Uutinen

Millaista on johtaa koulua vuonna 2020 - kuuntele podcastin toinen jakso

Ajankohtaista Perusopetus Johtaminen ja hallinto Opettajat ja kasvattajat Opetussuunnitelma
Opetushallituksen Intohimona oppiminen! podcastin toinen jakso pureutuu johtamisen kysymyksiin. Millaista on johtaa koulua vuonna 2020? Millaista johtajuutta tarvitaan? Mitä mahdollisuuksia yhteisjohtaminen tuo? Pia Kola-Torvisen kanssa keskustelemassa rehtori Vesa Äyräs.
Intohimona oppiminen

–Hyvinvoinnin johtaminen on tämän päivän iso kysymys. Miten pidetään huoli siitä, että kukaan lapsi ei syrjäydy ja, että vanhemmat ovat tietoisia siitä missä mennään. Entäpä miten pidetään huoli siitä, että opettajat jaksaa ja pärjää ja kokee työn merkityksellisenä, Vesa Äyräs pohtii.

Podcastin juontaja Pia-Kola Torvinen on toiminut viime vuodet johtamisen kehittämistehtävissä. Hän muistuttaa, että rehtorin ja koulun ei tarvitse yksin ratkaista hyvinvointiin liittyviä haasteita

–Hyvinvoinnin vahvistamiseen ja tukemiseen on useita eri toimijoita ja verkostoja, jotka pystyvät tukemaan koulun arjessa, ettei työtä tarvitse tehdä yksin. On tärkeä luoda rakenteet ja toimivat tavat koulun työtä tukevien toimijoiden kanssa.

Tutustu myös juuri avattuun johtajien omaan  Kasvatus- ja koulutusalan johtaminen -osioon verkkopalvelussamme.

Millaista on johtaa koulua vuonna 2020?

Rehtorin työssä tärkeänä Äyräs näkee pedagogiikan johtamisen ohella riittävän dialogin niin opettajien kuin johdon kesken ja sen, että myös oppilaat voivat osallistua päätöksentekoon.

–Rehtorin työhuoneeseen ei tulla puhuteltavaksi vaan mielellään kehuttavaksi ja tuomaan ideoita ja sparraamaan niitä, Äyräs sanoo.

Kuuntele toinen jakso Johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä Spotifyissa, jos sinulla on jo tili. Tai kuuntele jakso Spotifyissa ilman kirjautumista tästä. Jakso löytyy myös Applen podcasteista. Uusi jakso ilmestyy noin kahden viikon välein.

Intohimona oppiminen! – podcast-sarjan ytimessä ovat kysymykset yhdenvertaisista mahdollisuuksista oppia – miten huolehdimme siitä, että jokaisella oppilaalla on hyvät mahdollisuudet oppia ja löytää omat vahvuutensa? Intohimona oppiminen -podcast tarjoaa tietoa, tukea ja inspiraatiota koulutusalan ammattilaisille.