Uutinen

Kolme suomalaiskoulua on nimetty eTwinning-kouluiksi

Ajankohtaista Erasmus+ Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle eTwinning
Aktiivisesti eTwinningin parissa toimiville kouluille on toista kertaa jaettu oma tunnustus. Suomesta Kummun koulu Outokummussa, Lauttakylän lukio Huittisissa ja Mäntykankaan koulu Kokkolassa voivat nyt ylpeästi esittäytyä eTwinning-kouluina. eTwinning on EU:n Erasmus+ -ohjelman rahoittama kansainvälistymisen verkkotyökalu ja verkosto, joka yhdistää kouluja, oppilaita ja opettajia ympäri Euroopan.
Kuvituskuva: Lapset tekevät tietokoneella ryhmätyötä

eTwinning-koulu 2019–2020 -nimike myönnettiin yhteensä 1004 eurooppalaiselle koululle. Nimikkeen saaneet koulut muodostavat johtavien eTwinning-koulujen eurooppalaisen verkoston, joka antaa inspiraatiota koulujen kehittämiseksi edelleen. Koulut voivat käyttää nimikettä kaikissa esittely- ja markkinointimateriaaleissaan.

Minna Lemmetyinen kertoo Kummun koulun tehneen pitkäjänteisesti työtä kansainvälistymisen edistämiseksi. Nimike avaa hänen mukaansa mahdollisuuksia tehdä koulun toimintaa näkyväksi, kehittää sitä edelleen ja olla myös innostajana muille.

– Koemme, että olemme eTwinning-kouluna innostaja, mahdollistaja ja esimerkki muillekin siitä, että alueellinen sijaintimme ei ole este pedagogiselle kasvulle ja monikulttuurisen toiminnan toteuttamiselle käytännössä. Jaamme mielellämme osaamistamme, verkostoidumme ja vaihdamme kokemuksia alueen eri toimijoiden kanssa, sanoo Lemmetyinen.

eTwinning-koulu on edelläkävijä

Nimikkeellä annetaan tunnustusta yksittäisten opettajien ja projektien lisäksi myös koko koulujen eTwinning-tiimeille niiden hienoista saavutuksista. Koulut tunnustetaan edelläkävijöiksi muun muassa digitaalisissa käytännöissä, innovatiivisissa ja luovissa pedagogisissa menetelmissä sekä yhteistoiminnallisen oppimisen edistämisessä.

Mäntykankaan koulun Taru Pihlajakankaan mukaan eTwinning avaa uudenlaisia ovia kansainvälisyyteen. Hän kokee myös eTwinning-koulun alueellisen roolin merkittävänä.

– Koen, että eTwinning-kouluna voimme tuoda kotipaikkakunnallamme ja työyhteisössämmekin esille sitä, kuinka monenlaisia taitoja eTwinning -projektien myötä voi harjoitella. On tärkeää huomata, että kotikansainvälisyyden lisäksi projektien kautta meille koulun aikuisille ja lapsille avautuu kansainvälisyys ihan eri tavalla. Fyysistä matkustamista ei välttämättä vaadita vaan voimme matkustaa luokkahuoneessa - välimatkat meiltä Pohjanmaalta Eurooppaan ovatkin lyhyitä, kertoo Pihlajakangas.

Seuraava mahdollisuus hakea tunnustusta vuodenvaihteessa

etwinning-koulu -nimikkeen hakuprosessi on kaksivaiheinen. Edellytyksinä on muun muassa, että koulun tulee olla rekisteröitynyt eTwinningiin vähintään kahden vuoden ajan ja koulussa tulee toimia vähintään kaksi aktiivista eTwinning-opettajaa. Seuraava mahdollisuus hakea nimikettä on vuodenvaihteessa.

Pihlajakankaan mukaan Mäntykankaan koulussa on tehty jo pitkään kehittämistyötä koko henkilökunnan voimin. Tässä työssä ovat ilmenneet muun muassa yhteistoiminnallisuus, mediataidot sekä vastuullinen verkon käyttö, kansainvälisyys ja koulun näkeminen osana Eurooppaa. Hän pitää nimikkeen saamista upeana tunnustuksena koko henkilökunnalle.

– Kova työ ja sinnikkyys palkittiin upeasti, iloitsee Pihlajakangas.

eTwinning edistää koulujen yhteistyötä tieto- ja viestintätekniikan avulla tarjoamalla kouluille tukea, työkaluja ja palveluja. Suomessa eTwinningiä käyttää noin 7 200 opettajaa ja koko Euroopassa noin 700 000 opettajaa.

Lisätietoa