Uutinen

Digivihreän siirtymän tutkinnon osat ammatillisiin tutkintoihin lausuntokierrokselle

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus
Kaikkiin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin lisätään uudet, valinnaiset tutkinnon osat, jotka sisältävät digitalisaation ja vihreän siirtymän edellyttämää ammattiosaamista. Uudet tutkinnon osat lisätään ammatti- ja erikois-ammattitutkintojen perusteisiin vuosien 2025–2027 aikana. Ne ovat lausuntokierroksella 14.10. alkaen.
Työmies asentaa katolla aurinkopaneeleja.

Digitalisaatio ja vihreä siirtymä vaikuttavat nyt ja tulevaisuudessa merkittävästi työn tekemiseen ja eri ammateissa tarvittavaan osaamiseen. Uudet digitaalisen osaamisen ja vihreän siirtymän tutkinnon osat ammatillisiin tutkintoihin tarjoavat joustavia mahdollisuuksia osaamisen täydentämiseen ja vahvistamiseen eri toimialoilla

-Äkilliset rakennemuutokset ja toimialojen rajapinnoille syntyvät uudet osaamistarpeet haastavat nykyisen tutkintorakenteen. Haastetta pyritään ratkaisemaan lisäämällä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteisiin joustavuutta lisääviä valinnanmahdollisuuksia. Jatkossa tutkintoihin olisi mahdollista sisällyttää myös korkeakouluopintoja ja paikallisiin ammattitaito-vaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia, opetusneuvos Anne Liimatainen kertoo.

Vastaavatko tutkinnon osat eri toimialojen tarpeita?

Digitaalisen osaamisen ja vihreän siirtymän valinnaisten tutkinnon osien luonnokset laitetaan lausuntokierrokselle 14.10.2024. Lausuntokierroksella kerätään eri tahojen näkemyksiä tutkinnon osien luonnoksista. Palautetta voi antaa Lausuntopalvelussa (lausuntopalvelu.fi) 14.11.2024 asti. 

-Palautetta kokoamme erityisesti siitä, miten valmistellut tutkinnon osat vastaavat eri toimialojen tarpeita. Lisäksi keräämme palautetta muiden joustavuutta mahdollistavien tutkinnon osien lisäysmahdollisuuksista kaikkiin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Tutkinnon osat olemme valmistelleet yhteistyössä toteuttamalla useita avoimia työpajoja ja verkostotilaisuuksia sekä kutsumalla keskeisiä sidosryhmiä keskustelutilaisuuksiin, Liimatainen kertoo.

Uudet valinnaiset tutkinnon osat lisätään ammatti- ja erikoisammattitutkinnon perusteisiin vuosien 2025–2027 aikana.  Seuraavien vuosien aikana uudistetaan kaikkiaan 118 tutkinnon perustetta. Työ edellyttää muutoksia koulutuksen järjestäjien toimintaan ja ennakointia uuden koulutustarjonnan osalta. Tarkoitus on, että digitaalisen osaamisen ja vihreän siirtymän tutkinnon osia voisi suorittaa myös sellaisenaan ilman koko tutkinnon suorittamista. Lisäksi ne tarjoavat uusia suuntautumismahdollisuuksia koko tutkinnon suorittajille.

Taustalla toimintaympäristön megatrendit

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä tarkasteli vuosina 2022–2023 ammatillisten tutkintojen kokonaisuutta ja kehittämistarpeita. Työryhmä ehdotti, että tutkinnon perusteita uudistettaessa tulee jatkossa aina ottaa huomioon digitalisaation ja vihreän siirtymän edellyttämät osaamistarpeet. Lisäksi työryhmä ehdotti, että ammatti- ja erikoisammattitutkintojen joustavuutta tulisi lisätä muun muassa arvioimalla tarve ja mahdollisuudet valinnaisuuden lisäämiseen. 

Uudet digitaalisen osaamisen ja vihreän siirtymän tutkinnon osat sekä ehdotukset valita entistä joustavammin tutkinnon osia muista tutkinnoista konkretisoivat työryhmän ehdotukset. Ne vahvistavat entisestään ammatillisen koulutuksen roolia uudenlaisen osaamisen tuottajana.

- Digitaalisen osaamisen tutkinnon osien sisältö sijoittuu digitaalisen osaamisen kriittisille ydinalueille, joissa on tunnistettu osaamispuutteita ja tarvitaan osaajia. Tutkinnon osat soveltuvat tarjottaviksi ja suoritettaviksi myös yksittäisinä pieninä osaamiskokonaisuuksina, jolloin työelämässä olevat voivat ketterästi kehittää osaamistaan työn ohessa, sanoo opetusneuvos Minna Taivassalo.

Vihreä siirtymä on toinen aikamme megatrendi, joka ravisuttaa tekemisiämme merkittävästi ja edellyttää uutta tietoa ja uudenlaisia toimintatapoja kaikilla eri aloilla. Ympäristöministeriö on määritellyt vihreän siirtymän muutokseksi kohti ekologisesti kestävää ja hiilineutraalia taloutta, joka nojaa vähähiilisiin sekä kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin ja luonnonvarojen kestävään käyttöön.



Digitaalisen osaamisen tutkinnon osat

Uusilla valinnaisilla digitaalisen osaamisen tutkinnon osilla edistetään digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämistä suomalaisessa työelämässä. Ammattitutkintoihin on laadittu tutkinnon osat Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa (15 osaamispistettä), Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä (15 osaamispistettä) ja Kehittyvien teknologioiden kokeilu (30 osaamispistettä). Lisäksi on valmisteltu erikoisammattitutkintoihin tutkinnon osat Digitalisaation johtaminen (30 osaamispistettä) ja Kyberturvallisuuden edistäminen (30 osaamispistettä). 
 

Vihreän siirtymän tutkinnon osat

Uudet valinnaiset vihreän siirtymän tutkinnon osat ammattitutkintoihin ovat Vihreän siirtymän edistäminen (15 osaamispistettä) ja erikoisammattitutkintoihin Kiertotaloustoiminnan kehittäminen (30 osaamispistettä). Vihreän siirtymän edistämisen tutkinnon osan on tarkoitus tarjota eri alojen ammattilaisille ajantasaista tietoa siitä, mitä vihreällä siirtymällä tarkoitetaan, millaisia ympäristövaikutuksia toimialalla on ja miten nykyisiä toimintatapoja voisi kehittää tukemaan ympäristövastuuta ja vihreää siirtymää. Kiertotaloustoiminnan kehittämisen tutkinnon osa pureutuu syvällisemmin toimialan prosessien tai liiketoiminnan kehittämiseen, kuten konkreettisten kiertotalousratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen.

 

Lisätietoa

Opetusneuvos Anne Liimatainen   Anne.Liimatainen [at] oph.fi (Anne[dot]Liimatainen[at]oph[dot]fi) p. 029 533 1293, vihreän siirtymän tutkinnon osat 
Opetusneuvos Minna Taivassalo Minna.Taivassalo [at] oph.fi (Minna[dot]Taivassalo[at]oph[dot]fi) p. 029 533 1294, digitaalisen osaamisen tutkinnon osat
ammatillinenkoulutus [at] oph.fi (ammatillinenkoulutus[at]oph[dot]fi)