Uutinen

Korona-ajan tulomenetyksiä kompensoidaan vapaan sivistystyön ylläpitäjille  ─ valtionavustus haettavaksi 20.5.2020

Ajankohtaista Vapaa sivistystyö Koronavirus Rahoitus
Opetushallitus avaa haettavaksi valtionavustuksen vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttötalouteen poikkeusoloista aiheutuneiden tulomenetysten korvaamiseksi. Tulomenetyksiä on aiheutunut muun muassa opiskelijamaksujen sekä maksullisen palvelutoiminnan ja muiden tulojen dramaattisesta vähentymisestä koronaepidemian aikana.    
Kuvituskuva, nainen työskentelee tietokoneella

Valtionavustuksia jaetaan yhteensä noin 21,5 miljoonaa euroa. Avustusta voivat saada niiden vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitäjät, joiden taloudellisen tuen tarve on aiheutunut koronaviruksen tuottamasta poikkeustilanteesta aikavälillä 18.3 – 31.8.2020. Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahan vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa. 

 Vapaan sivistystyön koulutus kärsi kevään poikkeustilanteen vuoksi erityisen paljon. Vain osa koulutuksesta oli mahdollista siirtää verkkokursseiksi tai etäopetukseksi, koska kaikilla opiskelijoilla tai oppilaitoksillakaan ei ole siihen tarvittavia laitteita. Lisäksi osa koulutuksesta on hyvin työvaltaista ja vaatii oppilaitoksen tiloja ja laitteita, toteaa yksikön päällikkö Leena Nissilä.

Korona-aika myös vähensi monen mahdollisuuksia osallistua koulutukseen.

 Poikkeustilanne vähensi erityisesti perustaitoja, kuten lukutaitoa, numerotaitoja ja digitaitojen alkeita opiskelevien mahdollisuuksia osallistua koulutukseen. Monia työikäisiä ja perheellisiä tilanne on kuormittanut riskiryhmien lisäksi niin, ettei koulutukseen ole ollut voimavaroja osallistua, vaikka koulutus on voitu toteuttaa, sanoo opetusneuvos Marja Anitta Pehkonen.

Myös kulujen väheneminen huomioidaan

Tulomenetysten lisäksi otetaan huomioon myös tilanteen aiheuttama kulujen väheneminen.

Avustusta voivat hakea kansalaisopistojen, kansanopistojen, kesäyliopistojen ja opintokeskusten ylläpitäjät. Avustusta ei voida myöntää sellaisille yhteisöille, jotka ovat saaneet samaa tarkoitusta varten avustusta Business Finlandilta, ELY-keskukselta, opetus- ja kulttuuriministeriöltä tai muulta valtion viranomaiselta.

Haku avautuu 20.5.2020. Sähköinen avustushakemus tulee jättää Opetushallituksen sähköiseen järjestelmään viimeistään 4.6.2020 klo 16.15.

Lisätietoja:

Opetusneuvos, yksikön päällikkö Leena Nissilä, 029 533 1155, etunimi.sukunimi [at] oph.fi
Opetusneuvos Marja Anitta Pehkonen, 029 5331782, etunimi.sukunimi [at] oph.fi