Uutinen

Maailman suurin varhaiskasvatuksen vanhempainilta – Mitä tarkoittaa Lapsen oikeus tukeen?

Ajankohtaista Varhaiskasvatus
Maailman suurin varhaiskasvatuksen vanhempainilta järjestetään tänä syksynä toista kertaa. Tänä vuonna tapahtumassa keskitytään siihen, mitä tarkoittaa, että lapsella on oikeus saada yksilöllisen kehityksensä, oppimisensa ja hyvinvointinsa edellyttämää tukea. Tule seuraamaan ohjelmaa verkossa 7.9. klo 17.50 alkaen ja jakamaan kokemuksia siitä, mistä lapsen tuki varhaiskasvatuksessa muodostuu.
Kuvituskuva: Poika hymyilee ulkona

Varhaiskasvatuksen vanhempainillan aikana käydään keskustelua lapsen oikeudesta tukeen ja sen merkityksestä lapselle ja perheelle. Lisäksi tutustutaan siihen, mitä uudistettu varhaiskasvatussuunnitelman perusteet määrää lapsen tuen järjestämisestä.

–Varhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada tukea inklusiivisten periaatteiden mukaisesti. Toiminnassa huomioidaan lapsen vahvuudet sekä oppimiseen, kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät tarpeet. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että varhaiskasvatuksessa jokainen lapsi kokee itsensä hyväksytyksi omana itsenään ja ryhmän jäsenenä, opetusneuvos Kati Costiander sanoo.

Varhaiskasvatuksen järjestämistä ohjaavaan varhaiskasvatuslakiin ja sen myötä varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin on tullut monia uudistuksia lapsen tukeen liittyen. Päiväkodissa ja perhepäivähoidossa nämä näkyvät lapsen varhaiskasvatuspäivän aikana monin eri tavoin.

–Lapsella on esimerkiksi oikeus saada varhaiskasvatuksen erityisopettajan antamaa opetusta, jos tuen tarpeet sitä edellyttävät, opetusneuvos Heidi Sairanen jatkaa.

Tule mukaan seuraamaan ohjelmaa ja osallistumaan keskusteluun

Tilaisuuteen ovat tervetulleita varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhemmat ja huoltajat sekä varhaiskasvatuksen henkilöstö ja myös huoltajat joiden lapselle varhaiskasvatus on tulevaisuudessa ajankohtaista. Vanhempainilta on hyvä tilaisuus vaihtaa kokemuksia muiden vanhempien ja huoltajien kanssa.

–Toivomme, että ohjelma siivittää keskustelua siitä, miten yhteistyössä tuemme parhaalla mahdollisella tavalla lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia sekä millaisista asioista lapsen tuki varhaiskasvatuksessa voi koostua, Sairanen ja Costiander sanovat.

Vanhempainillassa paikalla ovat lisäksi Opetushallituksen asiantuntijat ja he vastaavat illan aikana tuleviin kysymyksiin. Iltaan osallistuvat myös Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä ja opetusministeri Li Andersson.

Kunnat ja varhaiskasvatuksen järjestäjät voivat yhdistää tilaisuuden omiin tilaisuuksiinsa vanhemmille ja huoltajille. Tallennetta voi katsoa vielä kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen.

Opetushallitus on valmistellut Maailman suurinta varhaiskasvatuksen vanhempainiltaa yhteistyössä Kuntaliiton, Suomen varhaiskasvatuksen erityisopettajat SVEOT ry:n, Suomen vanhempainliiton, Hem och Skolanin, Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ja Varhaiskasvatuksen opettajien liiton VOL:n kanssa.

Tapahtumaan kannattaa käydä kirjautumassa jo nyt, niin saat sähköpostiisi osallistumislinkin Howspace-alustalle, jossa illan ohjelmaa voi seurata ja keskustelu järjestetään.  Kirjautumisen jälkeen pääset myös vastaamaan vanhempainillan ennakkokyselyyn.  Katso lisätiedot ohjelmasta ja kirjautumisohjeet tapahtumakalenteristamme.

Nähdään vanhempainillassa!