Uutinen

Varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa olevien ukrainalaisten määrä kasvaa

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Varhaiskasvatus Ukraina
Opetushallitus on julkaissut tuoreet tiedot varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa olevista ukrainalaisista. Luvut ovat kasvaneet elokuun alun tiedoista ja kasvavat todennäköisesti edelleen, kun varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjät kirjaavat vielä syyslukukaudella aloittaneiden oppijoiden tietoja.
Kuvituskuva, pojat kirjoittavat pöydän ääressä

Esi- ja perusopetuksessa sekä toisen asteen koulutuksessa opiskelee koulutuksen valtakunnallisesta KOSKI-tietovarannosta poimittujen tietojen mukaan tällä hetkellä yhteensä 4 094 Ukrainasta paennutta lasta, nuorta ja aikuista. Tästä joukosta valtaosa eli 3 247 on perusopetukseen valmistavassa opetuksessa. Varhaiskasvatuksen tietovarannosta Vardasta saatujen tietojen mukaan varhaiskasvatuksessa on 372 ukrainalaista lasta.

Nyt julkaistut luvut ovat kasvaneet elokuun alusta, jolloin esi- ja perusopetukseen sekä toisen asteen koulutukseen oli kirjattu 3 529 ukrainalaista. Käytännössä luvut olivat tuolloin samalla tasolla kuin viime keväänä ja alkukesästä, sillä lukuvuoden alussa opintonsa aloittaneiden tietoja on alettu kirjata aktiivisemmin vasta koulujen ja oppilaitosten lomakauden päätyttyä. Myös varhaiskasvatuksessa olevien ukrainalaislasten määrä on nyt noussut hiljaisemman kesän jälkeen: elokuun alussa lasten määrä varhaiskasvatuksessa oli 268.

Päivitämme tiedot verkkosivuillemme kahden viikon välein koulutusmuodoittain ja maakunnittain. Seuraava päivitys on luvassa elokuun lopussa. Arviomme on, että todenmukaisin kuva lukuvuoden alusta saadaan vasta tuon elokuun poiminnan jälkeen.

Seuraamme ukrainalaisten tilannetta myös kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjille tehdyillä kyselyillä, jotka antavat lukumäärien ohella tietoa varhaiskasvatus- tai koulutuspaikkaa odottavista sekä kunnan valmiuksista ottaa Ukrainasta saapuvia opetustoimen piiriin. 

Lisätietoa

  • Tilastot: vastaava asiantuntija Irma Garam, irma.garam [at] oph.fi, puh. 029 533 8549 (22.8.2022 lähtien)
  • Ukrainasta paenneiden varhaiskasvatus ja koulutus Suomessa: opetusneuvos Katri Kuukka, katri.kuukka [at] oph.fi, puh. 029 533 1445