Uutinen

eTwinning-kouluksi nimitettiin kahdeksan suomalaista koulua

Ajankohtaista Esiopetus Perusopetus Varhaiskasvatus Erasmus+ Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle eTwinning Kansainvälistyminen Yleissivistävä koulutus
Yhteensä 2935 eurooppalaiselle koululle on myönnetty lukuvuonna 2021-2022 eTwinning-koulu -nimike. Tänä vuonna eTwinning-koulun tittelin sai useampi suomalainen koulu kuin kertaakaan aikaisemmin, eli kaikkiaan kahdeksan koulua. eTwinning-koulut muodostavat eurooppalaisen verkoston, joka kannustaa muita kouluja kehittämään kansainvälistä toimintaansa.
Kannettava tietokone

Kummun koulu Outokummusta haki eTwinning-kouluksi toista kertaa. – Arvostamme eTwinning-nimikettä ja halusimme tavoitella sitä uudestaan, yhtenäiskoulun rehtori Minna Lemmetyinen kertoo. – Nimike on osoitus koulumme laadukkaasta työstä ja konkreettinen osoitus kehittämisotteestamme.  

– eTwinningin avulla saamme konkreettisesti eurooppalaisittain näkyvyyttä, huomiota ja uusia yhteistyökumppaneita, Lemmetyinen arvioi. – Nimike lisää yhteistyötä alueemme koulujen sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. eTwinning-statuksen hakeminen tarjosi lisäksi Kummun koululle oivan tilaisuuden itsearviointiin ja oman työskentelyn tarkasteluun. – eTwinning tarjoaa myös koulun kehittämistyön johtamiseen konkreettisen välineen. 

eTwinning tuo kansainvälisyyden luontevasti myös varhaiskasvatukseen 

Turkulaisessa päiväkoti Mukulaxissa innostuttiin hakemaan eTwinning-titteliä, kun päiväkoti osallistui Erasmus+ -hankkeisiin. Mukulaxissa haluttiin näyttää, että toiminta on myös varhaiskasvatuksessa sekä mahdollista että mukavaa. – Olemme mielellämme mukana uusissa, toimintaa rikastavissa hankkeissa. eTwinningin kautta voi osallistua mielenkiintoisiin koulutuksiin ja kursseihin. Lisäksi toivon eTwinning-toiminnan auttavan opettajien rekrytoimisessa, päiväkodin Hirvensalon yksikön johtaja Marja-Terttu Puurila sanoo.

Kansainvälisyyskasvatus sisältyy varhaiskasvatussuunnitelmaan, ja lisäksi monikulttuurisuuden näkyminen kuuluu kaksivuotiseen esiopetuskokeilun opetussuunnitelmaan. – Kansainvälisen toiminnan kautta pääsemme paremmin tutustumaan vieraisiin kieliin ja kulttuureihin, Puurila toteaa. – Erasmus-hankkeessa koostamme lapsille videon, jossa kulloisenkin kauden kehyskertomuksen maskotti seikkailee eri maissa. Videon katselu aloittaa viikon, jonka aikana tutustumme kyseisen maan musiikkiin, satuihin, ruokaan ja muuhun kulttuuriin ja elämäntapaan. Näin nekin lapset, joiden perheet eivät matkustele, pääsevät kurkistamaan koulun tai päiväkodin arkeen ja toisen maan kulttuuriin. 

Kouluille paremmat mahdollisuudet kehittää digitaitoja ja kansainvälisyyskasvatusta

Nokialla Nokia-Viholan koulussa eTwinningin käyttö on laajentunut yhä useamman opettajan työkaluksi. 

– Eurooppalainen yhteistyö saa meillä jo jalansijaa arkipäivän työskentelyn luontevana osana, rehtori Jaana Rautniemi kertoo. Kansainvälisyys on ollut koulun toiminta-ajatuksessa tärkeällä sijalla jo pitkään. eTwinning-kouluksi hakemiseen motivoi omien opettajien innostuksen lisäksi halu houkutella muita alueen kouluja mukaan ohjelmaan. – Muuttuneessa maailmassa, jossa digitaidot tulevat koko ajan tärkeämmiksi, eTwinning tarjoaa loistavia työkaluja taitojemme kehittämiseksi edelleen, lehtori Satu Matikainen toteaa. 

– eTwinning-kouluna pääsemme aitiopaikalle ammattitaitomme ja koulun toiminnan kehittämiseksi, ajan hermolla pysymiseksi ja opetussuunnitelman vaatimusten täyttämiseksi, Matikainen arvioi. eTwinning-statuksen avulla on myös jatkossa entistä helpompaa saada yhteyksiä muihin eurooppalaisiin kouluihin ja aloittaa näiden kanssa yhteistyötä. – Toki eTwinning-koulun nimike tuonee koulullemme myös tunnettavuutta ja positiivista mainetta. 

Virtuaalimatkailua pandemia-aikana

– Tällä hetkellä olemme mukana koulumme historian ensimmäisessä Erasmus+ -liikkuvuushankkeessa, mikä ei ole alakouluille vielä kovin tavanomaista kunnassamme. Olemme uranuurtajia siinäkin mielessä. 

Kyseisessä ”Act Green” -hankkeessa nokialaiset ehtivät vierailla opettaja– oppilasryhmien kanssa kahdessa kumppanimaassa, Portugalissa ja Italiassa, sekä isännöidä liikkuvuusjaksoa Suomessa, ennen kuin koronapandemia sotki kuviot. – Emme lannistuneet tästä, vaan kun ymmärsimme, miten hieno projekti meillä on meneillään, haimme tarjottua jatkoaikaa ja olemme nyt saaneet pyöräytettyä läpi ensimmäisen virtuaalimatkan Kreikkaan, Matikainen kertoo. Virtuaalitapahtuman järjestäminen oli kaikille projektissa mukana oleville kouluille uusi asia. Tapahtuma koettiin todella antoisana, ja siinä opittiin paljon uutta. 
 
 – Koemme, että kansainvälisyyden tulisi nykypäivänä olla luonteva osa koulun arkipäivän työskentelyä, ja ihan jokaisen oppilaan kuuluu saada kokemuksia kansainvälisyydestä ja maailmakansalaisuudesta riippumatta siitä, onko hänellä mahdollisuuksia matkustella ulkomailla, Rautniemi summaa. 

Kansainvälisyyskasvatuksen merkitys on kasvanut ja kasvaa edelleen yhä nopeampien ja tehokkaampien digiyhteyksien avulla. Ammatissa kuin ammatissa tarvitaan tulevaisuudessa kansainvälisiä kontakteja ja yhteistyötä. – Kansainvälisyyskasvatuksen avulla opimme keskittymään siihen, mikä meitä ihmisiä yhdistää, eikä siihen, mikä meitä erottaa. Tämän kaiken saavuttamiseen olemme todenneet eTwinningin parhaaksi, turvalliseksi työkaluksi ja alustaksi. 

eTwinning on EU:n Erasmus+ -ohjelman rahoittama kansainvälistymisen verkkotyökalu ja verkosto, joka yhdistää kouluja, oppilaita ja opettajia ympäri Euroopan. eTwinningissä koulut tekevät kansainvälistä yhteistyötä digitaalisesti. eTwinning-koulut ovat edelläkävijöitä viidellä eri osa-alueella, joita ovat digitaaliset käytännöt, internetin turvallinen käyttö, innovatiiviset ja luovat pedagogiset menetelmät, henkilöstön ammatillisen kehittämisen jatkuva edistäminen sekä yhteistoiminnallisen oppimisen edistäminen sekä henkilöstön että oppilaiden parissa.

Tukipalvelu ja koordinointi:

Ohjelma-asiantuntija Riikka Aminoff
etunimi.sukunimi [at] oph.fi
Puh. 029 533 1387

Ohjelma-asiantuntija Olga Lappi
etunimi.sukunimi [at] oph.fi
Puh. 029 533 1593

 

eTwinning-koulut Suomessa:

2021–2022
•    Kauhajoen lukio (Kauhajoki)
•    Kummun koulu E-9 (Outokumpu)
•    Lastentalo Mukulax (Turku)
•    Nokia-Viholan koulu (Nokia)
•    Oulun normaalikoulu (Oulu) 1–6
•    Riihenmäen koulu (Mäntsälä)
•    Säynätsalon yhtenäiskoulu (Säynätsalo)
•    Väliojan koulu (Haapajärvi)

 
2020–2021
•    Havukosken koulu (Vantaa)
•    Kyrkbackens skola i Nagu (Parainen)
•    Kärpäsen peruskoulu (Lahti)
•    Lapin koulutuskeskus REDU (Kittilä)
•    Ylitornion yhteiskoulun lukio (Ylitornio)