Budgeten för mobilitetsprojekt ökar under Erasmus+-ansökningsomgångarna för 2025
Den 19 november 2024 öppnade Europeiska kommissionen Erasmus+-programmets ansökningsomgångar för 2025. Ansökningstiderna är:
- lärandemobilitet (KA1) gällande mobilitetsprojekt för personal inom idrottsområdet, mobilitetsprojekt inom ungdomsområdet samt DiscoverEU:s inkluderingsinsats: 12.2.2025 kl. 13.00 finsk tid
- lärandemobilitet (KA1) gällande mobilitetsprojekt inom allmänbildande utbildning, yrkesutbildning, högre utbildning och vuxenutbildning: 19.2.2025 kl. 13.00 finsk tid
- partnerskap för samarbete (KA2): 5.3.2025 kl. 13.00 finsk tid.
Dessa insatser söks via Finlands nationella Erasmus+-programkontor. I vissa insatser ordnas också en andra ansökningsomgång på hösten där tidsfristen för ansökan går ut 1.10.2025 kl. 13 finsk tid.
Ansökningstiden för insatser som söks direkt hos Europeiska kommissionen varierar enligt insats; tidsfristerna för ansökningarna infaller mellan februari och juni 2025. Ansökningstiden för Erasmus+ partnerskap för samarbete inom idrott går ut samma dag som för andra partnerskap för samarbete, dvs. 5.3.2025, även om understöd för insatsen söks direkt hos Europeiska kommissionens genomförandeorgan för utbildning och kultur EACEA.
I insatsen Europeiska universitet ordnas ingen ansökan under ansökningsomgången 2025.
Vissa understödsregler förnyas under denna ansökningsomgång
De insatser som kan sökas och tidsfristerna för ansökningarna förblir ungefär desamma som tidigare år, men vissa finansieringsregler kommer att förnyas.
Under ansökningsomgången 2025 begränsas antalet organisationsspecifika ansökningar för småskaliga partnerskap (KA2). Från och med denna ansökningsomgång kan en organisation vara sökande i endast en ansökan och partner i högst fem ansökningar för Erasmus+ småskaliga partnerskap. Syftet med begränsningen är att säkerställa att organisationerna har tillräckliga resurser för att genomföra de projekt som fått understöd.
I större samarbetspartnerskap kvarstår samma maximiantal som i fjol; i dem kan en organisation delta i högst 10 ansökningar. Ett undantag från detta är högskolor vars ansökningsantal för samarbetspartnerskap inte har begränsats inom högskolesektorn.
Likaså begränsas deltagandet av tredje länder som inte är associerade till Erasmus+-programmet. Tredje länder som inte är associerade är alla länder utanför EU:s medlemsländer och länder som deltar i Erasmus+-programmet (Island, Liechtenstein, Norge, Nordmakedonien, Serbien och Turkiet). I fortsättningen kan endast tredje länder som inte är associerade till programmet från följande områden delta i Erasmus+-programmets samarbetspartnerskap (KA2): Västra Balkan, grannskap öst (Partnership East) och länder i södra Medelhavsområdet (South-Mediterranean Countries).
Budgetökningarna gäller mobilitetsprojekt
Under ansökningsomgången för 2025 delas cirka 71 miljoner euro ut i Erasmus+-understöd i Finland via Utbildningsstyrelsen, vilket är cirka sex miljoner euro och 11 procent mer än under ansökningsomgångarna för 2024. Av detta belopp delas cirka 63 miljoner ut till mobilitetsprojekt (KA1) och 7,5 miljoner till partnerskap för samarbete (KA2). Den slutliga summan som kan delas ut bekräftas i januari när Erasmus+-programkommittén beslutar om de nationella Erasmus+-budgetarna. Dessutom kan finländska organisationer ansöka om understöd för Erasmus+-insatser som administreras direkt av kommissionen.
År 2025 delas sammanlagt cirka fem miljarder euro ut i understöd på europeisk nivå, vilket utgör en ökning med sex procent jämfört med budgeten för 2024.
- Efterfrågan på mobilitetsunderstöd har ökat enormt i Finland och övriga Europa 2023–2024, och därför föreslås betydande ökningar för Erasmus+-mobilitetsinsatser även i budgeten för 2025. En del av dessa medel används för att öka delaktighetsstöd, en del för att uppmuntra till resor på land för att främja hållbar mobilitet, och en del också för lärarnas och personalens mobilitetsperioder, berättar Mika Saarinen, chef för Erasmus+ nationella programkontor vid Utbildningsstyrelsen.
- Dessutom är vi mycket glada över att satsningarna på att stödja Ukraina och ukrainska flyktingar fortsätter i Erasmus+-programmet, även om tredje länders deltagande i insatser i övrigt har begränsats.
Vi ordnar ansökningsrådgivning och infotillfällen för de sökande. Alla tidpunkter för ansökningsrådgivningen finns på vår webbplats.