Uutinen

MPASSid-liittymissopimukset ovat uudistuneet

Ajankohtaista Varhaiskasvatus Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus MPASSid Digitaalisuus
Opetushallituksen hallinnoitavaksi keväällä 2021 siirtynyt MPASSid-tunnistuksenvälityspalvelun liittymissopimus on uudistunut. Tärkeimpänä muutoksena palvelua tarjoava sopimusosapuoli on vaihtunut operaattorina toimineesta CSC:stä Opetushallitukseksi. MPASSid on jatkanut kasvuaan kuluneen kevään aikana niin verkostonsa kuin käyttäjämääriensäkin saralla.
MPASSid-palvelun logo taustakuvalla, jossa kolme oppijaa istuu ikkunalaudalla

Mikä on MPASSid?

MPASSid on tunnistuksenvälitysratkaisu, joka helpottaa sähköisiin oppimispalveluihin kirjautumista. Sen avulla esimerkiksi opettaja tai oppilas voi kirjautua sitä hyödyntäviin palveluihin omilla oppilaitoksen tunnuksilla ilman, että käyttäjän tarvitsee luoda palveluihin erillisiä tunnuksia. Myös itse oppimispalveluiden käyttäjähallinta helpottuu, koska MPASSid tulkitsee ja standardoi erilaiset käyttäjätietomallit palveluiden puolesta. Se siis tuo helpotusta niin opetuksen tai koulutuksen järjestäjän kuin palveluntarjoajan ja itse loppukäyttäjän päässä.

Sopimustekstiä selkiytetty ja liittymistä helpotettu

Palvelun omistajan vaihtumisen lisäksi sopimustekstiin on tehty joitain pieniä lisäyksiä ja muutoksia. Niistä keskeisimmät luottamusverkoston uusien jäsenten kannalta ovat liittymistä varten pyydettyjen ennakkotietojen laajentaminen sekä liittyvän jäsenen käyttäjähallinnon itseauditoinnin poistuminen. Nämä muutokset helpottavat luottamusverkostoon liittymistä sekä sujuvoittavat kommunikointia Opetushallituksen ja verkoston jäsenten välillä.

MPASSid:n käyttämisen aloittaminen on siis nyt helpompaa kuin koskaan. Liittymisohjeet ja tarkemmat tiedot löydät tämän sivun lopusta ja osoitteesta mpass.fi/kayttoonotto.

Jotta uudet sopimukset saadaan myös kaikkien olemassa olevien luottamusverkoston jäsenten käyttöön, irtisanotaan CSC:n kanssa solmitut sopimukset (v1.1.) vuoden 2021 loppuun. Uusi sopimusmalli on siis kaikkien jäsenten käytössä vuoden 2022 alusta lähtien.

MPASSid jatkaa kasvuaan

MPASSid:n suosio on kasvanut jokaisena vuonna sen perustamisen jälkeen, mutta kouluissa vuosina 2020 ja 2021 tehty digiloikka vauhditti sen kasvua huomattavasti. Palvelun kautta tehtyjen kirjautumisten määrä kasvoi kevätkaudella 2021 vielä yli puolella edellisvuoteen verrattuna ja maaliskuussa 2021 tehtiin yksittäisen kuukauden ennätys yli miljoonalla kirjautumisella. 

MPASSid-palvelun kautta tehdyt kirjautumiset ovat kasvaneet sadoilla tuhansilla edellisvuosiin verrattuna vuoden 2021 jokaisena kuukautena paitsi huhtikuussa
MPASSid:n kautta tehtyjen kirjautumisten määrä on ollut huimassa kasvussa vuonna 2021

Tavoitteenamme on kasvattaa palvelun käyttäjämääriä entisestään myös tulevalla syyslukukaudella ja tulevina vuosina. 

Luottamusverkoston yhteistyö syvenee klinikoilla ja webinaareilla

Palvelun ja luottamusverkoston kasvattamisen lisäksi haluamme kehittää MPASSid:tä paremmin verkoston jäsenten tarpeita palvelevaksi kokonaisuudeksi syventämällä MPASSid-luottamusverkoston jäsenten kanssa tekemäämme yhteistyötä. Tätä on lähdetty tavoittelemaan perustamalla vapaaehtoinen palvelun kehittämiseen suuntautuva ryhmä, joka aloittaa toimintansa tulevana syksynä. Aiomme myös jatkaa kaikille MPASSid-jäsenille suunnattuja webinaareja ja kokeilemme syksyllä kahden viikon välein järjestettäviä vapaamuotoisia MPASS-klinikoita.

Kerromme lisää klinikkatoiminnasta ja tarkemmista aikatauluista tulevissa tiedotteissa ja MPASSid:n eDuuni Wiki -sivulla.

MPASSid-sisällöt pian oph.fi:ssä

Tätä uutista julkaistaessa MPASSid:n virallinen verkkosivu on osoitteessa mpass.fi, mutta sen sisällöt siirtyvät tulevan kesän aikana oph.fi:hin. Ilmoitamme siirrosta vielä erikseen tiedotteessa ja uutisena. Vanhan sivuston osoite tulee kuitenkin toimimaan myös siirron jälkeen.

Kiinnostuitko MPASSid:stä?

Saat meidän kiinni sähköpostitse osoitteesta mpass [at] oph.fi.

Uutisen alta löydät liitteenä uuden MPASSid-sopimuspaketin pohjan. Ruotsinkieliset sopimustiedostot löytyvät uutisen ruotsinkielisestä versiosta.