Nyheter

Hur är det att leda en skola år 2020 – lyssna på andra avsnittet i vår podcast

Aktuellt Grundläggande utbildning Ledning och förvaltning Lärare och pedagogisk personal Läroplan
Diskussionen i det andra avsnittet av Utbildningsstyrelsens podcast Lärandet som passion! kretsar kring frågor om ledarskap. Hur är det att vara ledare för en skola år 2020? Hurdant ledarskap behövs det? Vilka möjligheter finns det till gemensamt ledarskap? De här frågorna begrundar Pia Kola-Torvinen tillsammans med rektor Vesa Äyräs.
Intohimona oppiminen

– Ledarskap som främjar välbefinnande är ett aktuellt tema i dag. Hur ser vi till att inget barn marginaliseras och att föräldrarna känner till vad som är på gång. Och hur kan vi se till att lärarna orkar och upplever att deras arbete är meningsfullt, reflekterar Vesa Äyräs.

Podcastens programledare Pia Kola-Torvinen har under de senaste åren arbetat med olika uppgifter inom ledarskapsutveckling. Hon påminner att rektorerna och lärarna inte ensamma ska behöva komma med lösningar på utmaningar som berör välbefinnandet.

– Det finns flera aktörer och nätverk som har i uppgift att stärka och stödja välbefinnandet och som kan stödja i vardagen i skolan.

På Utbildningsstyrelsens webbplats har nyligen publicerats egna undersidor som ska stödja ledarskapet inom småbarnspedagogiken och utbildningen.  Bekanta dig med finska webbsidorna här. (Sidorna kommer snart också på svenska)

Hur är det att leda en skola år 2020?

Viktigt i jobbet som rektor är enligt Äyräs förutom det pedagogiska ledarskapet även att det finns en tillräcklig dialog både inom lärarkåren och inom ledningen, samt att även eleverna kan delta i beslutsfattande.

– Till rektorns arbetsrum ska man inte komma för att bli tillrättavisad, utan gärna för att få beröm och för att föra fram sina idéer och bolla dem, säger Äyräs.

Lyssna på det andra avsnittet om ledarskap i en verksamhetsmiljö i förändring på Spotify, om du har ett Spotify-konto. Du kan också lyssna på avsnittet på Spotify utan att logga in här

Avsnittet finns även i Apples podcast-applikation. Ett nytt avsnitt ges ut var tredje vecka. Podcasten är på finska.

Utbildningsstyrelsens nya podcast Lärandet som passion! fokuserar på frågor om jämlika möjligheter till lärande – hur kan vi se till att alla elever har goda möjligheter att lära sig och att hitta sina egna styrkor? Podcasten erbjuder information, stöd och inspiration för alla som arbetar inom utbildningssektorn.