Uutinen

Avointen oppimateriaalien kirjasto on avattu

Ajankohtaista Varhaiskasvatus Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Digitaalisuus Opettajat ja kasvattajat Oppimateriaali
Avointen oppimateriaalien kirjasto - aoe.fi on uusi palvelu, jossa voit hakea, löytää ja tallentaa erilaisia digitaalisia oppimateriaaleja. Kaikki koulutusasteet kattava valtakunnallinen palvelu on vapaasti ja maksutta opettajien ja oppijoiden käytettävissä.
Kuvituskuva, tyttö tietokoneella

Avoimet oppimateriaalit ovat kaikkien saatavilla olevia oppimiseen, kasvatukseen ja opetukseen tarkoitettuja aineistoja. Palvelussa opettajat voivat esimerkiksi julkaista omia oppimateriaalejaan, löytää ja jatkojalostaa muiden tekemiä materiaaleja sekä hyödyntää niitä eri oppimisalustoissa.

– Näin opetukseen tarkoitettuja materiaaleja ei tarvitse jokaisen opettajan tehdä itse alusta asti. Samalla palvelu tarjoaa mahdollisuuden saman henkisten ihmisten verkostoitumiseen ja ajatustenvaihtoon, sanoo projektipäällikkö Anna Lindfors CSC:ltä.

Palvelua kehittävät opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus yhdessä sidosryhmien kanssa ja sen kehitystä koordinoi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Palvelun taustalla on Unescon vuonna 2019 julkaisema suositus avointen oppimateriaalien käytön edistämiseksi.

– Suomi haluaa olla mukana tässä kehityksessä ja hakea omasta kansallisesta näkökulmasta toimivimmat ratkaisut. Nyt avattavassa palvelussa avoimet oppimateriaalit ovat löydettävissä ja hyödynnettävissä opetukseen tai oman osaamisen kehittämiseen yhdestä paikasta, iloitsee opetusneuvos Juho Helminen Opetushallituksesta.

Palvelun uudet toiminnallisuudet käyttöön 9.3.

Avointen oppimateriaalien kirjastoon voi tutustua osoitteesta aoe.fi. Kirjastoa on pilotoitu joulukuusta 2019 lähtien, jolloin otettiin käyttöön mahdollisuus jakaa omia avoimia oppimateriaalejaan palvelun kautta. Maaliskuussa käyttöön tulivat hakutoiminnallisuudet, jotka mahdollistavat palvelusta jo löytyvien materiaalien selaamisen.

Palvelun uusia hakutoiminnallisuuksia juhlistettiin 9.3. klo 12-14 pidetyssä julkaisuwebinaarissa. Tilaisuudessa esiteltiin palvelua, ohjeistettiin sen käyttöön sekä kerrottiin tulevaisuuden näkymistä avointen oppimateriaalien saralla. Tallenne on saatavilla pian tilaisuuden jälkeen palvelun wikisivuilla.

Mitä ovat avoimet oppimateriaalit?

Avoimilla oppimateriaaleilla tarkoitetaan erimuotoisia digitaalisia opetukseen ja oppimiseen tarkoitettuja oppimateriaaleja, jotka on lisensoitu avoimella lisenssillä. Avoin lisenssi mahdollistaa oppimateriaalin jakamisen, käytön, päivittämisen ja muokkaamisen, kuten esimerkiksi kääntämisen ja omaan opetukseen sopivaksi muokaamisen vähin tai olemattomin rajoituksin. Avointen oppimateriaalien kirjastosta löytyvät materiaalit lisensoidaan Creative Commons eli CC-lisensseillä.

Miten käytän Avointen oppimateriaalien kirjastoa?

Avointen oppimateriaalien kirjaston aineistoja voivat kaikki käyttäjät selata ilman kirjautumista. Materiaalien jakaminen palveluun tapahtuu ketterästi jo käytössäsi olevilla Haka-, MPASSid- ja Suomi.fi-tunnistautumisella.  Palvelun ohjesivulta saat lisätietoa ja ohjeistusta niin materiaalin lisäämiseen kuin erilaisiin aiheisiin, joita avoimia oppimateriaaleja tehdessä on hyvä pohtia, kuten esimerkiksi lisensointi ja saavutettavuus.

Lisätietoa:

  • Opetusneuvos Juho Helminen, Opetushallitus, juho.helminen (at) oph.fi,  029 533 1064
  • Projektipäällikkö Anna Lindfors, CSC, anna.lindfors (at) csc.fi, 050 3818 604
  • Erityisasiantuntija Tomi Kytölä, opetus- ja kulttuuriministeriö, tomi.kytola (at) minedu.fi, 029 533 0293
  • Kehittämispäällikkö Tero Huttunen, opetus- ja kulttuuriministeriö, tero.huttunen (at) minedu.fi, 029 533 0219
  • Opetusneuvos Jonna Korhonen, opetus- ja kulttuuriministeriö, jonna.korhonen (at) minedu.fi, 029 533 0008