Tiedote

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten haut alkavat

Ajankohtaista Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Oppivelvollisuuden laajentaminen Opiskelijavalinnat
Yhteishaku ammatilliseen koulutuksen ja lukiokoulutukseen sekä muut perusopetuksen jälkeisten koulutusten haut alkavat tiistaina 23.2. klo 8 ja päättyvät keskiviikkona 7.4. klo 15. 
Kuvituskuva, koululaisia kulkemassa rappusia

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten haut ovat:

  • Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku
  • Haku vaativana erityisenä tukena järjestettäviin ammatillisiin perustutkintoihin, ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA)
  • Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen (perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka, ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA), maahanmuuttajille ja muille vieraskielisille tarkoitettu lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA). 

Koulutuksiin haetaan Opintopolku-palvelussa hakukohtaisilla hakulomakkeilla. Koulutukset alkavat syksyllä 2021. 

Oppivelvollisten hakeutumisvelvollisuus

Oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen 1.8.2021 alkaen. Oppivelvollisuuteen kuuluu myös hakeutumisvelvollisuus. Hakeutumisvelvollisuus toisen asteen koulutukseen koskee käytännössä niitä nuoria, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla (pääosin vuonna 2005 syntyneet). 

Oppivelvollisen on hakeuduttava ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Oppivelvollinen voi hakeutua koulutukseen yhteishaussa tai muutoin.

Jos nuori jää ilman opiskelupaikkaa, perusopetuksen opinto-ohjaajat antavat oppivelvolliselle tukea ja ohjausta koulutuspaikan löytämiseen.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku

Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä noin 80 350 aloituspaikkaa, joista 41 550 ammatillisessa koulutuksessa ja 38 800 lukiokoulutuksessa. Viime keväänä aloituspaikkoja oli 80 620, joista 42 170 ammatillisessa ja 38 450 lukiokoulutuksessa. Ruotsinkielisessä lukiokoulutuksessa on 2 673 aloituspaikkaa ja ruotsinkielisessä ammatillisessa koulutuksessa on 1 957aloituspaikkaa.

Ammatillisessa koulutuksessa eniten aloituspaikkoja on tarjolla sosiaali- ja terveysalalla (5 341), liiketalouden ja kaupan alalla (4 476), ajoneuvo- ja kuljetustekniikassa (4 217), sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla (4 078). Ammatillisen koulutuksen kaikista aloituspaikoista noin 3 815 on suunnattu lukion suorittaneille. 

Jos oppilaitos järjestää pääsy- ja soveltuvuuskokeen, hakija saa siihen kutsun. Oppilaitos voi halutessaan myös arvioida hakijan kielitaidon, jos tarpeen. 

Valintaperusteet ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolku-palvelusta. 

Haku vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen

Tämä haku on tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat tukea vaikean oppimisvaikeuden, vamman tai sairauden takia.

Erityisoppilaitoksissa on haettavana noin 2 210 aloituspaikkaa, joista noin 1 060 on vaativana erityisenä tukena järjestettäviin ammatillisiin perustutkintoihin. Haettavana on myös noin 720 aloituspaikkaa VALMA-koulutukseen ja noin 430 aloituspaikkaa TELMA-koulutukseen. Aloituspaikoista noin 62 on ruotsinkielisessä koulutuksessa.

Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen

Tässä haussa on haettavana 5 130 aloituspaikkaa, joista kymppiluokalla 1 650, VALMAssa 3 190, LUVAssa 290. Aloituspaikoista noin 235 on ruotsinkielisessä koulutuksessa.

Oppilaitokset voivat järjestää haastatteluja hakijoille kevään aikana. Lisätietoja valintaperusteista saa Opintopolusta ja oppilaitoksista.  

Valintojen tulokset julkaistaan kesäkuussa

Oppilaitokset julkaisevat kaikkien kolmen haun opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 17.6. Hakija saa tulokset sähköpostiinsa, jos on antanut hakulomakkeella sähköpostiosoitteensa. Opetushallitus lähettää kaikille ilman opiskelupaikkaa jääneille kirjeen, jossa on kerrottu hakijan tilanne kaikissa hakukohteissa. 

Yhteisten hakujen lisäksi hakijat voivat edelleen hakea vielä kesällä opiskelemaan jatkuvien hakujen kautta. 
Opintopolusta ja oppilaitosten verkkosivuilta löytyy lisätietoa vapaista opiskelupaikoista. 

Opintopolun neuvonta auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä

Opintopolun hakuneuvonta auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostilla, puhelinneuvonta on auki hakujen viimeisellä viikolla eli 29.3.-7.4. klo 9.30–13, hakuajan viimeisenä päivänä klo 9.30‒15.00. 

Neuvonnan yhteystiedot: 
puh. 029 533 1010
neuvonta [at] opintopolku.fi 

Lisätietoja 

Asiantuntija Satu Hornborg, puh. 029 533 1314, satu.hornborg [at] oph.fi

Uutista päivitetty 2.3.2021: haun päättymisaika ja puhelinneuvonnan ajankohta muutettu vastaamaan opetus- ja kulttuuriministeriön tekemää päätöstä hakujen jatkamisesta 7.4. asti.