Opintopolun palvelukokonaisuuden ICT-kilpailutuksen voitti CGI Suomi Oy - kyseessä suurin kilpailutus Opetushallituksen historiassa

Kilpailutuksen valmistelu aloitettiin Opetushallituksessa syyskuussa 2024. Tarjouspyyntö julkaistiin maaliskuussa 2025 ja hankintapäätös tehtiin 26.5.2025. Tarjouksia saatiin yhteensä 15 toimittajalta. Päätöksen valitusaika on käynnissä 9.6.2025 saakka. Tavoiteaikataulu kahdeksaksi vuodeksi tehtävän sopimuksen allekirjoittamiselle on 10.6.2025.
Kilpailutuksen tavoitteena oli keskittää Opintopolun palvelukokonaisuuden kehittämisessä ja ylläpidossa aiemmin erillisinä tehdyt hankinnat yhteen sopimukseen.
− Halusimme yksinkertaistaa sopimushallintaa, madaltaa kustannuksia ja lisätä sopimusten joustavuutta, kertoo johtaja Paula Merikko.
Kilpailutus toteutettiin Hanselin IT-konsultoinnin dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS) kautta. Hankinnan arvioitu laajuus on 6–10 miljoonaa euroa vuodessa ja 48–80 miljoonaa euroa koko sopimuskaudella.
Laaja palvelukokonaisuus, joka kasvaa entisestään lähivuosina
Opintopolun palvelukokonaisuus koostuu useista Opetushallituksen tarjoamista palveluista, tietojärjestelmistä ja sovelluksista. Se tarjoaa kansalaisille, viranomaisille ja koulutuksen ammattilaisille sekä muille sidosryhmille ajantasaista koulutustietoa ja kansallisia osaamisen kehittämisen ja todentamisen palveluita.
Palvelukokonaisuus edistää datan sujuvaa liikkumista eri sidosryhmille niin, että tieto on luotettavasti ja ajantasaisesti sekä yksittäisten kansalaisten että koulutuksen ammattilaisten ja viranomaisten käytössä.
Kyse on Opetushallituksen käyttäjämäärältään suurimmasta palvelukokonaisuudesta.
Kansalaisten näkökulmasta palvelukokonaisuuden ydintä ovat ne palvelut, joiden kautta hoidetaan koulutukseen hakeutuminen (esimerkiksi yhteishaut) ja opiskelijavalinnat sekä saadaan näkymä mm. omaan hakutilanteeseen ja pystytään katselemaan ja jakamaan omia opintotietoja.
Lisäksi palvelukokonaisuuteen kuuluu laaja joukko viranomaisille ja koulutuksen ammattilaisille tarkoitettuja palveluja, kuten perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen KOSKI- ja varhaiskasvatuksen VARDA-tietovarannot, kaikki valtakunnalliset opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet ja paikalliset opetussuunnitelmat sisältävä ePerusteet-palvelu sekä oppivelvollisuuden seuranta- ja valvontapalvelu Valpas.
Opintopolku-palvelukokonaisuudessa julkaistiin vuonna 2024 tiedot yli 6 500 koulutuksesta ja sen kautta haki yhteishauissa opiskelupaikkaa yli 330 000 henkilöä. Käyttäjät katselivat ja jakoivat KOSKI-palvelussa olevia opintotietojaan ja latasivat oman digitaalisen ylioppilastodistuksensa Oma Opintopolku-palvelussa 30 miljoonaa kertaa.
Opintopolun palvelukokonaisuus tulee laajenemaan nykyisestä: mukaan on tulossa kokonaan uusia palveluita ja toisaalta ennakoidaan joidenkin olemassa olevien palveluiden asiakasmäärien kasvua. Uuden sopimuskauden alussa ajankohtaisia muutoksia ovat kieliosaamisen tunnistamiseen liittyvien palveluiden laajentuminen, kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestaamiseen liittyvä järjestelmä sekä vuoden vaihteessa avattavan Osaamispolku-palvelun yksilöille suunnatut palvelut, joista Opetushallitus vastaa.
– Hankinnan laajuuteen vaikuttaa olennaisesti se, miten paljon Opintopolun palvelukokonaisuuteen rakentuu uusia palveluita ja millaisia muutoksia olemassa olevien palveluiden kasvavat kävijämäärät edellyttävät. Kustannusarviossa on pyritty huomioimaan nyt tiedossa olevat muutostarpeet ja myös mahdolliset uudet kehittämishankkeet. Tarkkoja loppusummia on tässä vaiheessa mahdotonta antaa, sillä sopimuskausi on pitkä eikä kaikkia sen aikana tapahtuvia muutoksia ja niiden vaikutuksia vielä tässä vaiheessa tiedetä, sanoo Merikko.