Tiedote

Koulutusvienti jatkoi kasvua – ensimmäisen suomalaisen koulutusviennin laatupalkinnon voitti Kide science

Ajankohtaista Koulutusvienti
Education Finland -koulutusvientiohjelman jäsenyritysten ja organisaatioiden yhteenlaskettu liikevaihto ylsi vuonna 2021 yhteensä 647 miljoonaan euroon. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 29 %.
Opettaja ja oppilaat tutkivat karttaa.

Opetushallituksessa toimivan Education Finland -ohjelman jäsenyrityksille ja -organisaatioille suoritetun kyselyn perusteella koulutusvienti jatkoi kasvuaan vuonna 2021. Kyselyn tulokset osoittavat, että koronapandemia vaikeutti osalla liiketoimia, mutta enemmistö on jopa onnistunut nopeuttamaan viime vuoden aikana kasvuaan. Kiinnostus suomalaista osaamista ja koulutusratkaisuja kohtaan on edelleen nousussa.

Education Finland ohjelman jäsenten koulutusviennin liikevaihto on kehittynyt suotuisasti viime vuosina. Vuonna 2019 liikevaihtoa kertyi 387 miljoonaa euroa, vuonna 2020 yhteensä 498 miljoonaa euroa ja vuonna 2021 yhteensä 646 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli nyt siis 29 %. Education Finlandin julkaiseman koulutusviennin tiekartan 2020–2023 mukaan pidemmän aikavälin tavoitteena on kasvattaa koulutusviennin arvoa Suomen taloudessa miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä.

Suurin liikevaihto oppimateriaaleissa ja korkeakoulujen koulutuspalveluissa

Education Finland ohjelman toimijoiden kirjo kuvaa hyvin Suomen laajaa koulutusvientitarjontaa varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen ja työelämän täydennyskoulutukseen. Lukumääräisesti eniten ohjelmassa toimivia koulutusvientiyrityksiä toimii opetusteknologian parissa. Liikevaihdolla mitattuna suurimmat sektorit ovat oppimateriaalit, korkeakoulujen tutkintokoulutus ja konsultointipalvelut. 

Merkittävällä osalla koulutusviennin toimijoista koulutusviennin liikevaihto on vielä pientä. Education Finlandin jäsenyrityksistä noin puolella liikevaihtoa kertyy vuodessa 50 000 – 500 000 euroa. Tätä suurempaa liikevaihtoa tekee 16 jäsenyritystä.

– Koronapandemian vaikutukset koulutusvientitoimintaan selätettiin odotettua nopeammin. Maailmalla tapahtui samaan aikaan suuri digiloikka, joka on mahdollistanut kokonaan uusia koulutus- ja osaamisliiketoiminnan malleja. Tällä hetkellä kysyntää on erityisesti opettajankoulutukselle, digitaalisille ratkaisuille sekä työelämän koulutukselle, toteaa Education Finlandin ohjelmajohtaja Jouni Kangasniemi.

Koulutusviennin uusi laatupalkinto Kide Sciencelle

Keskiviikkona 1.6.2022 palkittiin ensimmäistä kertaa Suomen paras koulutusvientiratkaisu Education Finland Award -kilpailussa. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Education Finland ohjelman, Oppiva Invest Oy:n ja Suomen eOppimiskeskuksen kanssa.

Voittajaksi valittiin 38-vuotiaiden lasten tiedekasvatukseen keskittyvä Kide Science.

– Kilpailun voittaja tekee luonnontieteiden ja matematiikan oppimisesta aidosti hauskaa ja tarjoaa käyttäjilleen oivalluksia ja oppimisen iloa. Ratkaisu on pedagogisesti vahva, visuaalisesti miellyttävä ja hyvin tuotteistettu. Kide Science on hyvässä kasvuvauhdissa ja on onnistunut korona-pandemian aikanakin uudistamaan liiketoimintamallia vastaamaan muuttunutta kysyntätilannetta, iloitsee kilpailun tuomariston puheenjohtajana toiminut opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Tuomo Puumala.

Education Finland Award tuomariston muut jäsenet olivat pääjohtaja Minna Kelhä Opetushallituksesta, toimitusjohtaja Aija Bärlund FIBAN:sta, Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila, johtaja Lenita Toivakka Keskuskauppakamarista ja professori, tutkimusjohtaja Jarmo Viteli Tampereen yliopistosta. 

Lisätietoja 

Jouni Kangasniemi, ohjelmajohtaja, Education Finland, Opetushallitus
+358 405 179 222, etunimi.sukunimi [at] oph.fi

Martina Nisula, asiantuntija, Education Finland, Opetushallitus
+358 50 478 6604, etunimi.sukunimi [at] oph.fi

Education Finland -ohjelman tehtävänä on vauhdittaa suomalaista koulutusvientiä, edistää alan verkostoitumista ja laadukkaiden koulutusratkaisujen saatavuutta maailmalla. Ohjelmassa on jäsenenä Suomen 130 johtavaa koulutusvientiä harjoittavaa yritystä ja koulutusorganisaatiota. https://www.educationfinland.fi 

Oppiva Invest Oy on valtion erityistehtäväyhtiö. Se tarjoaa pääomalainoja yrityksille, jotka kehittävät ja tarjoavat oppimisratkaisuja ammatilliseen koulutukseen tai tekevät suomalaista koulutusvientiä. https://www.oppivainvest.fi 

Suomen eOppimiskeskus ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää verkko-opetuksen ja digitaalisten opetustoteutusten käyttöä, tutkimusta ja kehittämistyötä yrityksissä, oppilaitoksissa ja muissa organisaatioissa. https://www.eoppimiskeskus.fi