Uutinen

Suomelle rahoitusta globaaliin yhteistyöhön Erasmus+ -ohjelmasta

Ohjelmat Globaali yhteistyö Erasmus+ Erasmus+ korkeakoulutukselle Kansainvälistyminen Koulutuksen kehittäminen
Suomalaistoimijat menestyivät jälleen Erasmus+-ohjelman kapasiteetinvahvistamishankkeiden vuoden 2024 hakukierroksella kiristyvästä kilpailusta huolimatta. Poikkitieteellisissä hankkeissa vastataan aikamme keskeisiin haasteisiin, kuten osaamisvajeen paikkaamiseen, digitalisaation tuomiin tarpeisiin sekä vihreän siirtymän vauhdittamiseen taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.
Kolme kollegaa keskustelevat toimistokäytävällä.

Erasmus+ -ohjelman kapasiteetinvahvistamishankkeet kattavat korkeakoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja urheilun. Tavoitteena on parantaa koulutuksen laatua, vaikuttavuutta ja saavutettavuutta sekä vahvistaa organisaatioiden kansainvälistä yhteistyötä. Lisäksi hankkeet edistävät alueellista ja maiden välistä yhteistyötä. Kaikki toiminta pohjautuu kumppanimaiden tarpeisiin.

Suomalaisten korkeakoulujen kehitysyhteistyökokemus näkyy tuloksissa

Korkeakoulutuksen saralla avustuksia jaettiin yhteensä noin 100 miljoonaa euroa ja mukana oli toimijoita lähes 120 maasta. Rahoitusta sai noin viidennes hakemuksista. 

Suomalaiskorkeakoulut ovat mukana 15:ssä yhteensä 151 rahoitetusta hankkeesta. Hankkeista viisi on suomalaisten korkeakoulujen koordinoimia. Suomalaiskorkeakoulujen menestys on edelleen hyvällä tasolla eurooppalaisessa vertailussa, joskin suomalaiskorkeakoulujen koordinoimien hankkeiden määrä laski hieman edellisvuodesta kilpailun kiristyessä.  

Vuoden 2024 hakukierroksella suomalaisten korkeakoulujen hankkeet ovat maantieteellisesti hajautuneita. Hankkeet suuntautuvat niin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan kuin Länsi -Balkanille ja Aasiaan. Teemoina korostuvat muun muassa reilun digitaalisen ja vihreän kaksoissiirtymän kysymykset. 

Yhteistyötä tehdään myös aktiivisesti ukrainalaisten korkeakoulujen kanssa. Laurea-ammattikorkeakoulu koordinoi hanketta, jossa tuetaan lääketieteellisen koulutuksen digitalisoitumista Ukrainassa. Korkeakoulutuksen hankkeiden budjetit ovat keskimäärin 600 000 euroa, ja hankkeiden kesto on enintään kolme vuotta.  

Hämeen ammattikorkeakoulu on menestynyt poikkeuksellisen hyvin rahoituskilpailussa jo usealla hakukierroksella. HAMK ylsi vuoden 2024 hakukierroksella hienoon saavutukseen saadessaan rahoitusta sekä korkeakoulutuksen että ammatillisen koulutuksen kapasiteetinvahvistamishankkeisiin.

“Olemme jo pitkään nähneet strategisesti tärkeänä mahdollistaa osaamisen kasvu ja kehittyvä koulutus kaikkialla maailmassa, minkä vuoksi olemme rakentaneet yhteistyötä pitkäjänteisesti kohdemaiden korkeakoulujen, ministeriöiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Nyt rahoitusta saaneiden hankkeiden sisällöt painottuvat koulutuksen reformien ja korkeakouluyhteistyön tukemiseen erityisesti ammatilliseen opettajankoulutukseen ja biotalousalaan painottuen. Yrittäjyyden, yritysyhteistyön ja kestävyyden tematiikka ovat myös vahvasti mukana hankkeiden sisällössä”, toteaa HAMKin tutkimusjohtaja Annukka Pakarinen.  

Ammatillisessa koulutuksessa tuli laaja kirjo toimijoita rahoituksen piiriin

Ammatillisen koulutuksen kapasiteetinvahvistamishankkeet olivat nyt haettavana kolmatta kertaa. Rahoitusta myönnettiin globaalisti yhteensä 72 hankkeelle lähes 27 miljoonaa euroa. 

Hakukierroksella jätettiin 299 hakemusta eli noin neljännes hakemuksista sai rahoitusta. Hankkeiden tavoitteena on kehittää Erasmus+ -ohjelman ulkopuolisten maiden ammatillista koulutusta sekä vahvistaa koulutuksen kykyä vastata työelämän tarpeisiin sekä parantaa henkilöstön osaamista, oppilaitosten johtamista ja laadunhallintaa.  

Suomalaiset ammatillisen koulutuksen toimijat pärjäsivät haussa hienosti ja suomalaisia organisaatioita on mukana viidessä hankkeessa. Näistä yksi on Hämeen ammattikorkeakoulun koordinoima hanke, jossa kehitetään kestävän metsäkoulutuksen osaamista Tansaniassa ja Sambiassa.

Uutena toimijana kapasiteetinvahvistamishankkeissa on esimerkiksi Helsinki Business College, joka on mukana partnerina Web 4.0 Entrepreneurship: Unveiling the Intelligent Web Ecosystem -hankkeessa (UNVEIL). Hankkeessa kehitetään opettajien ja opiskelijoiden osaamista vastaamaan digitaalisen maailman ja nopeasti muuttuvien työmarkkinoiden vaatimuksiin.

Vuoden 2025 hakukierros käynnistyy  

Erasmus+ -ohjelman kapasiteetinvahvistamishankkeiden vuoden 2025 hakukierros käynnistyy marraskuussa 2024. Toimintoa hallinnoi Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) Brysselissä.  

Korkeakoulutuksen kapasiteetinvahvistamishankkeiden haun määräaika on 6.2.2025 klo 18.00 (Suomen aikaa). EACEA järjestää korkeakoulutuksen hakuinfon 5.12.2024 klo 11:00–13:30 (Suomen aikaa). Ammatillisen kapasiteetinvahvistamishankkeiden haun määrä aika on 27.2.2025.

Opetushallitus järjestää suomalaisille hakijoille hanke-esittely- ja valmistautumistilaisuuden 13.12.2024 klo 10.00–12.00. Tilaisuus on suunnattu yhteisesti CBHE- ja CB VET -hakijoille.

Erasmus+ -ohjelman kansallisen toimiston johtaja Mika Saarinen Opetushallituksesta kannustaa aktiivisuuteen tämän toiminnon osalta.  

– Suomalaisilla korkeakoulutoimijoilla on hyvät valmiudet globaalin yhteistyöhön ja koulutuksen kehittämiseen. Suomalaisia kumppaneita arvostetaan hankeyhteistyössä. Osaamista kannattaa jatkossakin hyödyntää kaikilla sektoreilla ja aloilla, Saarinen toteaa.