Uutinen

Erasmus+ - ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmissa ulkomaanjaksot voi aloittaa virtuaalisesti

Ajankohtaista Perusopetus Ammatillinen koulutus Korkeakoulutus Erasmus+ Euroopan solidaarisuusjoukot Koronavirus Kansainvälistyminen
Kansainvälinen yhteistyö jatkuu virtuaalisesti. Komission linjauksen mukaan esimerkiksi ulkomaanjaksot voi aloittaa virtuaalisina ja niitä voi jatkaa kohdemaassa sitten, kun tilanne sen sallii. Myös kehittämishankkeiden tapaamisia voi järjestää virtuaalisina.
Kansainvälisen nuorisotapaamisen nuoria graffitia maalaamassa

EU-komissio on linjannut, miten Erasmus+ - ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien ulkomaanjaksoja voidaan toteuttaa loppuvuoden 2020 aikana, jos koronaepidemiasta johtuvat poikkeusolot jatkuvat. Linjauksen mukaan oppilaiden, opiskelijoiden ja nuorten ulkomaanjaksot on mahdollista aloittaa virtuaalisesti verkko-oppimisen kautta ja niitä voidaan jatkaa kohdemaassa sitten, kun tilanne sen sallii. Opettaja- ja henkilökuntavaihtoja voidaan toteuttaa kokonaan virtuaalisesti, mikäli poikkeusolot jatkuvat.

Tarkempia ohjeita virtuaalivaihtojen säännöistä ja rahoitusehdoista ei vielä ole. Kehitämme ohjeita tiiviissä yhteistyössä komission kanssa ja viestimme niistä heti, kun ohjeet valmistuvat. 

Nuorisosektorilla ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelman toiminnoissa voidaan lisätä omassa maassa tapahtuvaa toimintaa 

Virtuaalinen yhteistyö on mahdollista myös kehittämishankkeissa

Myös Erasmus+ -kehittämishankkeiden toimintoja, kuten partneriverkoston tapaamisia, voi jatkossa järjestää virtuaalisesti. Virtuaalisen yhteistyön osalta on tulossa lisää joustavuutta budjettisiirtoihin hankebudjettien eri kulukategorioiden välillä. Tiedotamme tarkemmasta ohjeistuksesta tämänkin osalta, kun ohjeita on saatavilla.

Esimerkiksi peruskouluissa ja lukioissa, mutta myös ammatillisessa koulutuksessa ja vapaassa sivistystyössä, voisi tehdä entistä enemmän kansainvälistä yhteistyötä eTwinning- ja EPALE – Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi -verkkotyökalujen kautta, ehdottaa Erasmus+-ohjelman kansallisen toimiston johtaja Mikko Nupponen. eTwinningiä ja EPALEa voitaisiin Nupposen mukaan hyödyntää myös käynnissä olevissa Erasmus+ -hankkeissa.

Ohjelmien näkökulmasta ei ole esteitä käynnistää ulkomaanjaksoja

EU-ohjelmissa seurataan viranomaisten linjauksia matkustusrajoituksista. Näiden rajoitusten vuoksi fyysiset liikkuvuusjaksot Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen eivät ole tällä hetkellä mahdollisia. Opetushallitus ei tee omia linjauksia siitä, milloin Erasmus+ - ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien liikkuvuusjaksoille voi lähteä. 

─ Hallinnollisesti ohjelmien näkökulmasta ei ole kuitenkaan esteitä käynnistää fyysisiä ulkomaanjaksoja heti, kun matkustusmääräykset sen sallivat ja liikkuvuusjakson toteuttaminen on lähettävälle ja vastaanottavalle organisaatiolle mahdollista. On kuitenkin syytä muistaa, että tilanne voi vaihdella maittain ja toimijoittain. Suositamme seuraamaan viranomaistiedotusta ja olemaan yhteydessä yhteistyökumppaneihin, kehottaa Mikko Nupponen. 

Lisäksi tulee huolehtia toimintaan liittyvistä vakuutuksista ja varmistaa niiden kattavuus. 

Lisätietoja

Opetusneuvos Mikko Nupponen, puh. 050 553 9219, mikko.nupponen[at]oph.fi

Hanketoimijat voivat ottaa suoraan yhteyttä sektorikohtaisiin neuvontaosoitteisiin

  • Erasmus+ aikuiskoulutukselle: grundtvig [at] oph.fi
  • Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle: erasmus.ammatillinen [at] oph.fi
  • Erasmus+ korkeakoulutukselle: erasmus [at] oph.fi
  • Erasmus+ nuorisoalalle: nuoriso [at] oph.fi
  • Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle: comenius [at] oph.fi
  • Erasmus+ Sport: sport [at] oph.fi
  • Euroopan solidaarisuusjoukot: nuoriso [at] oph.fi

(Päivitetty 26.5.)