Uutinen

Varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa on lähes 6 600 ukrainalaista

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus Varhaiskasvatus Ukraina
Suomessa varhaiskasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa olevien ukrainalaisten määrän kasvu jatkuu.
Maailman suurin opettajien ilta

Esi- ja perusopetuksessa sekä toisen asteen koulutuksessa opiskelee valtakunnallisesta Koski-tietovaranannosta poimittujen tietojen mukaan tällä hetkellä yhteensä 5 941 Ukrainasta sotaa paennutta lasta, nuorta ja aikuista. Tämä on noin 819 (16 %) enemmän kuin elokuun lopussa, jolloin kouluissa ja oppilaitoksissa oli kirjoilla 5 122 ukrainalaista.

Kasvua on tapahtunut kaikissa koulutusmuodoissa. Eniten ovat kasvaneet perusopetukseen valmistavaan opetukseen sekä tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) osallistuvien määrät. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa on tällä hetkellä 4 336 lasta, kun heitä oli elokuun lopussa 3 685. Vastaavasti tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA) opiskelee nyt 295 ukrainalaista, kun heitä oli elokuun lopussa 183.

Suurin ryhmä ovat edelleen perusopetukseen valmistavassa opetuksessa olevat ukrainalaiset, joita on nyt 4 336.

Varhaiskasvatuksessa on yli 600 Ukrainasta paennutta lasta

Perusopetukseen ja siihen valmistavassa opetukseen osallistuu tällä hetkellä 67 % Maahanmuuttoviraston (Migri) vastaanottojärjestelmän piirissä olevista 7–15-vuotiaista ukrainalaisista. Osuus ei kerro suoraan sitä, kuinka iso osa Ukrainasta paenneista on Suomessa koulussa. Kaikki maahan tulleet ukrainalaiset eivät esimerkiksi ole vastaanottojärjestelmän piirissä, mutta voivat silti olla suomalaisessa koulussa.

Varhaiskasvatuksen tietovarannosta Vardasta saatujen tietojen mukaan suomalaisessa varhaiskasvatuksessa on nyt 609 Ukrainasta paennutta lasta. Myös varhaiskasvatuksessa olevien ukrainalaislasten määrä on noussut merkittävästi, sillä elokuun lopussa heitä oli 473.

Vastaanottojärjestelmässä olevista 1–6-vuotiaista lapsista varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on 25 %.

Opetushallitus seuraa säännöllisesti varhaiskasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa olevien ukrainalaisten määrää. Julkaisemme päivitetyt luvut seuraavan kerran lokakuussa.

Lisätietoa

  • Tilastot: erityisasiantuntija Irma Garam, irma.garam [at] oph.fi, p. 029 533 8549
  • Ukrainasta paenneiden varhaiskasvatus ja koulutus Suomessa: opetusneuvos Katri Kuukka, katri.kuukka [at] oph.fi, p. 029 533 1445