Intohimona oppiminen -podcastissa puhutaan digioppimisesta

Uusissa Intohimona oppiminen -podcast-jaksoissa keskustellaan viiden jakson verran digioppimisesta ja tutustutaan samalla opetuksen ja varhaiskasvatuksen käyttöön laadittuihin tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kuvauksiin. Näiden kuvausten avulla pyritään helpottamaan opettajien ja varhaiskasvatuksen henkilöstön työtä ja lisäämään oppijoiden tasa-arvoa digiosaamisessa.
Podcastissa on keskustelemassa opettajia, tutkijoita ja digipedagogiikan kehittäjiä ja luvassa on lukuisia helposti lähestyttäviä esimerkkejä siitä, kuinka teknologia on olennainen osa oppimisympäristöä, jo varhaiskasvatuksesta alkaen. Kuulemme arjen tilanteista, joissa laaja-alainen osaaminen kehittyy digitaalisissa ympäristöissä monenlaisten ennakkoluulottomien kokeilujen kautta. Podcastissa puhutaan myös siitä, miksi tyttöjä päätyy niin vähän teknologian aloille. Lisäksi jaksoissa keskustellaan oppilaan osaamisen kuvaamisen merkityksestä ja kuullaan, miten kuvaukset otetaan käyttöön kunnissa.
Digiosaamisen kuvaukset varhaiskasvatuksen ja opetustyön suunnittelun tukena
Opetushallitus ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat julkaisseet Uudet lukutaidot -ohjelmassa tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen, medialukutaidon sekä ohjelmointiosaamisen kuvaukset keväällä 2021. Kuvaukset konkretisoivat varhaiskasvatussuunnitelman sekä esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita. Kuvauksia kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa vuosina 2021-2022. Uudet lukutaidot -ohjelma on osa laajaa Oikeus oppia -ohjelmaa.
Kuuntele uusin jakso – luvassa on kaikkiaan viisi jaksoa digiosaamisesta
Syys- ja lokakuun aikana julkaistaan torstaisin kaikkiaan viisi uutta jaksoa. Ensimmäinen jakso on jo kuunneltavissa, ja seuraava julkaistaan 16.9. Podcastia juontaa Päivi Leppänen, joka koordinoi Opetushallituksessa Uudet lukutaidot -ohjelmaa.
Julkaisupäivä 9.9. Miten lapsen osallisuutta voidaan edistää varhaiskasvatuksen digitaalisissa ympäristöissä? Keskustelemassa varhaiskasvatuksen opettaja Hanna Manner, varhaiskasvatuksen asiantuntija Satu Nerg-Öhman sekä opetusneuvos Heidi Sairanen Opetushallituksesta.
Julkaisupäivä 16.9. Mitä oppilaan hyvä tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on ja miksi sitä tulee kuvata? Jaksossa keskustelemassa pitkän linjan digipedagogiikan kehittäjä Jarno Bruun, joka on ollut Opetushallituksen projektiryhmässä mukana kehittämässä kuvauksia. Bruun kertoo jaksossa kokemuksia Kuopiosta.
Tutustu podcastiin verkkosivuillamme. Sivuilla julkaistaan pian lisää tietoa uusista jaksoista.
Lisätietoa
Päivi Leppänen, paivi.leppanen(at)oph.fi