Uutinen

Euroopan kielten päivää vietetään 26.9.

Ajankohtaista Varhaiskasvatus Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Korkeakoulutus Vapaa sivistystyö Opettajat ja kasvattajat
Tänä vuonna Euroopan kielten päivää vietetään jo 20. kertaa. Päivän tavoitteena on tuoda esiin Euroopan kielellistä rikkautta ja innostaa opiskelemaan kieliä. Päivää vietetään myös kouluissa.
Euroopan kieltenpäivä

Euroopassa puhutaan yli 200 kieltä ja jokainen niistä on arvokas. Monipuolinen kielitaito ja -tietoisuus näkyy vahvasti myös perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Kieltenopetuksen tavoitteena on ohjata oppilaita arvostamaan eri kieliä ja kulttuureja sekä edistää monikielisyyttä ja kielitietoisuuden kehittymistä.

Vuoden 2020 alusta kaikki oppilaat ovat aloittaneet ensimmäisen vieraan kielen tai toisen kotimaisen kielen opiskelun viimeistään 1. vuosiluokan keväällä. Jo tätä ennen lapsia voidaan tutustuttaa opetuksen järjestäjän tarjoamiin kieliin esimerkiksi kielisuihkuilla.

Euroopan kielten päivä on osa Euroopan neuvoston nykykielten keskuksen ECML:n monipuolista toimintaa. Opetushallitus on ECML:n vastuutaho Suomessa. Jatkuvaa kielten oppimista tuetaan koulussa ja koulun ulkopuolella, oli tavoitteena sitten opinnoissa tai ammatissa edistyminen tai halu tutustua eri maihin ja kulttuureihin pintaa syvemmältä.

Euroopan kielten päivää vietetään pääsääntöisesti verkossa. Koronaepidemian takia julkiset yleisötilaisuudet on peruttu, mutta tilanteesta huolimatta tarjolla on monia mahdollisuuksia juhlistaa päivää turvallisesti.

Euroopan kielten päivä 2020 verkossa:

  • Euroopan kielten päivän sivustolta löytyy paljon osallistavia aktiviteetteja kielistä. Tutustu vinkkeihin kieliaktiviteeteista, joissa noudatetaan erityisesti sosiaalista etäisyyttä
  • Salaisen agentin käsikirjan 51 kielihaasteen joukosta löytyy kaikille jotakin ja samalla kielitietoisuutesi kasvaa!  T-paita-kilpailussa voit päästää visuaalisen kieliminäsi valloilleen. Salaisen agentin käsikirja ja T-paita-kilpailu.
  • Svenska Nu-verkoston ideat Euroopan kielten päivän viettoon. Tutustu täältä.  
  • Euroopan kielten päivän tapahtumaviikkoa vietetään Helsingin Keskustakirjasto Oodissa Euroopan komission tietopisteellä. Tarjolla on mm. monikielinen Muumi-kirjanäyttely, kieliaiheisia tehtäviä sekä Euroopan komission kääntäjien livekääntämistapahtuma. Lisätietoja tapahtumasta.
  • Verkkokonferenssi "Education begins with language – a comprehensive approach to the teaching and learning of languages" lähetetään suorana verkossa 28.9. klo 11–13. Tapahtuman kielenä on englanti, ja se tulkataan ranskaksi, saksaksi ja italiaksi. Konferenssi on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuman järjestäjä on Euroopan komission koulutuksen ja kulttuurin pääosasto (EAC). Konferenssiin voi osallistua rekisteröitymällä 24.9. mennessä.

Lisätietoja:

Opetusneuvos Terhi Seinä, p. 029 533 1263