Uutinen

Vaikuta! -hankkeesta tuli Nuorten Suomelle ykkösjuttu ja menestystuote

Kokemuksia Erasmus+ Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat
Nuorten Suomen Erasmus+ -hankkeesta lähtenyt Vaikuta! -teemapäivä kouluille sai nuoret kiinnostumaan vaikuttamisesta ja ideoiden jakamisesta päättäjien kanssa pelaten. Teemapäivää levitetään nyt ympäri Suomea yliopistotutkijoiden suosituksesta. Jatkohankkeessa Vaikuta! -teemapäivää kehitetään edelleen.
Vaikuta! -hankkeen osallistujia

Näinkin voi käydä: paikallisesta Erasmus+ -hankkeesta on hyvää vauhtia tulossa valtakunnallinen hittituote.

Näin kävi Nuorten Suomi -yhdistyksen Vaikuta! -kampanjalle, jonka alkuperäinen tarkoitus oli varautua maakuntauudistukseen ja siinä mainittuun maakunnalliseen nuorisovaltuustoon. Vaikuta! loi toimintamallia, jolla tuo nuorisovaltuusto innostaisi kaikki nuoret vaikuttamaan omiin ja yhteiskunnallisiin asioihin.

Maakuntauudistus keskeytyi, mutta Vaikuta! -kampanjan teemapäivistä tuli menestystarina ilmankin. Teemapäivät tekivät vaikutuksen niin tutkijoihin kuin nuorten kanssa työskenteleviin ympäri maata.

– Nykyään Vaikuta!-teemapäivä tai sen soveltaminen on jollain tavalla lähes kaikissa toiminnoissamme mukana, sanoo Carita Hännivirta, Nuorten Suomen kehittämispäällikkö ja Vaikuta! -asiantuntija numero yksi.

Vaikutetaan yhdessä

Tähän päivään mennessä Vaikuta! -teemapäiviä on järjestetty eri puolilla Suomea Tampereesta Kainuuseen. Täysteemapäivä kokoaa yhteen kokonaisen ikäluokan pelaamaan yhdessä puhelimilla interaktiivista Vaikuta! -ryhmäpeliä. Se tempaisee eri tavoin nuoret pohtimaan, kuinka vaikutetaan suuriin ja pieniin asioihin koulussa, kotikunnassa ja laajemminkin.

Pelissä ei menesty keskustelematta muiden kanssa, pohtimatta mitä mieltä on asioista itse ja kertomatta sitä oikeille päättäjille. Pelin teemat paikallistetaan pelaajia kiinnostavaksi. 

Nuoret houkutellaan ottamaan kantaa vaikkapa siihen, millaisia harrastus- ja kokoontumispaikkoja kotikunta tarjoaa nuorille ensi vuonna. Tai siihen, voisiko oman koulun kuraattorin jatkossa saada kiinni somen välityksellä. Parhaimmillaan Vaikuta! -teemapäivään osallistuu myös paikallisia poliitikkoja, joille kokemus on usein ollut yhtä opettavainen kuin nuorillekin. He kun harvoin kohtaavat ja kuulevat nuoria, ihan jo siksi, että nuoret kulkevat ihan eri paikoissa ja keskustelevat aivan eri foorumeilla kuin päättäjät.

Vaikuta! vaikutti enemmistöön nuorista

– Osallistaminen on nyt iso trendi, josta kaikki puhuvat. Käytännön menetelmille nuorten osallistamiseksi on kuitenkin suuri tarve. Kun tutkijatkin kiinnostuivat meidän kehittämästä konseptista, oltiin tosi otettuja. Ei ollut yhden hankkeen ihme! Carita Hännivirta jatkaa.

Tutkijoilla Hännivirta tarkoittaa monitieteellistä All Youth – Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään -tutkimushanketta. Usean suomalaisen yliopiston yhteishanke tutkii 2018-2023 nuorten osallisuutta yhteiskunnassa ja sen päätöksenteossa ja etsii ratkaisuja nuorten aktivoimiseen. Sillä jos nuori kokee, ettei hän voi vaikuttaa asioihinsa, ollaan jo ison askeleen lähempänä syrjäytymistä. Hanketta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto STN.

All Youth on nostanut Vaikuta! -konseptin esiin Tulevaisuus nyt? -tapahtumasarjassaan. Marraskuussa All Youthin Tiina Rättilä Tampereen yliopistolta esitteli ministeriöiden edustajille Vaikuta! -teemapäivät esimerkkinä demokratiakasvatuksesta, joka pitäisi toteuttaa jokaisessa koulussa. Vaikuta! -teemapäivään osallistuneista nuorista peräti 60 prosenttia kertoi All Youth -kyselytutkimuksessa tapahtuman vaikuttaneen heidän ajatteluunsa asioista, yli puolet ilmoitti oppineensa uutta ja valtaosa koki mielipiteensä tulleen kuulluksi.

Tämän kaiken kunniaksi Nuorten Suomi on päässyt laatimaan yhteistyössä All Youthin tutkijoiden kanssa Vaikuta! -toimintamallin kuvauksen ja esitteen.  

Keskisuomalainen Erasmus+ -hanke on matkalla lokaalista globaaliksi, tai ainakin ensin alkuun valtakunnalliseksi. 

Jatkohakemuksella menetelmä entistä ehommaksi

Vaikuta! taipuu moneen. Alkuperäisestä mallista on pikkuhiljaa virinnyt uusia versioita. Esimerkiksi koulujen Vaikuta! -teemapäivää pienimuotoisempi Vaikuta! -ilta kansalaistoiminnankeskuksessa. Tai koronan aikaan toteutettu Vaikuta! -peli etänä, joko niin, että oppilaat ovat koululla tai nuorisotilalla.

– Aluksi sanoin, ettei Vaikuta! -teemapäivää voi missään tapauksessa järjestää etänä, mutta niin se vaan maailma muuttui ja minun mielipiteeni piti muuttua siinä mukana, Hännivirta naurahtaa.

Mutta kaikki alkoi siis ihan tavallisesta Erasmus+ Nuorisodialogi -hankehakemuksesta. Jatkohakemuskin meni läpi ja teemapäivien järjestäminen on, joskin koronan kampittamana, jatkunut laajentamalla toisen asteen puolelle ammattikouluihin. Tavoitteena on pilotoida Vaikuta! -teemapäivän mallia osaksi ammattikoulujen yhteiskunnallista opetusta.  

Hanketuki käytetään vaikutusten pitkäaikaistamiseen: teemapäivästä innostuneet opiskelijat pääsevät mukaan jatkotyöstöryhmään, joka kokoaa nuorten ajatukset asiantuntijoille ja päättäjille. Tavoitteena on päästä vaikuttamaan esimerkiksi siihen, miten omasta opinahjosta saadaan hyvinvointia tukeva. Täsmävaikuttamista itseä koskettaviin asioihin.

Nuorten Suomessa on nyt mietitty, miten Vaikuta! -teemapäivä saataisiin vielä laajemmin eri toimijoiden käyttöön.

– Itse mietin, voisiko järjestäjäkoulutuksia toteuttaa nyt uuden Erasmus+ -hankekauden aikana, Carita Hännivirta pohtii.

– Tähän mennessä teemapäivästä on pidetty muutaman tunnin infosettejä. Mutta kun osallistujat innostuvat ja kysyvät, että mitenkäs tätä voi lähteä käytännössä toteuttamaan, koen, että tarvetta syventävälle järjestäjäkoulutukselle on, Hännivirta jatkaa.

Teemapäivän järjestäminen voi äkkiseltään kuulostaa isolta kokonaisuudelta. Järjestää nyt alueellisesti kokonaiselle ikäluokalle monipuolinen teemapäivä, johon vedetään mukaan yhteistyökumppaneita eri toimialoilta, järjestötoimijoista päättäjiin. 

 – Olen sanonut, että niin onkin iso kokonaisuus. On iso haaste mahdollistaa kaikille nuorille yhteiskunnallinen aktiivisuus ja vaikuttaminen. Kun tavoitteet ovat isoja, on toimenpiteidenkin pakko olla isoja! kannustaa Hännivirta.

Vaikuta! -kampanja

  • Hanketyyppi: Nuorisodialogi
  • Koordinaattori: Nuorten Suomi ry (ent. Nuorten Keski-Suomi ry)
  • Hankeaika: 8/2017–9/2018, jatkohanke myönnetty 8/2019 alkaen
  • Kumppanimaat: -
  • Rahoitus: 49 374 €

Kirjoittaja: Natalia Kisnanen