Tiedote

6 850 sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta

Ajankohtaista
Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa haki yli 32 600 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 21 %. Hakijoiden määrä kasvoi reippaasti viime vuoteen verrattuna. Kevään toisessa yhteishaussa puolestaan suoraan todistuksen perusteella hyväksyttiin 22 540 opiskelijaa, joista 83 % oli ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevia.
Kaksi miestä selailee kirjoja kirjaston hyllyjen välissä

Korkeakoulupaikkaa voi keväisin hakea kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haettavina olivat vieraskieliset koulutukset ja Taideyliopiston koulutukset. Kevään toisessa yhteishaussa haettiin korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

6 850 sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta, mikä on 800 opiskelijaa enemmän kuin vuosi sitten. Hakijoita oli nyt noin 10 000 enemmän kuin viime vuonna. Aloituspaikkoja oli 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Hyväksyttyjen osuus laski hiukan. Vuonna 2022 hyväksytyksi tuli 21 %, kun edellisvuonna vastaava luku oli 27 %. 

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan taiteisiin ja kulttuurialoille, joille hyväksyttiin 10 % hakeneista, sekä terveys- ja hyvinvointialoille, joille hyväksyttiin 10 % hakeneista. Helpoimmin opiskelupaikan sai humanistisilta aloilta, jonne hyväksyttiin 26 % hakijoista.

Opiskelupaikan saaneista 64 % hyväksyttiin ammattikorkeakoulututkintoon, yliopistojen kandidaatin sekä kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin ja 36 % hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin. 

Hakeneista 61 % hyväksyttiin ammattikorkeakouluun ja 39 % yliopistoon. Hyväksytyistä 33 % on Suomen kansalaisia. Seuraavaksi eniten hyväksytyissä oli Bangladeshin ja Nigerian kansalaisia. 57 % hyväksytyistä tulee EU/ETA-alueen ulkopuolelta.

– Hakijoiden määrä EU/ETA-alueen ulkopuolelta kasvoi reilusti aiempaan vuoteen verrattuna. Aloituspaikkojen määrä ei kasvanut samassa suhteessa, minkä vuoksi hyväksyttyjen osuus laski, kertoo suunnittelija Riku Hanhinen Opetushallituksesta.

Hakijat saivat viime viikolla tiedon yhteishaun tuloksista. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa 15.7. klo 15 mennessä. Varasijalta voi vielä tulla hyväksytyksi 2.8. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tarjolla olevat koulutukset ja näihin hakeutumisen aikataulut tulevat nähtäviin Opetushallituksen Opintopolku-palveluun ja korkeakoulujen omille nettisivuille sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä. Koulutuksiin haetaan Opintopolku-palvelussa. 

22 540 sai korkeakoulupaikan todistusvalinnassa kevään toisessa yhteishaussa

Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa suoraan todistuksen perusteella hyväksyttiin 22 540 opiskelijaa, joista 83 % oli ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevia.

Todistusvalinnalla korkeakouluun valituista 42 % pääsi ensimmäisenä hakutoiveenaan olleeseen koulutukseen. Ammattikorkeakoulusta opiskelupaikan sai 11 630 ja yliopistosta 10 910 hakijaa. Korkeakoulut ovat julkaisseet todistusvalintojen tulokset 30.5. mennessä.

Kaiken kaikkiaan kevään toisessa yhteishaussa toisen asteen tutkinnon suorittaneille on tarjolla noin 43 100 aloituspaikkaa, joista todistusvalinnalla täytettiin 52 %. Viime keväänä tämä osuus oli 51 %, eli hieman matalampi. Lisäksi tarjolla on noin 9 900 aloituspaikkaa yliopistojen maisterikoulutuksissa ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa koulutuksissa.

Todistusvalinnassa yliopistoon voi päästä ylioppilastutkinnon arvosanoilla ja ammattikorkeakouluun joko ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon arvosanoilla. Todistusvalinnassa valtaosa, 82 %, hyväksyttiin korkeakouluun ylioppilastutkinnon perusteella ja 18 % ammatillisen perustutkinnon perusteella.

Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain

Todistusvalinnalla kevään toisessa yhteishaussa valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 % hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 10 ja 100 %:n välillä. 

Suurin osa kevään toisen yhteishaun todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista ensikertalaisille on varattu noin 68 %. Viime vuonna ensikertalaisille varattiin 64 % aloituspaikoista.

Korkeakoulut järjestävät valintakokeita kevään toisessa yhteishaussa toukokuun lopusta alkaen kesäkuun puoliväliin asti. Suurin osa valintakokeista järjestetään paikan päällä. 

Kaikki kevään toisen yhteishaun valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 8.7. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 15.7. klo 15 mennessä. 

Lisätietoja

Suunnittelija Riku Hanhinen, risto.hanhinen [at] oph.fi (risto[dot]hanhinen[at]oph[dot]fi), puh. 029 533 1615
Suunnittelija Topias Kähärä, topias.kahara [at] oph.fi (topias[dot]kahara[at]oph[dot]fi), puh. 029 533 1758
Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi (mikko[dot]eronen[at]oph[dot]fi), p.029 533 1485

Liitteet