Radio That Matters tuo esitystaiteeseen akustisen inklusiivisuuden näkökulmaa

Radio That Matters on Baltic Circle -festivaalin, Short Theatre -festivaalin (Italia), Festival Parallèle -festivaalin (Ranska), Errand Soundin (Saksa), Radio Papessen (Italia) ja PAV:n (Italia) kolmivuotinen hanke, joka on alkanut vuonna 2023. Suomessa hanketta koordinoi Baltic Circle-festivaali, jolla on vahvaa osaamista EU-rahoitteisista hankkeista.
Festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry kertoo EU-hankkeiden olleen tärkeä osa festivaalin rahoitusta jo 15 vuotta.
– Kansainväliset hankkeet ovat olleet aina hienoja mahdollisuuksia festivaalin sisältöjen tuottamiselle ja kansainväliselle vaihdolle, sanoo Parry.
Saavutettavaa taidetta tehdään yhdessä kohderyhmien kanssa
Radio That Matters -hankkeessa sokeat ja näkevät tekevät yhteistyötä saavutettavien teosten luomiseksi. Jokaisessa kumppanimaassa on mukana paikallisia näkövammaisia ja sokeita. Helsingissä yhteistyökumppaneina ovat Näkövammaisten kulttuuripalvelu ja Kulttuuria kaikille -palvelu. Lisäksi kukin festivaali tekee yhteistyötä paikallisen radion kanssa.
Parryn mukaan yksi hankkeen tärkeitä oppeja on ollut yhteistyön ja kestävämpien toimintatapojen kehittäminen.
– Ajatus siitä, että kuuntelemisen asiantuntijoita ovat näkövammaiset, on tullut yhä selvemmäksi, Parry kertoo.
Hankkeella oli kahdeksan eri ohjelmanumeroa vuoden 2023 Baltic Circle -festivaalilla, ja tuotoksia nähdään jälleen vuoden 2024 festivaalilla. Mukana on mm. Mia Takulan ja Ellen Virmanin äänitaideteos nimeltä “Hevosen silmin,” jonka jälkeen taiteilijat ja Sokeiden kuunnelmaraati keskustelevat teoksesta yhdessä.
Hankkeen muilla festivaaleilla akustista saavutettavuutta on lähestytty eri tavoin. Parry mainitsee esimerkkinä Roomassa järjestettävän Short Theatre -festivaalin, jossa äänitaitelijat kuvasivat näkövammaisten yleisön äänimuistoja reaaliaikaisesti eri ääniä yhdistelemällä. Äänitaiteilijoiden ja näkövammaisten asiantuntijuudet saatiin yhdistettyä luovin menetelmin.
Baltic Circle -hankkeisiin ajaa uteliaisuus ja aito vaikuttavuus
EU-hankkeet ovat olleet tärkeä osa Baltic Circle -festivaalin rahoitusta ja kansainvälistä verkostoa jo vuosien ajan.
– Meillä on ollut usein hankkeita, joita olemme itse joko johtaneet tai olleet mukana, ja se on ollut aina hieno mahdollisuus, Parry kertoo.
Haastattelussa paljastuu monien onnistuneiden EU-hankkeiden salaisuus: se, että niitä hakee aina uudestaan. Parry kertoo, että esimerkiksi tänä vuonna Baltic Circle haki kansainvälisten partnerien kanssa rahoitusta ja sai hyvät pisteet, muttei saanut rahoitusta. Tästä ei lannistuttu, vaan rahoitusta haetaan keväällä uudelleen.
Parry kuitenkin korostaa, että hankkeisiin mukaan lähtemistä pitää aina arvioida tarkkaan oman organisaation kannalta.
– Hankkeitamme on ajanut kokeilemisen ja uteliaisuuden lähtökohta, mutta olemme olleet tarkkoja aidosta vaikuttavuudesta, jota ei tapahdu, jos hanke on joka suuntaan levällään, Parry korostaa.
Baltic Circle-festivaalilla on hyvä maine kansainvälisesti, ja se on haluttu yhteistyökumppani eri festivaaleille. Parry kertoo, että verkostoituminen on ollut aina tärkeä osa toiminnanjohtajien ja taiteellisten johtajien työnkuvaa Baltic Circle-festivaalilla.
– Tärkeää on tietää ensimmäisenä ketkä ovat relevantteja toimijoita ja etsiä kumppaneita maantieteellisesti laajalta alueelta, kertoo Parry.
Hän kannustaa yhteistyöhön ja verkostoitumiseen. EU-hankkeiden avulla pääsee osaksi kansainvälistä kulttuurivaihtoa, joka on tärkeää suomalaisille kulttuurialan toimijoille.
Inklusiivinen yhteistyö laajenee ja toimii esimerkkinä muille festivaaleille
Hankkeen aikana on kohdattu myös haasteita, kuten resurssien rajallisuus ja eri toimintakulttuurien yhteensovittaminen kansainvälisessä yhteistyössä.
– Aina kun on rajattu resurssi, tekisi mieli tehdä enemmän, mutta siihen ei ole aina mahdollisuutta, Parry sanoo.
Yhteistyö eri maiden välillä on kuitenkin sujunut hyvin, ja tapaamiset ovat olleet tärkeitä luottamuksen ja keskinäisen ymmärryksen luomisessa.
– On ollut älyttömän tärkeää tavata toisemme myös fyysisesti, Parry korostaa.
Radio That Matters-hankekumppanien tavoitteena on laajentaa yhteistyötä ja kehittää uusia inklusiivisia taideprojekteja sekä -muotoja. Baltic Circle -festivaali jatkaa kansainvälisen yhteistyön kehittämistä eri yhteisöjen välillä, ja näyttää esimerkkiä saavutettavan taiteen tekemiseen muille festivaaleille ja kulttuurialan toimijoille.
– Ajattelen, että voimme ehkä toimia muille festivaaleille esimerkkinä ja näyttää, että inklusiivisen taiteen tekeminen ei ole vaikeaa, Parry kannustaa.
Teksti ja video: Maija Lindström