Uutinen

Transatlanttista yhteistyötä vahvistetaan lukioille suunnatussa uudessa ohjelmassa

Ajankohtaista Lukiokoulutus Kansainvälistyminen
Opetushallitus ja Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö lanseeraavat uuden vaihto-ohjelman lukioille. Ohjelman tavoitteena on edistää opiskelijoiden ja opettajien kansainvälisyysvalmiuksien ja kielitaidon kehittymistä sekä edistää yhteisöjen ymmärrystä globaaleista kysymyksistä. Ohjelman ensimmäinen hakukierros avautuu 25.10.2022.
Kolme oppilasta juoksee ulkona.

Opetushallitus ja Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö jatkavat hyvää yhteistyötään uuden Transatlantic Classroom -ohjelman pilotoinnin ja toteutuksen merkeissä. Yhteistyö on jatkoa lukiolaisille suunnatuille kesävaihto-ohjelmille (Young Ambassadors 2010–2015 ja Future Leaders 2016–2020).

Vaihto-ohjelma tukee Suomen ja Yhdysvaltojen lukioiden välistä yhteistyötä ja liikkuvuutta sekä opetussuunnitelman perusteiden laaja-alaisen osaamisen osa-alueita. Yhteisesti valitun teeman kautta opiskelijat ja opettajat edistävät mm. kansainvälisyysvalmiuksien ja kielitaidon kehittymistä. Teemat kytkeytyvät ajankohtaisiin globaaleihin kysymyksiin ja lukioiden omista intresseistä syntyviin molemminpuolisiin kehittämistarpeisiin.

-    Opetushallitus tukee jo vahvasti eurooppalaista oppilaitosten välistä yhteistyötä Erasmus+ ja Nordplus-ohjelmien kautta, myös laajennus Atlantin toiselle puolelle on erittäin tervetullut, kertoo pääjohtaja Minna Kelhä.

Ohjelman tarkoitus on lisätä maiden keskinäistä tuntemusta ja verkostoitumista. Ohjelmassa opiskelijat ovat keskiössä, he osallistuvat temaattiseen työskentelyyn ja vierailevat kumppanikoulussa Yhdysvalloissa. Tukea myönnetään suomalaisille opiskelijoille, opettajille ja henkilökunnalle, kehittämis- ja virtuaaliyhteistyöhön sekä yhdysvaltalaisten opettajien vaihtojaksoihin Suomessa.

Pienimuotoisille hankkeille on jaossa yhteensä 200 000 euroa, yhdelle hankkeelle enimmillään 20 000 euroa. Hankkeet käynnistyvät vuoden 2023 alusta ja niiden kesto on 1,5 vuotta.

Hakuaika alkaa 25.10.2022 ja päättyy 1.12.2022.