Uutinen

Osallisuus vahvistunut toisen asteen opiskelijoilla

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Lukiokoulutus Hyvinvointi
Opiskelijoiden osallisuus on vahvistunut sekä ammatillisessa koulutuksessa että lukioissa. Opiskelijoiden osallistuminen oppilasyhteisön toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin ovat yleistyneet. Osallisuus on vahvasti yhteydessä opiskelijoiden hyvinvoinnin kasvuun. Lisäksi liikkumista opiskelupäiviin tuovia toimenpiteitä on lisätty toisella asteella.
Koristeellinen kuva.

Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemistä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen lukioissa ja ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa -tiedonkeruista käy ilmi, että toisen asteen opiskelijoiden osallisuus on vahvistunut. Osallisuus on taas vahvasti yhteydessä hyvinvoinnin kasvuun. Tiedonkeruuseen vastasivat syksyllä 2024 suurin osa Manner-Suomen lukioista (97 %) ja ammatillista perustutkintokoulutusta järjestävien oppilaitosten toimipisteistä (92 %). Toiselle asteelle tiedonkeruu tehtiin viimeksi vuonna 2022.

Toisen asteen koulutuksessa edistetään opiskelijoiden hyvinvointia ja terveyttä monin eri tavoin. Esimerkiksi erilaiset hyvinvointiin liittyvät teemapäivät, ryhmäytyminen ja opiskelijakuntatoiminta tukevat opiskelijoiden hyvinvointia. Eri oppilaitosten välillä on kuitenkin eroja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. 

– Tiedonkeruun tulokset kertovat oppilaitosten vahvuuksista ja kehittämiskohteista opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Samalla tulokset myös kannustavat toisen asteen oppilaitoksia arvioimaan ja kehittämään omaa toimintaansa, THL:n projektipäällikkö Kirsi Wiss kertoo. 

Opiskelijat keskeisiä toimijoita oppilaitosyhteisössä

Opiskelijat osallistuvat aktiivisesti oppilaitokset toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Suurimmassa osassa lukioita (95 %) ja ammatillisia oppilaitoksia (93 %) opiskelijat osallistuivat yhteisöllisyyttä lisäävien toimintatapojen suunnitteluun ja kehittämiseen. Usein opiskelijat osallistuivat myös ryhmäytymisen toimintatapojen suunnitteluun sekä opiskelijoiden hyvinvointia koskevien kysely- tai muiden yhteenvetotietojen käsittelyyn.

Ammatillisessa koulutuksessa tupakoimattomuuden ja päihteettömyyden edistämiseen opiskelijat osallistuivat useammin kuin kahta vuotta aiemmin (75 % vuonna 2024 vs. 65 % vuonna 2022).

Oppilaitoksissa on erilaisia yhteisiä käytäntöjä ja toimintaohjeita, jotka tukevat hyvinvointia edistävän toiminnan toteutusta ja seurantaa sekä ehkäisevää työtä ja varhaista tukea. Yhteiset käytännöt sisältävät muun muassa toimintaohjeita ennalta ehkäisevään päihdetyöhön, liikkumisen edistämiseen sekä poissaolojen ennalta ehkäisyyn. 

Yhteisten käytäntöjen ja toimintamallien kirjaaminen on yleistynyt toisella asteella, mutta käytäntöjen yleisyydessä on vaihtelua erityisesti ammatillisen koulutuksen toimipisteiden välillä. 

– Opiskelijat ovat keskeisiä toimijoita oppilaitosyhteisössä ja yhteisöllisessä opiskeluhuollossa. Keskeisenä opiskelijoiden osallisuuden muotona on esimerkiksi opiskelijakuntatoiminnan kehittäminen. Opiskelijakuntatoiminta tarjoaa yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden kokemuksia, arvokkaita työelämätaitoja sekä mahdollisuuksia vaikuttaa oppilaitoksen toimintaan, kertoo opetusneuvos Tanja Väänänen.

Liikkumista opiskelupäiviin tuovat toimenpiteet ovat yleistyneet

Liikkumista edistävät toimenpiteet olivat pääosin yleistyneet vuoteen 2022 verrattaessa. Liikkumista toisen asteen opiskelupäiviin lisäävät esimerkiksi toiminnallinen oppiminen, taukojumppa ja jaloittelu. 

Opetuksen yhteydessä liikkumista ja toiminnallista oppimista hyödynnettiin suuressa osassa (88 %) ammatillisen koulutuksen toimipisteitä ja lukioita (77 %). Sisäliikuntatilojen hyödyntäminen lukioissa liikuntatuntien ulkopuolella opiskelupäivän aikana oli yleisempää kuin kahta vuotta aiemmin (73 % vuonna 2024 vs. 69 % vuonna 2022). 

Ammatillisten oppilaitosten toimipisteistä 60 % hyödynnettiin sisäliikuntatiloja liikuntatuntien ulkopuolella opiskelupäivän aikana ja tehtiin yhteistyötä opiskeluterveydenhuollon kanssa opiskelijoiden liikkumisen edistämiseksi. Opiskeluterveydenhuollossa opiskelijoita voidaan esimerkiksi kannustaa liikkumaan koulumatkalla.

– Liikkumisen edistämisen olisi hyvä näkyä vielä nykyistäkin painokkaammin koulutuksen järjestäjien laatimissa opiskeluhuoltosuunnitelmissa. Opiskelijoiden osallistaminen liikkumisen suunnitteluun ja toteuttamiseen on myös tärkeää, sillä se kasvattaa motivaatiota ja ymmärrystä liikkumisen merkityksestä hyvinvoinnin edistäjänä, sanoo opetusneuvos Mia Vartiainen.

Lisätiedot

Mia Vartiainen (tiedonkeruun tulokset ammatillisen koulutuksen osalta)
opetusneuvos, OPH
etunimi.sukunimi [at] oph.fi (mia[dot]vartiainen[at]oph[dot]fi)

Tanja Väänänen (tiedonkeruun tulokset lukiokoulutuksen osalta)
opetusneuvos, OPH
tanja.vaananen [at] oph.fi (tanja[dot]vaananen[at]oph[dot]fi) 

Kirsi Wiss (tiedonkeruu)
projektipäällikkö, THL
kirsi.wiss [at] thl.fi (kirsi[dot]wiss[at]thl[dot]fi)