Tiedote

Korkeakoulujen kevään yhteishaussa oli 151 800 hakijaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Hakijoita oli noin tuhat vähemmän kuin viime keväänä, mutta aloituspaikkoja oli tarjolla suunnilleen saman verran. Yliopistoissa määrällisesti eniten hakijoita oli kauppatieteelliselle alalle, humanistiselle alalle sekä yhteiskuntatieteelliselle alalle. Ammattikorkeakouluissa eniten hakijoita kiinnostivat sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala sekä yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala.
Kuvituskuva, pyöräily

Korkeakoulujen kevään yhteishaku päättyi keskiviikkona 3.4. Haettava oli noin 48 000 aloituspaikkaa, mikä on suunnilleen saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Aloituspaikoista vähän yli puolet on ammattikorkeakouluissa. 

Hakijoista 79 % hakee ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa

Suurin osa yhteishaussa haettavana olleista koulutuksista on suunnattu toisen asteen tutkinnon suorittaneille. Näissä koulutuksissa korkeakouluilla on velvollisuus varata suuri osa aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville. Haussa mukana olleista paikoista vajaa 20 % on yliopistojen maisterikoulutuksissa ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon koulutuksissa, joita ensikertalaiskiintiö ei koske.

Tänä keväänä kaikista hakijoista 79 % oli ensikertalaisia. Aloituspaikoista 62 % eli yhteensä 24 800 paikkaa on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville. Määrät ovat miltei samat kuin viime vuonna. 

Alojen välillä on suuria eroja kilpailussa aloituspaikoista

Yliopistoissa kovin kilpailu aloituspaikoista on kuvataidealalla (26,6 hakijaa/aloituspaikka), psykologiassa (20,1 hakijaa/aloituspaikka) ja eläinlääketieteessä (10,4 hakijaa/aloituspaikka). Ammattikorkeakouluissa suhteellisesti vaikeinta on päästä opiskelemaan luonnontieteiden alaa (6,8 hakijaa/aloituspaikka), sosiaali-terveys- ja liikunta-alaa (5,6 hakijaa/aloituspaikka) sekä kulttuurialaa (4,8 hakijaa/aloituspaikka). 

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen alalla (2,6) ja yliopistojen kasvatustieteellisellä alalla (3,1).

Valintojen tulokset julkistetaan kesäkuun loppuun mennessä

Seuraavaksi korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja järjestävät valintakokeita. Valintojen tulokset valmistuvat vaiheittain. Hakijat voivat saada tietoja opiskelupaikoista huhtikuun puolivälistä lähtien. Suurin osa tuloksista valmistuu kuitenkin vasta kesäkuun loppupuolella. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.

Valintojen tilannetta voi seurata Oma opintopolku -palvelussa. Opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla. 

Lisätietoja

  • Erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto [at] oph.fi,  p.029 533 1386
  • Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi, p. 029 533 1485