Nyheter

Lärare som genomfört framgångsrika eTwinning-projekt fick pris

Aktuellt Gymnasieutbildning Grundläggande utbildning eTwinning Internationalisering Allmänbildande utbildning
Utbildningsstyrelsen har delat ut pris till de bästa eTwinning-projekten år 2024. I år belönas lärare som under de senaste åren genomfört framgångsrika eTwinning-projekt och ansökt om kvalitetsmärken för projekten under 2024. Projekten väljs av stödtjänsten för eTwinning vid Utbildningsstyrelsen utifrån europeiska kriterier. Den EU-finansierade eTwinning-insatsen fyller 20 år i år.
Opiskelijoita juttelemassa.

Årets eTwinning-pris 2024 tilldelas Satu Matikainen vid Nokia-Viholan koulu för projektet ”Hometowns in Europe” (Nokia), Marketta Mikkola vid Karhunmäen koulu för projektet ”Let’s Play” (Joensuu) och Sanna Pernaa vid Seinäjoen lyseo för projektet ”My Heritage and You” (Seinäjoki). Gemensamt för projekten som tilldelades priset är att de är välgenomförda och inspirerande.   

eTwinning-verksamheten gör internationalisering till en bestående del av skolans vardag 

I Nokia-Viholan koulus projekt ”Hometowns in Europe" undersöktes och jämfördes egna och andras boendemiljöer. Projektet är ett bra exempel på hur delaktiggörande internationellt samarbete kan genomföras via webben. I verksamheten deltog tio klasser och nästan tvåhundra elever i åldern 7–13 år.  

-  Månadsuppgifterna i alla våra projekt skapades kring temat hemstad. Vår avsikt var att lära oss om historia, naturförhållanden, byggnadsstilar, lokala företag, hobbymöjligheter och så vidare i våra städer runt om i Europa. Vi jämförde och försökte hitta likheter och skillnader mellan olika städer, säger läraren Satu Matikainen. 

Arbetet genomfördes som en del av mångvetenskapliga lärområden och olika läroämnen under ett läsår. I projektet deltog inte mindre än tio lärare i skolan och under tiden för projektet utvecklades lärarnas språk- och IKT-kunskaper. 

- I projektet deltog skickliga lärare från olika delar av Europa som använde digitala verktyg. För varje uppdrag hittade man tillsammans ett verktyg och en webbplattform som passade idéerna. Man lärde sig att använda dem på ett naturligt sätt under arbetets gång genom att ge varandra råd och stöd.

Erfarenheterna från projektet var så goda att man tillsammans med rektorn beslutade att göra detta arbetssätt till en permanent verksamhetsmodell för skolan. Projektet fick alltså stor genomslagskraft i skolan som helhet. 

- Projektet inspirerade till att man i vår skola fattade beslut om att i fortsättningen årligen starta ett eTwinning-projekt som omfattar hela skolan och vars projektuppgifter har koppling till teman inom olika mångvetenskapliga lärområden. Det årliga projektet gör på ett naturligt sätt internationalisering till en bestående del av vardagen i vår skola. En del av våra europeiska partner är redan så etablerade att det utan vidare står klart att vi kommer att fortsätta arbeta med ett nytt projekt tillsammans även nästa läsår. Varje år försöker vi dock få med något nytt land.

Språkfärdigheter och fysisk aktivitet med hjälp av spel 

I projektet ”Let’s Play” vid Karhunmäen koulu i Joensuu främjade man 12-åriga elevers psykiska och fysiska välbefinnande genom lek. 

- Idén med projektet var att presentera tre populära spel från det egna landet för jämnåriga från andra länder: ett inomhusspel, ett utomhusspel och ett brädspel. Spelen presenterades med hjälp av videoklipp och skriftliga engelskspråkiga instruktioner, säger läraren Marketta Mikkola.

- Inomhus- och utomhusspelen i alla länder var motionsinriktade, som till exempel Finlands ”Londonbussen” och ”Den snabbaste i Vilda västern”, medan eleverna i brädspelen fick utveckla sina egna språkkunskaper. Eleverna presenterade spelen för varandra och fick feedback i positiv stil, ”Two stars and a wish”, det vill säga ”Två stjärnor och en önskan”. På projektplattformen laddade eleverna upp videoklipp från spelstunderna. Det här tyckte mina elever var särskilt intressant och roligt. 

Under projektets andra fas utvecklades tre nya spel tillsammans i internationella team. 

- Alla nya spel baserades på kunskap om projektländerna, såsom det nya inomhusspelet ”Relay Race Around Europe", brädspelet ”Europe emoji Quest” och utomhusspelet ”Recognize my country”, det vill säga ”Känn igen mitt land”.
Reglerna för de spel som spelades och de nya som skapades samlades in i form av en elektronisk bok. 

Som avslutning på projektet ordnades en gemensam fest på webben, där eleverna som deltog i projektet fick uppträda. Finlands programnummer var slängschottis, som enligt responsen var mycket populärt bland eleverna i andra länder.  

- Utifrån responsen från eleverna hade alla upplevt projektet som intressant, givande och roligt, samtidigt som de färdigheter som var målet för projektet hade utvecklats, konstaterar Mikkola. 

I Seinäjoki lärde man sig om världsarvsobjekt både virtuellt och under mobilitetsperioder

I Seinäjoen lyseos projekt ”My Heritage and You” kombinerades eTwinning med ett Erasmus+-mobilitetsprojekt. I projektet fick 15-åriga studerande bekanta sig med sitt eget och andra länders kulturarv. Arbetet integrerades i olika läroämnen och utfördes under läsåret under en timme i veckan.

- Största delen av samarbetet skedde virtuellt på TwinSpace-plattformen och med hjälp av olika webbapplikationer. Under året genomfördes också fyra Erasmus+-studerandemobiliteter, vars program i varje land inkluderade ett besök på minst ett av Unescos världsarvsobjekt, säger läraren Sanna Pernaa.

- De studerande bekantade sig med det egna landets och andra länders geografiska och kulturella världsarv och skapade bland annat föredrag och frågesporter om dem.

Under projektets gång lärde sig de studerande att uppskatta den europeiska kulturmiljön samtidigt som deras intresse för att använda digitala verktyg ökade.

- De studerande blev entusiastiska över ämnet och lärde sig mycket under projektets gång både om sitt eget land och dess särdrag och om andra länder och kulturer – även om andra än de som deltog i projektet.

I mobiliteterna som genomfördes som en del av projektet fick de studerande bland annat bekanta sig med Venedig och Kvarkens skärgård.

- Vårens höjdpunkt var ett grupparbete i multinationella grupper där de studerande tillsammans funderade på nya förslag till lämpliga platser för världsarvslistan i länderna. När studerande från Italien och Réunion kom till Seinäjoki simulerar vi också en genuin urvalsprocess för världsarvskommittén.  

eTwinning stärker lärarsamarbetet runt om i Europa

eTwinning är ett EU-finansierat projekt för samarbete mellan lärare och elever på webben. Den erbjuder en säker och gratis online-plattform för lärare och skolor.  

- eTwinning har ända sedan starten haft en tydlig vision, det vill säga att föra samman lärare från hela Europa i ett meningsfullt samarbete, säger Riikka Aminoff, programsakkunnig vid Utbildningsstyrelsen. 

Under de senaste 20 åren har totalt 1,2 miljoner lärare från 295 000 skolor runt om i Europa genomfört 160 000 eTwinning-projekt. Totalt har över tre miljoner elever deltagit i projekten.

- Under dessa år har eTwinning även resulterat i nya vänner, innovativa undervisningsmetoder, nya färdigheter och gemensam kompetens för deltagarna, konstaterar Olga Lappi, programsakkunnig vid Utbildningsstyrelsen.