eTwinning-palkinnot myönnettiin erinomaisia projekteja toteuttaneille opettajille

Vuoden 2024 eTwinning-palkinnon saavat Satu Matikainen Nokia-Viholan koulusta projektilla ”Hometowns in Europe” (Nokia), Marketta Mikkola Karhunmäen koulusta projektilla ” Let´s Play” (Joensuu) sekä Sanna Pernaa Seinäjoen lyseosta projektilla ” My Heritage and You” (Seinäjoki). Palkituille projekteille on yhteistä se, että ne ovat taitavasti ja innostavasti toteutettuja.
eTwinning toi kansainvälisyyden pysyväksi osaksi koulun arkea
Nokia-Viholan koulun projektissa ”Hometowns in Europe” tutkittiin ja vertailtiin omia ja muiden asuinympäristöjä. Projekti tarjoaa hyvän esimerkin siitä, miten osallistavaa kansainvälistä yhteistyötä voidaan toteuttaa verkon välityksellä. Toiminnassa oli mukana kymmenen luokkaa, ja siihen osallistui lähes kaksisataa 7–13-vuotiasta oppilasta.
- Kaikki projektimme kuukausitehtävät rakennettiin kotikaupunkiteeman ympärille. Tarkoituksenamme oli oppia eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien kotikaupunkiemme historiasta, luonnonoloista, rakennustyyleistä, paikallisista yrityksistä, harrastusmahdollisuuksista ja niin edelleen. Vertailimme ja pyrimme löytämään samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia eri kaupunkien välillä, opettaja Satu Matikainen kertoo.
Työ toteutettiin osana monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja eri oppiaineita yhden lukuvuoden aikana. Projektissa oli mukana peräti kymmenen Nokia-Viholan koulun opettajaa, ja sen aikana myös opettajien kieli- ja TVT-taidot kehittyivät.
- Mukana oli digivälineiden käytössä taitavia opettajia eri puolilta Eurooppaa. Jokaiseen tehtävään löytyi yhdessä ideoiden aina sopiva väline ja verkkoalusta. Niiden käyttö opittiin tehtävien teon lomassa luontevasti, toinen toistamme neuvoen ja tukien.
Projektista saadut kokemukset olivat niin hyviä, että tästä työskentelytavasta päätettiin yhdessä rehtorin kanssa tehdä pysyvä toimintamalli koululle. Projektilla oli siis suuri vaikutus koko koulun tasolla.
- Projekti innosti niin, että koulussamme tehtiin päätös perustaa jatkossa vuosittain koko koululle avoin eTwinning-projekti, jonka projektitehtävät liitetään kulloistenkin monialaisten oppimiskokonaisuuksien teemoihin ja niiden ympärille. Vuosittainen projekti tuo luontevasti kansainvälisyyden pysyväksi osaksi koulumme arkea. Osa eurooppalaisista kumppaneistamme on jo niin vakiintunutta, että on ilman muuta selvää, että uuden projektin parissa jatketaan yhdessä taas uuden lukuvuoden alkaessakin. Joka vuosi pyritään kuitenkin saamaan mukaan jokunen uusikin maa.
Kielitaitoa ja liikunnallisuutta pelien avulla
Joensuulaisen Karhunmäen koulun projektissa ”Let’s Play” lisättiin 12-vuotiaiden oppilaiden psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia leikin avulla.
- Projektin ideana oli esitellä kolme suosittua oman maan peliä toisten maiden ikätovereille: yksi sisäpeli, yksi ulkopeli ja yksi lautapeli. Pelit esiteltiin videoklippien ja kirjallisten englanninkielisten ohjeiden avulla, opettaja Marketta Mikkola kertoo.
- Kaikkien maiden sisä- ja ulkopelit olivat liikunnallisia, kuten esimerkiksi Suomen “Lontoon bussi” ja “Villin Lännen nopein”, kun taas lautapeleissä päästiin kehittämään omaa kielitaitoa. Esiteltyjä pelejä pelattiin vastavuoroisesti eri maissa, ja niistä annettiin palautetta positiiviseen tyyliin “Two stars and a wish” eli “Kaksi tähteä ja toive”. Projektialustalle ladattiin videoklippejä pelihetkistä. Ne olivat oppilaideni mielestä erityisen kiinnostavia ja hauskoja.
Projektin toisessa vaiheessa kehiteltiin yhdessä kolme uutta peliä kansainvälisissä tiimeissä.
- Kaikki uudet pelit perustuivat tietämykseen projektimaista, kuten uusi sisäpeli “Relay Race Around Europe” eli liikunnallinen viesti ympäri Eurooppaa, lautapeli “Europe emoji Quest” eli Eurooppavisa sekä ulkopeli “Recognize my country” eli ”Tunnista maani”. Pelattujen ja uusien luotujen pelien säännöt kerättiin sähköiseksi kirjaksi.
Projektin lopuksi verkossa järjestettiin yhteinen juhla, jossa projektiin osallistuneet oppilaat pääsivät esiintymään. Suomen ohjelmanumero oli letkajenkka, joka palautteen perusteella oli suuri menestys muiden maiden oppilaiden keskuudessa.
- Oppilailta saadun palautteen perusteella kaikki olivat kokeneet projektin mielenkiintoiseksi, antoisaksi ja hauskaksi, samalla kun projektin tavoitteena olleet taidot olivat kehittyneet, Mikkola toteaa.
Seinäjoella opittiin maailmaperintökohteista sekä virtuaalisesti että liikkuvuusjaksoilla
Seinäjoen lyseon projektissa ”My Heritage and You” yhdistettiin eTwinningiä Erasmus+ -liikkuvuushankkeeseen. Projektissa 15-vuotiaat opiskelijat tutustuivat oman ja muiden maiden kulttuuriperintöön. Työ integroitiin eri oppiaineisiin, ja sitä tehtiin lukuvuoden ajan tunti viikossa.
- Suurin osa yhteistyöstä tapahtui virtuaalisesti TwinSpace-alustalla ja erilaisia verkkosovelluksia käyttäen. Vuoden mittaan toteutettiin myös neljä Erasmus+ -oppilasliikkuvuutta, joiden ohjelmaan oli joka maassa sisällytetty vierailu vähintään yhdessä Unescon maailmanperintökohteessa, opettaja Sanna Pernaa kertoo.
- Opiskelijat tutustuivat oman maansa ja muiden maiden maantieteellisiin ja kulttuurisiin maailmanperintökohteisiin ja tekivät niistä muun muassa esitelmiä ja tietovisoja. He oppivat projektin aikana arvostamaan eurooppalaista kulttuuriympäristöä samalla kun heidän kiinnostuksensa digitaalisten työkalujen käyttöön kasvoi.
- Opiskelijat innostuivat aiheesta ja oppivat projektin aikana paljon sekä omasta maastaan ja sen erityispiirteistä että muista maista ja kulttuureista - myös muista kuin projektissa mukana olleista.
Projektin aikana toteutetuissa opiskelijaliikkuvuuksissa päästiin tutustumaan muun muassa Venetsiaan ja Merenkurkun saaristoon.
- Kevään huipennuksena oli monikansallisissa ryhmissä tehty ryhmätyö, jossa opiskelijat pohtivat yhdessä uusia ehdotuksia maailmanperintölistalle sopivista paikoista kotimaissamme. Italialaisten ja reunionilaisten Seinäjoelle suuntautuneen liikkuvuuden aikana simuloimme myös aidon kaltaisen maailmanperintökomitean valintaprosessin.
eTwinning rakentaa opettajien yhteistyötä ympäri Eurooppaa
eTwinning on Euroopan unionin rahoittama hanke verkossa tapahtuvaan opettajien ja oppilaiden väliseen yhteistyöhön. Se tarjoaa turvallisen ja maksuttoman verkkoalustan opettajille ja kouluille.
- eTwinningillä on alusta alkaen ollut selkeä visio, eli tuoda yhteen opettajia eri puolilta Eurooppaa mielekkään yhteistyön merkeissä, ohjelma-asiantuntija Riikka Aminoff Opetushallituksesta kertoo.
Kuluneiden 20 vuoden aikana kaikkiaan 1,2 miljoona opettajaa 295 000 koulusta eri puolilta Eurooppaa on toteuttanut 160 000 eTwinning-projektia. Projekteihin on osallistunut yhteensä yli 3 miljoonaa oppilasta.
- Toisaalta eTwinningin vaikuttavuudesta eivät kerro yksistään numerot – eTwinning on näiden vuosien aikana merkinnyt osallistujille uusia ystäviä, innovatiivisia opetusmenetelmiä, uusia taitoja ja jaettua osaamista,ohjelma-asiantuntija Olga Lappi Opetushallituksesta toteaa.