Uutinen

Oppilaiden hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen ovat myöntämiskriteereinä Cygnaeus-palkinnolle 2021

Ajankohtaista Varhaiskasvatus Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Kulttuuri Nuorisotyö Kansalaistoiminta
Cygnaeus-palkinto myönnetään tänä vuonna 100 vuotta täyttävän oppivelvollisuuslain kunniaksi.
Oppilaat tietokoneella

Palkinnolla nostetaan esiin toimintaa, jolla on tuettu oppijoita jaksamisessa, hyvinvoinnissa ja osallisuuden edistämisessä kuluneen lukuvuoden ja etäopetusjaksojen aikana. 

– Vuosi on ollut raskas, kun opetus on ollut pandemian takia monissa päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa rikkonaista. Lisäksi monet lapset ja nuoret ovat joutuneet lukuvuoden aikana jättämään arjessa iloa tuovia asioita kuten harrastuksia tauolle. Siksi haluamme nyt antaa Cygnaeus-palkinnolla tunnustuksen sellaiselle toiminnalle, joka on auttanut oppilaiden jaksamisen tukemisessa, ohjelma-asiantuntija Kati Inkinen Opetushallituksesta sanoo. 

Palkinnon voi saada oppilaitos, varhaiskasvatuksen yksikkö tai joku muu oppijoiden hyvinvointia ja osallisuutta edistänyt taho.

Palkinnon saajan valitsevat opetusministeri Li Andersson ja professori Mari-Pauliina Vainikainen. Palkintona annettava Essi Renvallin suunnittelema Cygnaeus-mitali jaetaan marraskuussa 2021. 

Lähetä ehdotuksesi Cygnaeus-palkinnon saajaksi viimeistään 19.9.2021.  

Cygnaeus-palkinnon perusti kouluhallitus vuonna 1981 kunnioittamaan Suomen oppivelvollisuuskoulun isän Uno Cygnaeuksen (1810-1888) muistoa. Kouluhallituksen lakkauttamisen 1991 jälkeen tilalle perustettu Opetushallitus on jakanut palkinnon lähes vuosittain. Cygnaeus-palkinto myönnettiin alun perin elämäntyöpalkintona. Vuonna 2019 palkintoa alettiin jakaa uudistuneena. Nykyisillä myöntämiskriteereillä nostetaan esiin sellaista toimintaa, jolla voidaan puuttua koulutusta ja opetusta koskeviin tärkeisiin, ajankohtaisiin ongelmiin.

Liitteet