Matkalla erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan kanssa kaikki oppivat ja kasvavat
Ammattiopisto Livestä, Invalidisäätiön ammattiopistosta ei lähdetä maailmalle yksin eikä tyhjä reppu hartioilla. Paljon sieltä on kuitenkin Eurooppaa koluttu Erasmus+ -rahoituksella vaihtojen merkeissä. Viimeisimmät matkat on tehty Europe Tomorrow - hankkeen puitteissa. Livestä on helppo lähteä matkalle. Ilman huolellisesti ohjattua valmistautumista lähteminen ei kuitenkaan onnistu.
Ammattiopisto Live on erityisen tuen oppilaitos. Opiskelijoilla on monenlaisia erityistarpeita. Livessä noudatetaan tasavertaisuuden periaatetta.
- Strategisena tavoitteena on, että mahdollisimman monelle nuorelle olisi tarjolla mahdollisuus tutustua, miltä maailma muualla näyttää ja mitä työ on muualla. Nähdään, että on monia tapoja tehdä samanlaista työtä, kertoo kehitysjohtaja Liisa Metsola.
Metsola muistelee kiinteistöpalvelualan opiskelijoiden matkaa Unkariin. Aina kun opiskelijat olivat olleet menossa tekemään töitä, olikin laitteissa tai koneissa ollut jotakin vialla. Työpäivät jouduttiinkin aloittamaan usein laitteiden korjauksella. Tämä oli herättänyt suomalaisissa sekä ihmetystä että huvitusta. Voi hyvin kuvitella, että huonohkot laitteet aiheuttivat myös ärtymystä. Tässä on ollut selkeästi ammatillisen oppimisen paikka.
Tukihenkilöt matkalla mukana
Pääsääntöisesti matkalle ovat päässeet perustutkinnon opiskelijat. On tehty alakohtaisia vaihtoja, jotka ovat olleet pituudeltaan kaksiviikkoisia. Matkat ovat onnistuneet hyvin. Opiskelijoiden ennakkovalmennus on tehty huolellisesti. On huolehdittu matkadokumentit, eurooppalainen sairaanhoitokortti, vakuutukset ja tutustuttu kohdemaahan ja sen kulttuuriin. Valmentamisesta on vastannut englanninopettaja. Ryhmä on laatinut myös itselleen kulttuuriohjelman vapaa-aikansa varalle.
Koska opiskelijat ovat erityisen tuen tarpeessa, ovat mukaan ulkomaanjaksoille lähteneet myös tukihenkilöt. Tukihenkilö on ollut joko alan opettaja tai ohjaaja. Monelle opiskelijalle matka on ollut jopa ensimmäinen kokemus lentokentän turvatarkastuksesta ja lentokoneesta.
- Tukihenkilöt ovat matkalla mukana 24/7. He osallistuvat myös vapaa-ajan aktiviteetteihin iltaisin ja viikonloppuisin. Esimerkiksi Islannissa voidaan rentoutua välillä Blue Lagoonissa, kertoo Metsola.
Tukihenkilöt ovat päässeet matkoilla opiskelijoiden kanssa todistamaan elämän perustotuuksia. Eräs opettaja oli asustanut opiskelijaryhmänsä kanssa huvilassa. Aika pian hän oli huomannut, ettei pojilla ollut minkäänlaisia arkielämän taitoja. Isäksihän siinä oli pitänyt ryhtyä. Hän oli opettanut kodinhoitoa ja ruuanlaittoa. Jokainen teki osuutensa vuorollaan. Varmasti tämäkin on ollut kaikille pitkän muistijäljen jättävä oppimiskokemus.
Koronan jälkeen jatketaan taas
Vaikka enimmäkseen matkat ovat sujuneet mainiosti, aina kaikki ei kuitenkaan ole mennyt niin, kuin on suunniteltu. Todella harvoin matkaa on kuitenkaan keskeytetty. Joskus yksittäisen opiskelijan koti-ikävä on kasvanut liian suureksi, ja matka on keskeytynyt. Nyt luonnollisesti koti-ikävää huomattavasti hankalampi riesa, korona, on vaikuttanut Livenkin ulkomaanjaksoihin. Keväälle 2020 oli jo valmisteltu matkoja, jotka jouduttiin perumaan. Suunnitelmissa oli myös uuden Europe Now -hankkeen aloitus. Tämäkin hanke odottaa parempia aikoja.
- Koronan takia meni paljon suunnitelmia mönkään. Kyllä ruuhkaa tulee, kun sulut puretaan. Opiskelijoiden pitäisi päästä lähtemään Unkariin, Hollantiin, Ranskaan ja kaikkialle muualle, toteaa Metsola.
Koska Livellä on pitkät ja ansiokkaat perinteet liikkuvuushankkeissa, on organisaatiolle myönnetty vuonna 2017 Ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirja. Tämä akkreditointi keventää jatkorahoitusten hakua.
- On tullut enemmän volyymiä toimintaan ja opiskelijoita on voitu lähettää Eurooppaan entistä enemmän. Akkreditointien jatkoa on haettu ja todella mielellämme jatkamme toimintaa heti, kun se on mahdollista, sanoo Metsola.
Ulkomaanjaksot kannattavat ja kasvattavat
Ammatillisen osaamisen ja ammatti-identiteetin vahvistumisen lisäksi opiskelijat ovat kasvaneet matkoilla kahdessa viikossa todella paljon. Ehkä jopa todellisempaa olisi kirjoittaa, että henkilökohtaisen kasvun lisäksi myös ammatillinen osaaminen on lisääntynyt. Ennen kaikkea nämä nuoret ovat huomanneet, että he selviävät kotimaan rajojen ulkopuolella. Heille on avautunut toisenlainen maailma. Heidän ajattelunsa on avartunut. Heidän itsetuntonsa ja itseluottamuksensa on kasvanut, kun he ovat voittaneet jännittämisensä ja pelkonsa. Eurooppa on jättänyt jälkensä liveläisiin, mutta Ammattiopisto Liven opiskelijat ovat myös jättäneet jälkiään Eurooppaan. Esimerkiksi Fuengirolan Suomi-koulun seinät ovat liveläisten pintakäsittelijöiden ja sisustajien maalaamat.
- Vaikka itse katsonkin toimintaa lähinnä helikopterinäkökulmasta, enkä ole ollut mukana käytännön toiminnassa, on minulla ulkomaanmatkoista positiivinen käsitys. Ei kannata pelätä lähettää ulkomaille erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Kun opiskelijoilla on tukihenkilöt mukana, ovat matkat esteettömyyttä parhaimmillaan, kannustaa Metsola.
Europe Tomorrow
- Hanketyyppi: Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle, liikkuvuushanke
- Koordinaattori: Invalidisäätiö ja Ammattiopisto Live (entinen Keskuspuiston ammattiopisto)
- Hankeaika: 6/2019–12/2021
- Kumppanimaat: liikkuvuuksia Espanjaan, Saksaan, Portugaliin ja Ruotsiin
- Rahoitus: 689 87 €
Kirjoittaja: Taina Kylmänen