Uutinen

Suomalaiskorkeakoulut menestyivät ensimmäisellä Erasmus+ eurooppalaiset korkeakouluverkostot -hakukierroksella

Ajankohtaista Korkeakoulutus Erasmus+ korkeakoulutukselle Erasmus+ Kansainvälistyminen
Euroopan komissio on julkistanut ensimmäisen Erasmus+ eurooppalaiset korkeakouluverkostot -hakukierroksen tulokset. Peräti 4 suomalaista korkeakoulua on mukana valituissa 17 verkostossa.
Kuvituskuva, opiskelijoita keskustelemassa rappusissa

Suomalaiskorkeakoulut menestyivät erinomaisesti ja ovat mukana neljässä uudessa korkeakouluverkostossa seuraavasti:

  • UNITE! University Network for Innovation, Technology and Engineering – Aalto yliopisto
  • YUFE Young Universities for the Future of Europe – Itä-Suomen yliopisto
  • FORTHEM Fostering Outreach within European Regions, Transnational Higher Education and Mobility – Jyväskylän yliopisto
  • ECIU (European Consortium of Innovative Universities) University – Tampereen yliopisto

Eurooppalaiset korkeakouluverkostot (European Universities) edustavat uudenlaista korkeakoulujen välistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on muodostaa yhteinen korkeakoulukampus, jossa opiskelijat, henkilökunta ja tutkijat voivat liikkua saumattomasti. Rahoitetut hankkeet testaavat erilaisia yhteistyömalleja tämän tavoitteen toteuttamiseksi ja toimivat roolimalleina muille korkeakouluille.

Vastaava asiantuntija Anne Siltala pitää suomalaisten korkeakoulujen menestystä osoituksena koulutuksen korkeasta laadusta.

– Suomalaiset korkeakoulut ovat haluttuja kumppaneita kansainväliseen yhteistyöhön ja korkeakoulut ovat myös innokkaasti tarttuneet tähän uuteen mahdollisuuteen, iloitsee Siltala.

Verkostot perustuvat partnerikorkeakoulujen yhteiseen pitkän tähtäimen strategiaan, jonka puitteissa ne tekevät tiivistä yhteistyötä koulutuksessa, tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa.

Tukea myönnettiin yhteensä 85 miljoonaa euroa

Hakukierroksella myönnettiin yhteensä 85 miljoonaa euroa. Kullekin verkostolle myönnettiin enimmillään 5 miljoonaa euroa. Haussa jätettiin 54 hakemusta, ja suomalaiset korkeakoulut olivat mukana noin 11 hakemuksessa. Seuraava hakukierros avataan syksyllä 2019.

– Tästä on hyvä jatkaa, kun pää on avattu. Kannustamme muita korkeakouluja lähtemään mukaan tulevaan hakuun, sanoo Siltala.

Eurooppalaiset korkeakouluverkostot -aloite on keskeinen osa eurooppalaisen koulutusalueen rakentamista vuoteen 2025 mennessä.