Uutinen

Emmi opiskeli juristiksi Ruotsissa – haasteista selviäminen opetti luottamaan itseen

Kokemuksia Kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälistyminen Kulttuurinen moninaisuus
Au pair -kokemus Pariisissa sytytti Emmi Henrikssonissa palon kansainvälisyyteen, joka ei ole sittemmin sammunut. Korkeakoulututkinnon hän päätti opiskella Uppsalassa. Ulkomailla kertynyt kulttuurinen ymmärrys ja kielitaito ovat olleet Emmille hyödyksi, ja nykyisin hän työskentelee kansainvälisen yhtiön operatiivisena päällikkönä.
Emmi Henriksson

Olin kiinnostunut kielten opiskelusta jo pienenä, erityisesti minua kiinnostivat ruotsin ja ranskan opiskelu. Omaa polkua suunnitellessa ajattelin, että mikä sen parempi mahdollisuus kehittää ja hyödyntää omaa kieliosaamista kuin käyttää sitä ulkomailla. Päätin lähteä lukioikäisenä Pariisiin au pairiksi. Siitä kaikki sitten lähti, tiesin haluavani jatkossakin ulkomaille. 

Minulla oli ystäviä, jotka olivat lähteneet Ruotsiin opiskelemaan. Se herätti itsellänikin kiinnostuksen hakemiseen. Eihän hakemisessa menetä mitään, pohdin abivuoden jälkeisenä kesänä. Päädyinkin Uppsalan oikeustieteelliseen. 

Ystäväpiirin luomisessa tarvittiin kärsivällisyyttä

Au pairina joutuu ottamaan nopeasti paljon vastuuta, mikä voi käydä raskaaksi nuorena. Mukavalta perheeltä ja kansainväliseltä ystäväverkostolta sai tähän kuitenkin tukea, mikä helpotti vastuunkantoa. 

Ruotsissa taas opintojen alussa ei ollut valmista kansainvälistä tukiverkostoa, ja oman kaveriporukan löytämiseen meni aikaa. Yhteisen sävelen löytäminen paikallisten kanssa oli välillä haastavaa. Lopulta omat piirit kehittyivät opintojen, töiden ja muiden Uppsalassa asuvien suomalaisten kanssa. Alun haasteista huolimatta ne ystävyyssuhteet ja kaikki yhteiset muistot jäivät erityisesti sydämeen. 

Näiden kokemusten kautta sekä kielitaitoni että luottamus omaan kykyyn selviytyä kehittyi. Ruotsissa opiskellessa ruotsin kieli vahvistui kaksikieliselle tasolle, mikä rohkaisi minua hakemaan ruotsinkieliseen jatkokoulutukseen myös Suomeen palattua. 

Kielitaidon lisäksi uskallus ja itsenäisyys karttuivat ulkomailla. Siinä oppii itsestään paljon ihmisenä, kun on vieraassa paikassa itsekseen. 

Ulkomainen tutkinto on toiminut työnhaussa

Olen töissä kansainvälisessä yhtiössä, jossa on töissä ihmisiä ympäri maailmaa ja kansainvälistä kosketuspintaa arvostetaan. Operatiivisen päällikön tehtävissä ulkomailla kerrytetystä kokemuksesta on ollut etua. Yksi keskeisimmistä taidoista, mitä näistä kokemuksista olen saanut, on kulttuurien ymmärrys. Juridiikan maailmassa on hyvä ymmärtää, miten eri taustoista tulevat ihmiset neuvottelevat, ja henkilöstöpuolen tehtävissä kulttuurierojen huomioiminen on tärkeää. 

Kehottaisin ehdottomasti vähintään kokeilemaan kansainvälisyyttä. Vaikka se ei olisi itseä varten, on se ainakin sitten koettu. Mitä tulee ulkomaisen tutkinnon kanssa työnhakuun, niin kokemukseni mukaan siitä ei ole ollut työnhaussa haittaa.

Kansainvälisiin yhtiöihin hakiessa ulkomailla suoritettu tutkintoni on otettu hyvin vastaan. Itsekin arvostan rekrytoinnissa hakijoiden kansainvälistä kokemusta, kun tiedän sen tuomat hyödyt. Haluaisinkin lähettää terveiset myös muille työnantajille, että ravistelkaa ne ulkomaisia tutkintoja koskevat ennakkoluulot pois.