Uutinen

Musiikin ja tanssin uudet teknologiset ja yhteisölliset ulottuvuudet

Kokemuksia Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
Suomalainen musiikkiteknologian yritys Holonic Systems on päässyt mukaan kahteen Luova Eurooppa -hankkeeseen: luomaan eurooppalaista musiikkiteknologian koulutusprojektia ja kokeellisia tanssiesityksiä.
VAIN_luova_eurooppa_vibes_connected_dance
Holonic Systemsin työpaja Brysselin Musical Instrument Museumissa.

Kanadassa asuvalla Ove Holmqvistilla ei ole ammatillista musiikkitaustaa, vaan hän on valmistunut media-alalta. Hän alkoi ensiksi työskennellä videoiden parissa ja sitten äänipuolella.

- Huomasin, että mua kiinnostavat äänihommat, Holmqvist sanoo.

Nykyisin hänen titteleitään ovat taiteilija, tuottaja ja suunnittelija.

Kolme ja puoli vuotta sitten Holmqvist perusti yrityksen nimeltä Holonic Systems yhdessä brittiläisen Mark Hakonen-Meddingsin ja ranskalaisen Henry Davidin kanssa. Uusi yritys oli jatkoa hankkeelle, jonka he olivat aloittaneet jo kymmenen vuotta sitten. Hakonen-Meddings ja David asuvat Brysselissä, joten yhteistyö tapahtuu useimmiten etänä. 

- Tutkimme yrityksessämme, miten musiikkia voidaan käyttää paremmin hyödyksi. Koemme, että musiikki on alihyödynnetty yhteiskunnassamme. Musiikki voi nimittäin olla muutakin kuin viihdettä. Musiikki on myös työkalu, jolla esimerkiksi säädellään mielialaa tai parannetaan suoritusta työssä ja liikunnassa. Tahdomme tehdä musiikista myös enemmän yhteisöllisen kokemuksen, Holmqvist kertoo.

Kolmikko on kehittänyt Holon.ist-nimisen sovelluksen, jossa liike, biologinen data ja ympäristöön liittyvä data synnyttävät musiikkia. Ensiksi pitää kuitenkin valita, millaista ääntä tiettyjen liikkeiden ja tietyn datan halutaan synnyttävän.

- Tässä säveltäminen tapahtuu ikään kuin alhaalta ylös, eikä ole välttämättä yhtenäistä visiota. Musiikki lähtee liikkeelle signaaleista eli esiintyjän liikkeistä. Sovelluksessa muutetaan liike kerrallaan ääneksi. Kun huomaamme, että liikkeen ja äänen yhdistelmä sekä kuulostaa että tuntuu hyvältä, niin rakennamme teoksen sen ympärille. Luomme edellytykset musiikille, ja musiikki syntyy hetki hetkessä. Emme tavallisesti ajattele tällä tavoin, että musiikki voi olla jonkin asian lopputulos, Holmqvist selittää. 

 

Vibes - Connected Dance -hankkeen Ove Holmqvist
Ove Holmqvist. 

 

Tanssin ja musiikin rajat hämärtyvät

Holonic Systems on yhtenä osallistujana, tai oikeammin enemmän asiakkaana, mukana Music Tech Europe Academy'ssä. Kyseessä on uusi, hybridinen ja skaalautuva koulutusprojekti, joka on suunnattu eurooppalaisille musiikkiteknologian innovaattoreille, yrittäjille, start up -yrityksille ja pk-yrityksille. Sen fyysinen toimipiste on Pariisissa.

Music Tech Europe Academy on saanut Luova Eurooppa -tukea. Tämän lisäksi Holonic Systems on mukana toisessa Luova Eurooppa -tukea saaneessa projektissa nimeltä Vibes – Connected Dance. Tämä on Holonic Systemsin EU-rahoitusten päähanke. Pääkumppani on ranskalainen yritys Orbe, joka on luonut sovellukselle alustan.

- Alustan varsinainen tehtävä on musiikin ja tanssiohjeiden toisto tapahtumien aikana. Alustalla määritellään vuorovaikutukset näiden kahden sisältötyypin avulla. Varsinainen äänisuunnittelu tapahtuu toisaalla, Ove Holmqvist kertoo.

Vibesissä ovat mukana myös Alankomaista ICK-tanssikeskus, Isosta-Britanniasta C-Dare (Coventry University Centre for Dance Research) ja Italiasta Bassano del Grappa -yliopisto.

Holonic Systems tuottaa hankkeelle yhden tapahtuman äänisuunnittelun ja konseptisuunnittelun yhdessä C-Daren koreografien kanssa.

Holmqvist toimii projektin ainoana teknisenä konsulttina. Holonic Systems tekee myös sisältökehitystä: koreografiaa ja musiikkia.

- Orben alusta on erilainen kuin meillä on käytössä. Kun suunnittelen ääntä tai musiikkia, joudun ajattelemaan sen eri lailla kuin jos teen omilla systeemeilläni. Heidän alustansa on lineaarisempi kuin meidän siinä mielessä, että musiikillinen sisältö on enemmän ennalta määriteltyä. Tämä helpottaa sävellystyötä, mutta rajoittaa lopputuloksen muotoa hieman. Toisaalta osallistujille suunnatut ohjeistukset voivat luoda uusia vuorovaikutuksia, Holmqvist selittää.

Tällä hetkellä projekti on vielä prototyyppivaiheessa. Kun hanke on valmis, syntyneitä esityksiä voidaan esittää useissa eri paikoissa. Holonic Systems ei halua tanssiesitystensä olevan perinteistä tanssia.

- Haluamme kysyä, onko tämä tanssia, tai onko tämä edes musiikkia. Kokeellisuus madaltaa ennen kaikkea osallistumiskynnystä. Kyse on kuitenkin hauskanpidosta eikä suorittamisesta. Lajilla ei kai ole edes väliä, jos teos näyttää ja kuulostaa hyvältä.

Holmqvist päätyi tekemään ex tempore yhteistyötä toisen osittain suomalaisen Luova Eurooppa -hankkeen kanssa, eli European Design Upgrade: Transnational Capacity Building -hankkeen. Projektissa sparrattiin luovia tekijöitä ja yrityksiä kansainvälisille markkinoille. Holmqvist suunnitteli siinä Urban Millin toimitusjohtajan Kari Mikkelän ja ilma-akrobaatti Ilona Jäntin kanssa Jäntille virtuaalisen tanssiesityksen.

- Ilona oli ripustanut köydellä konttorituolin Urban Millin kattoon. Esitys tapahtui köyden ja tuolin varassa, ja se striimattiin Dutch Design Week -tapahtumaan.

 

Koemme, että musiikki on alihyödynnetty yhteiskunnassamme. Musiikki voi nimittäin olla muutakin kuin viihdettä. Musiikki on myös työkalu, jolla esimerkiksi säädellään mielialaa tai parannetaan suoritusta työssä ja liikunnassa. 

 

Yleisö on myös tanssijat

Holonic Systemsin teokset Vibes ̶ Connected Dance -projektissa toimivat niin, että yleisö on samalla itse teoksen tanssijat. Osallistujat kohtaavat ensiksi muut osallistujat puistossa, torilla tai muussa avoimessa mutta rajatussa julkisessa tilassa.

Heillä on päässään kuulokkeet, joista he kuulevat ohjeita. Ohjeet kertovat, kuinka heidän tulee liikkua. Osallistujien liikkeet synnyttävät tanssin ja samalla musiikin, jonka he myös kuulevat kuulokkeista.

Jos kaksi osallistujaa päätyy lähelle toisiaan, heidän älypuhelimensa rekisteröivät tämän ja heistä tulee yksi yksikkö, joka saa samat ohjeet.

- Tässä on paljon hauskoja, avoimia tekijöitä, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Liikkeet voivat musiikillista luoda ihan uusia yhdistelmiä. Tässä ei myöskään välttämättä pyritä ilmaisulliseen tanssiin, vaan tutkitaan ympäristöä ja vuorovaikutusta muiden osallistujien kanssa. Tanssin ei esityksissä tarvitse olla kaunista katsottavaa, Ove Holmqvist selittää.

Osallistujat eivät varsinaisesta tanssi, vaan he voivat kävellä, juosta tai ottaa tanssiaskelia.

- Idea on mennä paikasta toiseen ja tavata eri ihmisiä, ja lopputuloksena syntyy musiikkia. Nyt vielä tutkimme, miten syntyy kiinnostavaa vuorovaikutusta. Ryhmien välinen liike ehkä vaikuttaa musiikkiin. Eri kohtaamiset ja liikkeet eri suuntiin saattavat muuttaa musiikkia, Holmqvist kuvailee.

Tällä tavoin musiikkia voi tehdä oikeastaan millaisilla liikkeillä tahansa. Holonic Systemsillä on video, jossa musiikki syntyy osallistujan liikkeistä ruuanlaiton aikana.

- Toivon, että softani edesauttaa sellaisen kulttuurin luomisessa, missä musiikki ei koostu pelkästään vanhoista äänitteistä, joita kierrätetään. Tavoite olisi saada ihmiset, jotka käyvät Vibesin tapahtumissa, alkamaan käyttää myös meidän Holon-softaa.

Holon-sovelluksen voi ladata maksutta älypuhelimeen. Ammattilaisia varten on myös monimutkaisempi Holon.ist -editorisovellus, joka maksaa 14 euroa.

 

Hakemus meni toisella kerralla läpi

Vibes-hanke alkoi vuoden 2020 syksyllä. Ensimmäinen vuosi meni suunnittelussa ja pandemian myllätessä suunnitelmat.

- Vasta tämän vuoden aikana ollaan saatu jotain konkreettista aikaan, Holmqvist toteaa. 

Hanke jatkuu vielä puolitoista vuotta.

Holonic Systems ja eurooppalaiset yhteistyötahot olivat itse asiassa hakeneet samalle hankkeelle Luova Eurooppa -rahoitusta jo kerran aiemmin, mutta silloin tukea ei herunut. Onneksi he olivat sitkeitä ja hakivat uudestaan, koska seuraavalla kerralla hakemus menikin läpi.

- Kannattaa hakea Luova Eurooppa -apurahaa, mutta kannattaa olla myös muita tulonlähteitä, koska apuraha ei riitä yksinään tarjoamaan riittäviä tuloja, Holmqvist muistuttaa.

Kun he saivat rahoituksen, pandemia oli jo alkanut.

- Olimme kovasti järjestämässä työpajaa loppuvuoteen, mutta se ei tietenkään onnistunut. Tänä kesänä oli kuitenkin eri puolilla Eurooppaa työpajoja, joihin voi matkustaa.

Holmqvist pitää toivoa yllä, että he pääsisivät myös syksyllä osallistumaan Milanossa Music Tech Europe Academyn kiihdyttämöön, jossa kehitetään liiketoimintaa.

 

Teksti: Elisa Helenius