Oppimisen tuki uudistuu: Päivitetyt esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet on julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmisteleman perusopetuslain muutoksen seurauksena oppimisen tuki uudistuu esi- ja perusopetuksessa. Uudistus perustuu pääministeri Orpon hallitusohjelmaan.
Oppimisen tuen uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikki esiopetukseen osallistuvat lapset ja perusopetuksen oppilaat voivat osallistua opetukseen ja suorittaa perusopetuksen koko oppimäärän. Kaikille lapsille ja oppilaille tulee tarjota yhdenvertaiset mahdollisuudet saada tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin.
Opetussuunnitelmien perusteissa määrätään, miten muutosta koskeva lainsäädäntö toteutetaan esiopetuksen ja koulun arjessa 1.8.2025 alkaen.
Uudistus koskee kaikkia lapsia ja oppilaita sekä esi- ja perusopetusta järjestäviä tahoja. Aikaisemmasta poiketen myös yksityiset opetuksen järjestäjät noudattavat yhdenmukaisia tuen järjestämisen periaatteita kunnallisten opetuksen järjestäjien tavoin.
Opetussuunnitelmien päivityksessä on huomioitu opetuksen järjestäjien sekä eri sidosryhmien kanssa käytyjä keskusteluja, lausuntoja sekä lapsille, oppilaille ja huoltajille järjestettyjen kuulemisten antia.
Tuen painopiste oikea-aikaisessa ryhmässä toteutettavassa tuessa
Tuen uudistuksessa vahvistetaan oppimisen edellytyksiä tukevan toimintakulttuurin merkitystä. Sen lähtökohtana on inklusiivisen toimintakulttuurin kehittäminen ja ryhmäkohtaisesti toteutettavat järjestelyt sekä näiden johtaminen.
– Johtamisella on uudistuksessa iso merkitys. Tuen järjestelmää ja inklusiivista toimintakulttuuria tulee johtaa aktiivisesti jokaisessa esiopetuspaikassa ja koulussa, johtaja Jarkko Niiranen muistuttaa opetuksen järjestäjiä.
Uudistus lisää velvoitetta suunnitella ja toteuttaa opetusta ryhmän tarpeiden mukaan. Uudistusta tukevia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi opetuksen eriyttäminen, samanaikais- ja yhteisopetuksen lisääminen ja oppimisympäristön esteettömyyden ja saavutettavuuden parantaminen.
Uudistus vahvistaa lapsen ja oppilaan oikeutta saada ryhmässä toteutettavia tukimuotoja, kuten opettajan antamaa yleistä tukiopetusta, opettajan antamaa opetuskielen tukiopetusta tai erityisopettajan antamaa opetusta muun opetuksen yhteydessä.
Jos ryhmässä annettava tuki ei riitä, lapset ja oppilaat voivat saada myös oppilaskohtaisia tukitoimia, kuten erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetusta pienryhmässä tai erityisluokassa sekä tulkitsemis- ja avustajapalveluita ja apuvälineitä.
Yhteistyö korostuu ja päätöksenteko selkiytyy
Esi- ja perusopetuksen tuen uudistuksen opetussuunnitelmapäivitykset tuovat muutoksia opettajan käytännön työhön. Uudistus lisää opettajan vastuuta toteuttaa tukea ryhmän tarpeiden mukaisesti. Opettajien ja muun opetus- ja kasvatushenkilöstön yhteistyö vahvistaa tuen suunnittelua ja toteuttamista.
Lapsi- ja oppilaskohtaisesti tarvittavat tukitoimet tulee arvioida, suunnitella, päättää ja toteuttaa opetussuunnitelmassa kuvatulla tavalla. Monialainen yhteistyö tukee tarvittaessa tukitoimien tarpeen arvioimista.
Uudistus vähentää erillisiä tuen tarpeen arviointiin ja tuen toteuttamisen suunnitteluun liittyvien asiakirjojen määrää. Opetushallitus tulee julkaisemaan tukimateriaalia suunnitteluun ja päätöksentekoon liittyen. Uudistuva tukea koskeva päätöksenteko vahvistaa lasten ja oppilaiden oikeusturvaa ja tekee annettavat tukitoimet paremmin näkyväksi huoltajille.
Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden kaikkiin lukuihin tehtiin päivityksiä
Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa keskeisin päivitys kohdentuu oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tukea käsittelevään lukuun, joka on uudistettu kokonaan.
Muutokset tuen järjestämistä koskevissa periaatteissa ovat heijastuneet perusteiden kaikkiin seitsemään lukuun. Pääsääntöisesti päivitykset ovat muutoksia tuen käsitteistössä, mutta päivityksessä on ollut tarpeen tarkentaa myös määräystä esiopetuksen järjestämisestä ja kehittämisestä inklusiivisten periaatteiden mukaisesti.
Lisäksi päivityksen yhteydessä on selkiytetty lapsen oikeutta osallistua esiopetukseen ja esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen sekä täsmennetty niitä kohtia perusteissa, joiden tarkempi määrittely on arvioitu tarpeelliseksi tuen toimeenpanon kannalta. Esimerkiksi opetuskielen oppimiseen liittyviä tavoitteita on lisätty lukuun Kielten rikas maailma.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa päivitettiin useita lukuja
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa keskeinen oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskeva luku uudistettiin kokonaan.
Muut sisällölliset muutokset kohdentuvat pääsääntöisesti toimintakulttuuria, opetuksen järjestämistapoja ja arviointia koskeviin lukuihin. Tarkennuksia tehtiin muun muassa toiminta-alueittain järjestettävän opetuksen tavoitteisiin ja sisältöihin ja rajatun oppimäärän mukaisesti opiskelevien oppilaiden päättöarviointiin. Toimintakulttuurin kehittämiseen lisättiin lukuvuosisuunnitelmassa täsmennettäväksi muun muassa tarkoituksenmukaisten oppimisen edellytyksiä tukevien opetusjärjestelyiden ja toiminnan resursointi.
Myös perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteisiin on tehty teknisiä muutoksia siltä osin kuin ne liittyvät oppimisen ja koulunkäynnin tuen muutoksiin ja käsitteisiin.
Opetushallitus tukee paikallisten opetussuunnitelmien toimeenpanoa
Uudet päivitetyt luvut julkaistaan erillisenä määräyksenä, joka kumoaa vuoden 2014 esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteisiin sisältyvät vastaavat luvut. Määräykset julkaistaan ePerusteet-palvelussa.
Opetuksen järjestäjät laativat paikalliset opetussuunnitelmat perusteiden mukaisesti ja ottavat päivitetyt suunnitelmat käyttöön esiopetuksen järjestämispaikoissa ja kouluissa 1.8.2025.
Opetushallitus on tukenut paikallisia opetuksen järjestäjiä uudistuksen toimeenpanossa syksystä 2024 alkaen. Nyt kun perusteet on päivitetty ja julkaistu, järjestämme koulutuswebinaareja säännöllisesti helmikuun lopusta alkaen.
Koulutusten ajankohdat on koottu Oppimisen tuen uudistus esiopetuksessa ja Oppimisen tuen uudistus perusopetuksessa -verkkosivuille. Kevään webinaarien sisällöistä tehdään videotallenteet, jotka julkaistaan tukimateriaalina Oph.fi-verkkosivuilla.
– Julkaisemme opetuksen järjestäjien toimeenpanon tueksi myös muita tukimateriaaleja, kuten päätöksentekoon liittyviä tarkempia ohjeita ja tukitoimien toteuttamisen suunnitelman mallilomakkeen, kertoo opetusneuvos Riia Palmqvist.
– Tulossa on ohjeita niin teksti- kuin videomuodossa. Julkaisemme niitä kevään aikana sitä mukaa, kun aineisto valmistuu, jatkaa opetusneuvos Kati Kaplin-Sainio.
Tärkeä osa toimeenpanon tukeamme on myös Opetushallituksen verkostoissa tehtävä yhteistyö sekä uudistusta koskeviin kysymyksiin vastaaminen. Kysymyksiä voitte lähettää sähköpostiosoitteisiimme: esiopetus [at] oph.fi ja perusopetus [at] oph.fi.
Lisätietoja
Opetusneuvos Kati Kaplin-Sainio, kati.kaplin-sainio [at] oph.fi, p. 029 5331 258 (esiopetus)
Opetusneuvos Riia Palmqvist, riia.palmqvist [at] oph.fi, p. 029 5331 668 (perusopetus)
Opetusneuvos Jukka Vetoniemi, jukka.vetoniemi [at] oph.fi, p. 0295 331 720 (perusopetus)