Nyheter

Finansiering till Finland för globalt samarbete via Erasmus+-programmet

Program Globalt sammarbete Erasmus+ Erasmus+ Högskoleutbildningen Internationalisering Utveckling av utbildningen
Finska aktörer har igen 2024 klarat sig väl i ansökningsomgången för kapacitetsuppbyggnadsprojekt inom Erasmus+-programmet, trots den hårda konkurrensen. De tvärvetenskapliga projekten tacklar vår tids centrala frågor, såsom att minska kompetensbristen, möta digitaliseringens behov och påskynda den gröna omställningen på ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart sätt.
Tre kollegor diskuterar i en kontorskorridor

Erasmus+ -programmets kapacitetsuppbyggnadsprojekt omfattar högre utbildning, yrkesutbildning och idrott. Målet är att förbättra kvaliteten, effekten och tillgängligheten inom utbildning samt att stärka internationellt samarbete. Projekten främjar också regionalt och gränsöverskridande samarbete och baseras på partnerländernas behov.

Finsk högskolekompetens ger resultat

Inom högre utbildning fördelades totalt cirka 100 miljoner euro i bidrag. Aktörer från nästan 120 länder deltog. Cirka 20 % av ansökningarna fick finansiering. 

Finska högskolor deltar i 15 av de totalt 151 finansierade projekten, varav i fem som koordinator. Trots något färre projekt i jämförelse med föregående år, håller finska högskolor en hög nivå i europeisk jämförelse.

År 2024 sprids de finska högskolornas projekt geografiskt, med fokus på regioner som Subsahariska Afrika, Västra Balkan och Asien. Teman som rättvis digital och grön dubbel omställning lyfts fram. 

Aktivt samarbete sker även med ukrainska högskolor. Laurea yrkeshögskola leder ett projekt för att stödja digitaliseringen av medicinsk utbildning i Ukraina. Projektens genomsnittliga budget är 600 000 euro, och de löper över maximalt tre år.

Tavastlands yrkeshögskola (HAMK) har presterat exceptionellt väl i flera ansökningsomgångar och har i år erhållit finansiering för både högre utbildning och yrkesutbildning.

– "Vi har länge arbetat strategiskt för att möjliggöra kompetensutveckling och utbildningsförbättring globalt. Därför har vi byggt upp långsiktiga samarbeten med partnerländernas högskolor, ministerier och andra intressenter. De finansierade projekten fokuserar på utbildningsreformer, samarbete inom högre utbildning, yrkeslärarutbildning och bioekonomi. Entreprenörskap, företagsrelationer och hållbarhet är också centrala teman i projekten," säger Annukka Pakarinen, forskningschef vid HAMK.

Mångfald bland aktörer inom yrkesutbildning

Kapacitetsuppbyggnadsprojekt inom yrkesutbildning kunde sökas för tredje gången. Totalt beviljades 72 projekt nästan 27 miljoner euro globalt. 

Av de 299 ansökningarna fick cirka en fjärdedel finansiering. Projekten syftar till att utveckla yrkesutbildning i länder utanför Erasmus+-programmet, stärka utbildningens arbetsmarknadsanpassning och förbättra kompetens, ledning och kvalitet.

Finska aktörer inom yrkesutbildning har lyckats väl, med deltagande i fem projekt. Ett av dessa leds av Tavastlands yrkeshögskola och fokuserar på att utveckla kompetens inom hållbart skogsbruk i Tanzania och Zambia.

En ny aktör är Helsinki Business College, som deltar som partner i projektet Web 4.0 Entrepreneurship: Unveiling the Intelligent Web Ecosystem (UNVEIL). Projektet syftar till att förbättra lärares och studenters kompetens för att möta kraven från den digitala världen och en snabbt förändrande arbetsmarknad.

Ansökningsomgången för 2025 startar

Ansökningsomgången för kapacitetsuppbyggnadsprojekt inom Erasmus+ för 2025 startar i november 2024. Funktionen administreras av EU:s verkställande byrå för utbildning och kultur (EACEA) i Bryssel.

Sista ansökningsdag för högre utbildning är den 6 februari 2025 kl. 18.00 finsk tid. EACEA arrangerar en informationssession om högre utbildning den 5 december 2024 kl. 11.00–13.30 finsk tid. Sista ansökningsdag för yrkesutbildning är den 27 februari 2025.

Utbildningsstyrelsen organiserar ett förberedande seminarium för finska sökande den 13 december 2024 kl. 10.00–12.00. Evenemanget är gemensamt för CBHE- och CB VET-sökande.

Mika Saarinen, direktör för Erasmus+-programmets nationella kontor vid Utbildningsstyrelsen, uppmuntrar finska aktörer:

– "Finska aktörer har goda förutsättningar för globalt samarbete och kapacitetsbyggande. Finska partners uppskattas, och vår kompetens bör utnyttjas på alla sektorer och områden," säger Saarinen.