Uutinen

Education Finland -ohjelman jäsenorganisaatioiden koulutusvienti kasvoi 20 %

Ajankohtaista Koulutusvienti
Education Finland -ohjelman jäsenorganisaatioiden koulutusviennin liikevaihto jatkaa kasvuaan: keväällä tehdyn kyselyn mukaan se oli vuonna 2022 yhteensä 773 miljoonaa euroa, nousua edellisestä vuodesta 20 %. Liikevaihto on kaksinkertaistunut kolmen vuoden aikana.
Ett klassrum med ett skrivbord i förgrunden och en tom stol med en ryggsäck hängande på ryggen. Bakom det tomma skrivbordet står ett annat skrivbord med två tjejer som sitter bredvid.

Opetushallituksessa toimivan Education Finland -ohjelman jäsenorganisaatioiden koulutusvienti on viime vuosina kehittynyt suotuisasti: liikevaihtoa kertyi 646 miljoonaa euroa vuonna 2021, 498 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 387 miljoonaa euroa vuonna 2019. Vuoden 2022 liikevaihto on tästä kaksinkertaistunut.

Koulutusvienti sisältää koulutukseen ja osaamiseen liittyvää palvelu- ja tavaravientiä, kuten koulutusratkaisujen tai oppimateriaalien ja -ympäristöjen myyntiä ulkomaille. Koulutusviennin kokonaisarvoon lasketaan lisäksi ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden kouluttaminen Suomessa.

Työn ja talouden tutkimus LABOREn viime syksynä Education Finlandille tekemän selvityksen mukaan koulutusviennin kokonaisarvo oli vuonna 2019 jo lähes miljardi euroa. Ohjelman jäsenten liikevaihdon osuus tästä kokonaisuudesta oli noin 41 %.

Suurin liikevaihto on oppimateriaaleissa 

Education Finland -ohjelman jäsenorganisaatioiden toimialat vaihtelevat varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen ja työelämän täydennyskoulutukseen. Lukumääräisesti eniten jäseniä toimii opetusteknologian parissa. Liikevaihdolla mitattuna selvästi suurin sektori on oppimateriaalit, seuraavaksi suurin korkeakoulujen tutkintokoulutus- ja konsultointipalvelut.

Vuotta 2022 koskevan kyselyn mukaan koulutusviennin liikevaihto oli merkittävällä osalla jäsenistä vielä pientä eli jäi alle 50 000 euron. Vajaalle puolelle jäsenistä kertyi 50 000–500 000 euroa. Tätä suurempaa liikevaihtoa tekevien määrä on kuitenkin merkittävästi kasvanut: yli 500 000:n liikevaihtoon päässeitä oli nyt 36, kun vuonna 2021 heitä oli 16.

Osalla Education Finland -ohjelman jäsenistä oli koronapandemian jälkiaaltona haasteita saada liiketoimintaansa kannattavaksi, ja konkurssien määrä kasvoi hieman. Toisaalta kiinnostus suomalaista koulutusosaamista kohtaan on edelleen nousussa, ja monet jäsenistä kykenivät vastaamaan kysyntään hyvin.

Myös Ukrainan jälleenrakennukseen liittyviä mahdollisuuksia tunnistettiin: kyselyyn vastanneista 17 % oli aloittanut tai suunnitteli aloittavansa Ukrainaan kohdistuvaa toimintaa. 

Lisätiedot

  • johtava asiantuntija Jaakko Skantsi, puh. 029 5331620, jaakko.skantsi [at] oph.fi (lomalla 24.7.-4.8.2023)
  • asiantuntija Martina Nisula, puh. 029 5331259, martina.nisula [at] oph.fi (paikalla 19.7.2023 alkaen)