusta Suomessa yhteensä 8,5 miljoonalla eurolla kevään 2019 hakukierroksella

Ajankohtaista Varhaiskasvatus Perusopetus Lukiokoulutus Erasmus+ Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Kansainvälistyminen
Kaikkiaan 140 yleissivistävän koulutuksen organisaatiota Suomessa sai tukea kansainväliseen toimintaan.
Kuvituskuva, kolme lasta tietokoneen ääressä

Tuetut hankkeet kehittävät koulutuksen laatua eurooppalaisten koulujen yhteistyöhankkeilla, kansainvälisillä innovaatiohankkeilla tai osallistuvat täydennyskoulutuksiin ulkomailla. Verrattuna viime vuoteen tukea myönnettiin peräti 1,8 miljoona enemmän, mikä on seurausta Erasmus+ -ohjelman budjetin kasvusta koko Euroopassa. Hyväksytyt hankkeet jakautuvat maantieteellisesti laajasti eri puolille Suomea. Hankkeita on Inarista Ahvenanmaalle.

Valtaosa täydennyskoulutushankkeista edelleen yksittäisen koulun tai päiväkodin hankkeita

Täydennyskoulutushankkeissa konsortiohakemusten määrä tuplaantui ja niitä tehtiin erityisesti varhaiskasvatuksesta. Näissä konsortiohankkeissa hakemuksen koordinaattorina on kunta ja partnereina kunnan alueella olevat päiväkodit. Eräät konsortiot ovat ottaneet mukaan eri kouluasteita hankkeeseensa niin, että samassa hankkeessa on mukana päiväkoti, alakoulu, yläkoulu ja lukio.

Valtaosa hankkeista on kuitenkin edelleen yksittäisen koulun tai päiväkodin hankkeita. Suurimmassa osassa täydennyskoulutus on kursseille osallistumista ulkomailla, mutta job shadowing -jaksoille menee noin kolmasosa.

Hakemuksista hyväksyttiin 81 %. Myönnetty tuki mahdollistaa 1155 henkilön täydennyskoulutusjakson ulkomailla.

Eurooppalaisten koulujen yhteistyöhankkeiden määrä kasvussa

Erasmus+ -ohjelman budjetin lisäys kohdistui erityisesti eurooppalaisten koulujen yhteistyöhankkeille. Tieto budjetin kasvusta lisäsi myös tulleiden hakemusten määrää 22 %. Tänä vuonna hyväksyttiin 36 hanketta, mikä on 7 hanketta viime vuotista enemmän. Näissä hankkeissa ovat mukana myös ulkomaiset partnerit. Myöhemmin syksyllä saamme tietää ne suomalaiset koulut ja päiväkodit, jotka ovat mukana ulkomaisten koordinoimissa hankkeissa. Tällöin eurooppalaisten koulujen yhteistyöhankkeissa mukana olevien suomalaisten organisaatioiden määrä moninkertaistuu.

Eurooppalaisten koulujen yhteistyöhankeet ovat konkreettisia ja käytännönläheisiä hankkeita, jotka nivoutuvat koulun tai päiväkodin arkeen, ja joissa myös opiskelijat osallistuvat hanketoimintaan ulkomailla. Hakemuksista hyväksyttiin 58 %.

Seuraava haku 2020 alussa

Seuraavan kerran tukea on mahdollista hakea vuoden 2020 alussa. Seuraa verkkosivuamme ja osallistu hakuneuvontaamme eri puolella Suomea, verkossa tai sosiaalisessa mediassa.

Mikä on Erasmus+ -ohjelma?

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, jolla tuetaan monenlaisia ulkomaan jaksoja, eurooppalaista yhteistyötä sekä vuoropuhelua eri tahojen välillä. Kuluva ohjelmakausi kattaa vuodet 2014–2020. Uutta ohjelmakautta valmistellaan parhaillaan. 

Opetushallitus tukee tänä vuonna Erasmus+ -ohjelmalla kansainvälistymistä ja koulutuksen ja nuorisotoiminnan kehittämistä  45 miljoonalla eurolla.  
Lähes 300 000 suomalaista on osallistunut Erasmus+ -ohjelman ja sitä edeltävien ohjelmien tukemiin ulkomaanjaksoihin vuodesta 1992 lähtien. 

Lisätietoa

Vastaava asiantuntija Sirkka Säikkälä, Opetushallitus, puh. 029 533 8583, s-posti etunimi.sukunimi [at] oph.fi