Uutinen

Verkostot auki valokuvataiteen tekijöille

Kokemuksia Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
Suomen valokuvataiteen museolle Luova Eurooppa -hankkeet ovat hyvä keino pysyä ajan tasalla alan kehityksestä ja tavata muita toimijoita. Museoon ne ovat tuoneet kansainvälisiä näyttelyitä ja tekijöitä, taiteilijoille ne ovat avanneet alan verkostoja ja näköalapaikkoja.
Kuvituskuva: Naiset keskustelevat keskenään

Suomen valokuvataiteen museo on mukana sekä Luovan Euroopan rahoittamassa Transeurope -hankkeessa että Parallel -foorumissa. Molemmat edistävät taiteilijoiden ja alan ammattilaisten yhteistyötä ja verkostoitumista sekä tarjoavat näkyvyyttä ja työskentelymahdollisuuksia.

Portfoliokatselmus toi alan arvostettuja asiantuntijoita Suomeen

Transeuropen Helsinki Portfolio Review järjestettiin museolla toukokuussa 2018. Museo pystyi nyt ensimmäistä kertaa järjestämään näin ison kansainvälinen katselmuksen.

Saimme suomalaisille valokuvaajille mahdollisuuden näyttää omia töitään alan keskeisille kansainvälisille asiantuntijoille, kertoo museon johtaja Elina Heikka.

Meille oli tosi tärkeää kutsua museolle näitä ihmisiä, jatkaa vt. intendentti Tiina Rauhala.

Hankkeet mahdollistavat museolle kansainvälisten näyttelyiden toteuttamisen

Transeuropen ryhmänäyttely nähdään museossa kesällä 2019. Vastaavan laajuisia kansainvälisiä näyttelyitä tuskin nähtäisiin Suomessa ilman tätä rahoitusta.

Hankerahoituksella voimme esittää eurooppalaista valokuvaa meillä ja tehdä sitä tunnetuksi. Sen turvin voimme tavallaan ottaa vähän riskejä näyttelyohjelmistossa, Heikka toteaa.

Parallel -foorumi tuo yhteen kokemusta ja uusia tekijöitä

Isossa joukossa on mukana kaikkiaan 18 partneriorganisaatiota 15 maasta. Ensimmäisten foorumiin valittujen taiteilijoiden joukossa oli 3 suomalaista valokuvaajaa, Sofia Okkonen, Nita Vera ja Laura Rämö.

Valokuvataiteen museossa amanuenssina työskentelevä Maria Faarinen osallistui foorumin kuraattoriohjelmaan. Samaan aikaan kun Helsingissä vietettiin portfoliokatselmusta, ripusti hän Parallel-näyttelyä Mariborissa Sloveniassa.

Minusta Parallelissa on parasta se, että mukana on pitkän uran tehneitä instituutiojäseniä ja asiantuntijoita, kun taas näistä kuvaajista nuorimmat olivat vasta parikymppisiä. Heille oli mieletön mahdollisuus päästä tutustumaan kootusti tuollaiseen porukkaan pitkän linjan asiantuntijoita.

Kansainvälisyys hyvä keino pysyä ajan tasalla ja tavata muita toimijoita

Hyvin verkottuneella valokuvataiteen kentällä kansainvälisiä hankkeita on helppo rakentaa. Kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että kansainvälisyys hyödyttää koko organisaatiota. Heikan mukaan hankkeet ovat myös yksi kanava seurata alan kehitystä.

Haluamme seurata sitä mitä alalla kansainvälisesti tapahtuu, missä mennään Euroopassa, mistä nuoret valokuvaajat ovat kiinnostuneita, millaisia hankkeita, näkökulmia ja keskusteluja valokuvaajat jakavat.

Konkreettista ja tärkeää on myös rahoitus matkustamiseen ja kasvokkain tapaamiseen, jatkaa Rauhala.

Teksti: Riikka Koivula