Uutinen

Mediataitotehtäviä koululaisille – Ylen Lahjoita puhetta -hankkeen tehtäväpaketit ja uusi pakopeli ovat nyt opettajien käytössä

Opettajat ja kasvattajat Perusopetus Lukiokoulutus Opettajat ja kasvattajat
Yle on koonnut 4.-6. luokille, 8.-9. luokille ja lukioille mediataitopaketit, joista saa 1-2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Niiden palasia voi käyttää myös yksittäin eli valikoiden.
Ylen lahjoita puhetta ja trollibunkkeri -uutisointi

Mediataitopaketit koostuvat kolmesta osasta:

  • Opettajan käyttöön suunnitellut lämmittelyharjoitukset, joilla luokka tai ryhmät voivat orientoitua erilaisiin mediataitoaiheisiin. Voit valita yhden tai useamman.
  • Trollibunkkeri-pakohuonepeli, jossa pulmia ratkaistaan mediataidoilla. Peliä pelataan itsenäisesti.
  • Suulliset mediataitotehtävät Lahjoitapuhetta.fi-sivustolla. Oppilaat lahjoittavat puhetta itsenäisesti hauskojen tehtävien avulla.

Kokonaisuudet on rakennettu 4.-6. luokille, 8.-9. luokille ja lukioon. Rajat ovat kuitenkin joustavia. Esimerkiksi 7.-luokkalaiset voivat hyvin tehdä alempien tai ylempien luokkien tehtäviä.

Trollibunkkeri-peli vie mediataitojen opiskelun nuorille tuttuun pelimaailmaan

3D-tekniikalla rakennetussa Trollibunkkeri-pakohuonepelissä käyttäjä on jäänyt vangiksi valeuutisia tehtailevan trollin asuntoon. Hänen on osattava ratkaista matkan varrelta löytyvät tehtävät päästäkseen eteenpäin – ja lopulta ulos talosta.

Ylen trollibunkkeri-pakopeli
Trollibunkkeri sopii 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Pelin suorittaa noin 15-20 minuutissa.

Trollibunkkeri-peli toimii selaimessa, joten sitä varten ei tarvitse ladata erillistä sovellusta. Pelikokemus on parempi isolla ruudulla kuin puhelimen näytöllä, joten pelaamiseen suositellaan tietokonetta.

Suullisissa mediataitotehtävissä pohditaan asioita ääneen itsenäisesti

Mediataitojen eri alueita käsitellään suullisesti Lahjoitapuhetta.fi-sivustolla. Tehtävien aiheina ovat muun muassa kuvankäsittely, valeuutiset ja botit.

Suulliset tehtävät liittyvät Lahjoita puhetta -hankkeeseen, jossa kerätään kaikenikäisten aitoa arkikieltä. Tavoitteena on mahdollisimman monipuolinen ja laaja puheaineisto, jotta suomenkielinen tekoäly ymmärtäisi paremmin erilaisia tapoja puhua suomea.

Helppojen ja hauskojen tehtävien avulla oppilas saa sanallistaa näkemäänsä ja kertoa omia ajatuksiaan aiheesta. Sivusto ohjaa eteenpäin tehtävä tehtävältä.

On tärkeää saada myös lapset ja nuoret lahjoittamaan puhetta, jotta esimerkiksi ääniohjautuvat palvelut olisivat jatkossa kaikkien, eri-ikäisten suomalaisten ulottuvilla.

Puheen lahjoittamiseen kannattaa varata 10-15 minuuttia. Alaikäinen oppilas tarvitsee huoltajan luvan lahjoittaakseen puhetta.

Lahjoita puhetta -hanke pähkinänkuoressa

  • Tavoitteena on kerätä 10 000 tuntia luonnollista puhetta suomenkielisen tekoälyn kehittämiseksi.
  • Puhetta pyritään saamaan kaikista ikäryhmistä ja taustoista, eri puolilta Suomea ja maailmaa, suomea vieraana kielenä puhuvilta sekä heiltä, joilla on erilaisia haasteita puheen tuottamisessa.
  • Puhetta voi lahjoittaa puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.
  • Lahjoitus tapahtuu sivustolla lahjoitapuhetta.fi tai puhelimeen ladattavalla Lahjoita puhetta -sovelluksella.
  • Hankkeen toteuttavat Helsingin yliopisto, Valtion kehitysyhtiö Vake ja Yleisradio.