Uutinen

Ukrainasta paenneille opiskelijoille tarjolla tukea tohtoriopintojen jatkamiseen Suomessa

Ohjelmat Korkeakoulutus Apurahat tutkijoille Kansainvälistyminen Rahoitus Ukraina
Nainen lukemassa kirjaa kirjahyllyjen edessä.

Opetushallitus on avannut EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -apurahahaun Ukrainasta paenneille jatko-opiskelijoille.  

Ohjelma on osa laajempaa kansallista toimenpideohjelmaa, jolla tuetaan ukrainalaisia korkeakouluopiskelijoita ja tutkijoita. Toimenpideohjelmassa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä korkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat avanneet lisää mahdollisuuksia Ukrainasta paenneille opiskelijoille ja tutkijoille.

Nyt avatussa haussa tarjotaan Ukrainasta paenneille jatko-opiskelijoille mahdollisuus jatkaa akateemista työtään Suomessa. Tätä kautta tuetaan myös Ukrainan akateemista yhteisöä ja korkeakoulujen toimintaa. 

Tässä haussa pystytään tarjoamaan apurahoja arviolta 20 jatko-opiskelijalle 12 kuukauden mittaiselle jaksolle suomalaisessa yliopistossa. Ohjelma on avoin tilapäisen suojelun kriteerien mukaisesti sekä Ukrainan kansalaisille että Ukrainasta paenneille kansainvälisille opiskelijoille, jotka eivät voi palata kotimaahansa. Apurahakauden aikana on mahdollista suorittaa jatko-opintoja vastaanottavassa suomalaisessa yliopistossa joko Suomeen tai Ukrainaan. Ohjelma on avoin kaikille tieteenaloille. Rahoitusta voi hakea suomalainen korkeakoulu.

Ohjelman toteutuksessa hyödynnetään kriisialueiden korkeakoulutuksen tukemisessa suomalaiseen korkeakouluyhteisöön jo kertynyttä osaamista ja hyviä käytänteitä. Opetushallitus on tehnyt tiivistä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa kriisialueilta lähtöisin olevien tutkijoiden tukemiseksi Scholar Rescue Fund -ohjelmassa ja Scholars at Risk -verkoston Suomen kansallisessa jaostossa. Nyt perustettu ohjelma jatkaa myös jatko-opiskelijoille apurahoja tarjoavan EDUFI Fellowship -ohjelman lähestymistapoja. 

Lisätietoja Opetushallituksessa:

Opetusneuvos Maija Airas

Ohjelma-asiantuntija Sini Piippo