Liikkuvuushankkeiden budjetti kasvaa vuoden 2025 Erasmus+ -hakukierroksilla
![Rakennusalan opiskelijalla on huomioliivit päällään ja kypärä päässä, hän pitää kirjaa kädessään ja katsoo oikealle.](/sites/default/files/styles/main_media/public/2024-11/Uutiseen.jpg?h=bdd26ff4&itok=rugMi8Ir)
Euroopan komissio on avannut Erasmus+ -ohjelman vuoden 2025 hakukierrokset 19.11.2024. Hakuajat ovat:
- Oppimiseen liittyvän liikkuvuuden (KA1) toiminnoista urheiluhenkilöstön liikkuvuushankkeet, nuorisoalan liikkuvuushankkeet sekä DiscoverEU-osallisuustoimi: 12.2.2025 klo 13.00 Suomen aikaa
- Oppimiseen liittyvän liikkuvuuden (KA1) toiminnoista yleissivistävän koulutuksen, ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen ja aikuiskoulutuksen liikkuvuushankkeet: 19.2.2025 klo 13.00 Suomen aikaa
- Yhteistyöhankkeet (KA2): 5.3.2025 klo 13.00 Suomen aikaa.
Näitä toimintoja haetaan Suomen Erasmus+ kansallisesta toimistosta. Joissakin toiminnoissa on syksyllä myös toinen hakukierros, jossa haun määräaika on 1.10.2025 klo 13 Suomen aikaa.
Suoraan Euroopan komissiosta haettavien toimintojen hakuaika vaihtelee toiminnoittain; hakujen määräajat ajoittuvat välille helmikuu-kesäkuu 2025. Liikunnan ja urheilun Erasmus+ -yhteistyöhankkeiden hakuaika päättyy samana päivänä kuin muidenkin yhteistyöhankkeiden eli 5.3.2025, vaikka toiminnon avustusta haetaankin suoraan Euroopan komission koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto EACEA:sta.
Eurooppalaiset yliopistot -toiminnossa ei ole hakua vuoden 2025 hakukierroksella.
Joitakin avustussääntöjä uudistetaan tällä hakukierroksella
Haettavissa olevat toiminnot ja hakujen määräajat pysyvät suurin piirtein samoina kuin aiempina vuosina, mutta joihinkin avustussääntöihin tulee uudistuksia.
Vuoden 2025 hakukierroksella rajataan pienimuotoisten kumppanuushankkeiden (KA2) organisaatiokohtaisia hakemusmääriä. Yksi organisaatio voi tästä hakukierroksesta alkaen olla hakijana ainoastaan yhdessä ja partnerina maksimissaan viidessä Erasmus+ pienimuotoisten kumppanuushankkeiden hakemuksessa. Rajauksella halutaan varmistaa, että organisaatioilla on riittävästi voimavaroja toteuttaa avustusta saaneet hankkeet.
Isommissa kumppanuushankkeissa säilyy sama maksimäärä kuin jo viime vuonna; niissä organisaatio voi olla mukana maksimissaan 10 hakemuksessa. Poikkeuksena tästä ovat korkeakoulut, joiden kumppanuushankkeiden hakemusten määrää ei ole rajattu korkeakoulusektorilla.
Samoin rajataan Erasmus+ -ohjelmaan assosioitumattomien kolmansien maiden osallistumista ohjelmaan. Ohjelmaan assosioitumattomia kolmansia maita ovat kaikki EU:n jäsenvaltioiden ja Erasmus+ -ohjelmaan osallistuvien maiden (Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Turkki) ulkopuoliset valtiot. Jatkossa Erasmus+ -ohjelman kumppanuushankkeisiin (KA2) voivat osallistua ohjelmaan assosioitumattomat kolmannet maat vain seuraavilta alueilta: Länsi-Balkan, itäiset naapurimaat (Partnership East) ja eteläisen Välimeren maat (South-Mediterranean Countries).
Budjettilisäykset kohdistuvat liikkuvuushankkeisiin
Vuoden 2025 hakukierroksella Erasmus+ -avustuksia on jaossa Suomessa Opetushallituksen kautta noin 71 miljoonaa euroa , mikä on noin kuusi miljoonaa euroa ja 11 % enemmän kuin vuoden 2024 hakukierroksilla. Tästä summasta noin 63 miljoonaa euroa jaetaan liikkuvuushankkeille (KA1) ja 7,5 miljoonaa euroa yhteistyöhankkeille (KA2 ). Lopullinen jaettavissa oleva summa varmistuu tammikuussa, kun Erasmus+ -ohjelmakomitea päättää kansallisista Erasmus+ -budjeteista. Lisäksi suomalaiset organisaatiot voivat hakea avustuksia suoraan komissiosta hallinnoitaviin Erasmus+ -toimintoihin.
Koko Euroopan tasolla on vuonna 2025 jaossa avustuksia yhteensä noin viisi miljardia euroa, jossa on nousua reilut kuusi prosenttia vuoden 2024 budjettiin verrattuna.
- Kysyntä liikkuvuusavustuksille on kasvanut vuosina 2023-2024 Suomessa ja muualla Euroopassa valtavasti, ja siksi myös vuoden 2025 budjetissa esitetään Erasmus+ -liikkuvuustoimintoihin merkittäviä lisäyksiä. Osa näistä käytetään osallisuustukien kasvattamiseen, osa kannustamaan maata pitkin matkustamiseen kestävän liikkuvuuden edistämiseksi, ja osa myös opettajien ja henkilökunnan liikkuvuusjaksoihin, kertoo Erasmus+ -ohjelman kansallisen toimiston johtaja Mika Saarinen Opetushallituksesta.
- Olemme lisäksi erittäin iloisia, että panostukset Ukrainan ja ukrainalaisten pakolaisten tukemiseen jatkuvat Erasmus+ -ohjelmassa, vaikka muuten on rajoitettu kolmansien maiden osallistumista toimintoihin.
Järjestämme hakijoille hakuneuvontaa ja infotilaisuuksia. Kaikki hakuneuvontojen ajankohdat löydät verkkosivuiltamme.